Date2

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 20:03:26

rss

αναζήτηση

makripano

Η πανηγυρική δικαίωση του οραματιστή Γιάννη Πρόφη για τον «θησαυρό» του Υμηττού!

Αλλάξτε μέγεθος

imittos profis

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια με γραπτά αλλά και ομιλίες του ο κορυφαίος Μεσογείτης λαογράφος και εικαστικός, Γιάννης Πρόφης έχει επισημάνει τον πλούτο του Υμηττού αλλά και το γεγονός ότι αυτός δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος αλλά να αποδοθεί στους πολίτες ολόκληρης της Αττικής.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκεται μεταξύ των οργανωτών όμορφων περιπάτων στον «Τρελό», όπως επίσης είναι γνωστός ο Υμηττός, στους οποίους, όσοι συμμετείχαν, εκτός από την επαφή με τη φύση είχαν την ευκαιρία να μάθουν και πλήθος ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων για την περιοχή.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού δικτύου έξι μονοπατιών συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, του οποίου η υπογραφή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη γέμισε χαρά τον πιονέρο της φύσης, Γιάννη Πρόφη.

Τα έξι μονοπάτια του δικτύου, θα ενώνουν τα στοιχεία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του Υμηττού, όπως αρχαιολογικά μνημεία, σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας τον Υμηττό έναν ελκυστικό πόλο έλξης για ψυχαγωγία, άθληση αλλά και εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα το δίκτυο θα συνδεθεί στο μέλλον με ανοιχτούς χώρους πρασίνου καθώς και με ένα κυκλικό ποδηλατόδρομο που θα συνδέει τοπόσημα της Αττικής.

Ο κ. Πρόφης δεν έκρυψε τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή όπως και για τη δικαίωση των διαρκών προσπαθειών του προς την κατεύθυνση αυτή. Και το δημοσιοποίησε στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τον τίτλο «ΕΚΠΛΗΞΗ: Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ».

Έγραψε ο κορυφαίος Μεσογείτης εικαστικός, λαογράφος και ιστορικός:

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει… το ηλεκτρονικό μελάνι από την προχθεσινή δημοσίευση μιας ομιλίας μου στο San Siro που είχε γίνει το 2014 με θέμα «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: ΥΜΗΤΤΟΣ, ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ» και να, είδα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και πολλούς δημάρχους όμορων Δήμων γύρω από τον Υμηττό.

Όλοι αυτοί βρίσκονταν σε ένα πευκόφυτο σημείο της δυτικής πλαγιάς του βουνού, στην Καισαριανή ή στον Βύρωνα, δεν ξέρω. Μεταξύ των δημάρχων και ο δικός μας, Δημήτρης Κιούσης.

Με έκπληξη άκουσα κάτι που δεν περίμενα: Ο υπουργός εξήγγειλε την απόφασή του να παραδώσει τον Υμηττό προς τέρψιν του κοινού, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει στα πλαίσια των σχετικών νόμων και χωρίς καμιά βλάβη του περιβάλλοντος. Τέλος έδωσε εντολή στους δημάρχους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Βλέπετε; Έπρεπε πρώτα κάποιοι «οραματιστές» να ετοιμάσουν τον δρόμο, πριν από πολλά χρόνια, για να γίνει τώρα η πρώτη απόπειρα πραγματοποίησης του οράματος..
Αυτοί είναι ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ, όπου συμμετέχουν οι δήμοι. Ασφαλώς καλές ιδέες θα έχουν και αρκετοί δήμαρχοι.

Η ταπεινότητά μου δεν είναι δήμαρχος, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να αναπτύσσω τις ιδέες και τις προτάσεις μου. Ενδεχομένως και άλλοι που δεν έχουν την ιδιότητα του αυτοδιοικητικού να έχουν προτείνει διάφορα, αλλά δεν έχω υπόψη μου κάποιο κείμενο.

Έτσι, δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου που εδώ και 20 σχεδόν χρόνια άρχισα να διατυπώνω ιδέες και να ζωγραφίζω σχέδια για να γίνει το βουνό προσιτό σε όλους. Εστίασα κυρίως στην περιοχή που ανήκει στον δήμο μας και τόνισα την ανάγκη της συνεργασίας σε πρώτη φάση με τον δήμο Γλυφάδας.

Θεωρούσα και θεωρώ ντροπή να κατοικεί κανείς τόσο κοντά στο βουνό και να μην έχει περιηγηθεί σε πολλές από τις τοποθεσίες του.

Στις ιδέες μου υπήρξα τολμηρός: Μίλησα για τουριστική ανάπτυξη, με τη δημιουργία μονοπατιών για πεζοπορικές εκδρομές, για αναρριχήσεις, για επίσκεψη διαφόρων αρχαιοτήτων και εξωκλησιών, όπως του Προφήτη Ηλία, για αναστήλωση του εξωκλησιού του Αγίου Παύλου, για εξερεύνηση μιας πλειάδας σπηλαίων, διοργάνωση Γιορτών Άνοιξης στην φυσική πλατεία του διάσελου Κιάφα Ντράσα, διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ., κ.λπ..

Στα ενδιαφέροντα και επισκέψιμα σημεία θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ο αρχαίος Σφηττός, η Σφηττία Οδός, το χωριό της Τουρκοκρατίας Φιλιάτη, με το πηγάδι του Πεισίστρατου, για το οποίο έχουμε ήδη την άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να το επαναφέρουμε κατά το δυνατόν στην αρχική του μορφή.

Μπορώ να δημοσιεύσω λίγα – λίγα τα σχέδια που έχω κάνει κατά καιρούς, ανάλογα με την επιθυμία των αναγνωστών μου, την οποία θα διαπιστώσω από σχόλια και ενδείξεις εικονιδίων».

Σχόλια