Date2

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 17:47:24

rss

αναζήτηση

makripano

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Πρόφη: Η αίθουσα ήταν μικρή για να χωρέσει τόση αγάπη και τόσο θαυμασμό!

Αλλάξτε μέγεθος

pro1

Το ευαγγελικό ρητό «Ουδείς προφήτης γίνεται δεκτός στην πατρίδα του» ή η λαϊκή ρήση «Κανείς δεν αγιάζει στον τόπο του» είναι ο κανόνας.

Η εξαίρεση από τον κανόνα απαιτεί υπέρβαση. Και όσον αφορά τον Δήμο Κρωπίας η υπέρβαση έγινε και ο Γιάννης Πρόφης έγινε δεκτός στον τόπο του!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του δημαρχείου Κορωπίου όλοι ήθελαν να εκφράσουν τον θαυμασμό τους στον Γιάννη Πρόφη και να του σφίξουν με θέρμη το χέρι ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη για την προσφορά του και για τα ανεξίτηλα χρώματα με τα οποία «ζωγραφίζει» το παρελθόν των Μεσογείων ομορφαίνοντας και το παρόν και βέβαια και το μέλλον!

Πλην των ομιλητών, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο βουλευτής Αν. Αττικής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ο αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Αυγερινός, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ενώ η Μαρία Κιμπεζή εκπροσώπησε τον Δήμο Μαρκοπούλου.

Προηγείται της εποχής του!

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι ο Γιάννης Πρόφης προηγείται κατά έναν αιώνα της εποχής του και συνέχισε: «Είναι ο διαχρονικός σύμβουλος, πάντοτε φανερός και ουδέποτε εξ απορρήτων, του εκάστοτε δημάρχου, επί θεμάτων πολιτισμού, ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε πολιτικής τοποθέτησής του.

Μετά τον δήμαρχο, χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελος Καραμανές και Δημοσθένης Κωνσταντίνου, πρέσβης επί τιμή, τ. Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρώτος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των ανεξάρτητων λαογράφων ερευνητών, όπως ο Γιάννης Πρόφης, και ο δεύτερος στον παλιό του φίλο από τα πανεπιστημιακά έδρανα και το φροντιστήριο, του οποίου η Έκθεση διαβαζόταν πάντοτε ως η καλύτερη.

Ακολούθησαν εκ μέρους του ΚΕΕΛ η κα Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών, που αναφέρθηκε στη συμβολή του Γιάννη Πρόφη στη διάσωση του αρβανίτικου πολιτισμού και η εντεταλμένη Ερευνήτρια Ζωή Μάργαρη, που εντοπίζει σε όλο το φάσμα του έργου του τα μεσογείτικα λαογραφικά.

pro2

Λαογράφος, ποιητής ζωγράφος

Τις ομιλήτριες του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών ακολούθησαν οι εκ Κορωπίου ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πολυσχιδές έργο του τιμωμένου προσώπου, ως εξής:

Ο Νίκος Παυλίδης, τ. Γενικός Διευθυντής Eurobank, στο συγγραφικό και ιδιαίτερα στο ανέκδοτο έργο του, το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί.

Η Καλομοίρα Πιέτρη, ποιήτρια, στο ποιητικό.

Η Σταματίνα Παπαμιχάλη, δικηγόρος – ηθοποιός – σκηνοθέτης, στο θεατρικό.

Η Μαρία Κοκκίνη, Καθηγήτρια ΜΕ, στο ζωγραφικό.

Η χωριστή ανάπτυξη των διάφορων πτυχών της πνευματικής δραστηριότητας του Γιάννη Πρόφη, από τους κατά τεκμήριο ειδικούς ομιλητές, βοήθησε πολύ το κοινό να κατανοήσει την ευρύτητα του φάσματος των ενδιαφερόντων του.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου, το οποίο παρουσίασε ελληνικούς χορούς με τις απαστράπτουσες μεσογείτικες ενδυμασίες, συνοδεία ζωντανής μουσικής, που ήταν χορηγία του ιατρού Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη. Το χορευτικό προλόγισε η πρόεδρος Αντωνία Ιωακειμίδου.

pro3

Άριστες εντυπώσεις

Στον Κορωπιώτη Xειρουργό Oρθοπαιδικό ιατρό, Ελευθέριο Ντούνη, που υπήρξε ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Κρωπίας για την όσο επιτυχή οργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης, εστάλησαν εκ μέρους του ΚΕΕΛ, τα εξής e-mail:

α) Από τον κ. Ευάγγελο Καραμανέ, Διευθύνοντα το Κέντρον:
« Αγαπητέ κύριε Ντούνη καλησπέρα σας!
Εύχομαι να είστε καλά! Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να με ευχαριστείτε.
Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, από κάθε άποψη, αντάξια του τιμωμένου. Με συγκίνησε ιδιαιτέρως η πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων, των πολιτιστικών φορέων, των αυτοδιοίκητων και πολιτικών εκπροσώπων και του κλήρου. Χαίρομαι πολύ που συμμετείχαμε, με τις αγαπητές συναδέλφισσες, στην απόδοση τιμής στον κ. Γιάννη Πρόφη, τον αφοσιωμένο και σεμνό διάκονο του λαϊκού πολιτισμού του Κορωπίου.
Παρακαλώ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου για την τόσο προσεγμένη και ουσιαστική οργανωτική σας εργασία».

β) Από την κα. Ζωή Μάργαρη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια:
«Αγαπητέ κύριε Ντούνη καλησπέρα σας!
Ήταν τιμή μου να λάβω μέρος στην εκδήλωση! Μάλλον εγώ θα έπρεπε να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου, μιας και χάρη σε εσάς μου εδόθη η ευκαιρία να αποτίσω φόρο τιμής στον Γιάννη Πρόφη.
Η εξόχως συγκινητική πρωτοβουλία σας, την πραγματοποίηση της οποίας επιμεληθήκατε με συστηματικό τρόπο, νομίζω πως συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του αγαπημένου μας Γιάννη. Σας αρμόζουν συγχαρητήρια, όχι μόνο για τη σύλληψη της ιδέας αλλά και για την επιτυχή υλοποίησή της.
Ήταν χαρά μου που συνεργαστήκαμε και εύχομαι από καρδιάς να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργασθούμε εκ νέου στο μέλλον».

pro5

Ήταν όλοι εκεί

Παρόντες στην όμορφη και ζεστή εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Κορωπιώτης γιατρός - χειρουργός και τ. διευθυντής του ΕΣΥ Ευάγγελος Αναγνώστου, ο οποίος είχε τον συντονισμό των ομιλητών της εκδήλωσης, πράγμα που έκανε με μεγάλη επιτυχία, σχολιάζοντας μάλιστα με λίγα αλλά πολύ εύστοχα λόγια τα λεγόμενά τους.

Επίσης ο πρώην δήμαρχος Κορωπίου Πέτρος Παπαγιαννόπουλος με τη σύζυγό του Αφροδίτη καθώς και οι ιερείς Σπυρίδων Μωραΐτης και Αθανάσιος Τσίτσος.

Παρόντες και πολλοί συμμαθητές του Γιάννη Πρόφη ακόμη και από την Α’ Δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του Γυμνασίου, όπως ο Χρήστος Λουκάς, ο Διαμαντής - Μιχάλης - Λάκης Δήμας, ο Νίκος Κερατιώτης, η Άννα Μίχα, η Ανδριανή Αναγνώστου, η Κατερίνα Βλάχου - Πιέτρη, η Σπυριδούλα Γρίβα και η Καλομοίρα Γεωργακόπουλου και πλήθος ακόμη ανθρώπων που μεγάλωσαν δίπλα στον κορυφαίο άνδρα και έγιναν και γίνονται κοινωνοί του ανεξάντλητου έργου και της προσφοράς του στην τοπική κοινωνία.

pro4

pro6

pro7

pro8

pro9

Σχόλια