Date2

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022 09:55:34

rss

αναζήτηση

makripano

Περηφάνια για τους πρώτους!

Αλλάξτε μέγεθος

fokaia protoiaeitei

Με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Φωκαϊκά βλέμματα του Felix Sartiaux» από τον ιστορικό φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Παλαιάς Φώκαιας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού Μανώλης Τσαλικίδης ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταγραφή, διαφύλαξη και διάδοση της τοπικής ιστορίας και δεσμεύτηκε ότι η Παλαιά Φώκαια θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2008 με την έκδοση του πρώτου βιβλίου «Φώκαια 1913-1920, Η μαρτυρία του Felix Sartiaux».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαία ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου του παλιού δημοτικού σχολείου, στο οποίο θα στεγαστούν αρχεία, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια της ιστορίας της Παλαιάς Φώκαιας.
Στη συνέχεια, ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής παρουσίασε με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και προσωπικές εμπειρίες το βιβλίο «Φωκαϊκά βλέμματα του Felix Sartiaux».

fokaia parousiasi

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, συμφώνησε με την ανακατασκευή του παλιού Δημοτικού Σχολείου και πρότεινε να ανακηρύξει ο Δήμος Σαρωνικού τον Χάρη Γιακουμή επίτιμο δημότη του, ως αναγνώριση της προσφοράς του απέναντι στην ιστορία της Παλαιάς Φώκαιας.
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Π. Φώκαιας Γιώργος Λάμπρου, έγινε η καθιερωμένη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν

Οι μαθητές που βραβεύθηκαν ήταν: ο Ακρίβος Κων/νος (Βαλκανικών Σπουδών Δυτ. Μακαδονίας), η Γκρέκα Μάρθα (Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής ΑΤΕΙ Κρήτης), ο Δρούγκας Αθ. (Πολιτικών Έργων Υποδομής ΑΤΕΙ Λάρισας), η Καββαδία Μαρία (Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΤΕΙ Καβάλας), η Κοντογιάννη Ελένη (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας), η Μακροδημήτρη Αν. (Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Αιγαίου), η Μαυρικίδου Γεωργία (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πρόγραμμα Ψυχολογίας Αθήνας), η Μενεγάκη Αν. (Εμπορίας και Διαφήμισης ΑΤΕΙ Κρήτης), η Μιχαηλίδη Ερμ. (Οικονομικών Επιστημών Κρήτης), η Νάτση Ελ. (Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας), η Ναυπλιώτη Ερ. (Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), η Τζελέφα Βασ. (Επιστήμης, Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκόπειου) και η Τζελέφα Στ. (Βιολογίας Αθήνας).

fokaia xoreftiko

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Μικτή Χορωδία Παλαιάς Φώκαιας με την κα. Αννα Κουνάδη στο πιάνο υπό την επιμέλεια του διευθυντή της χορωδίας κ. Αιμίλιου Γιαννακόπουλου και το χορευτικό συγκρότημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η Αγία Ειρήνη» με τη δασκάλα του κα. Ελπίδα Καλογεροπούλου.

Οι παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Αικ. Πρίφτη και Γ. Τζιβίλογλου, οι Δημ. Σύμβουλοι Ευαγ. Ζεκάκος, Σπ. Δημητρίου, Κ. Μπούκης, Αθ. Καραγιάννης και Ανδρ. Κωνσταντέλος, ο Περιφ. Σύμβουλος Αντ. Γάκης, ο Πρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Καλυβίων Γερ. Κολαξής, ο Αντιπρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Π. Φώκαιας Ιωάν. Μακροδημήτρης, η Τοπ. Σύμβουλος Καλυβίων Μάρθα Συριανάκη, ο Δ/ντης του Δημ. Σχολείου Π. Φώκαιας Εμ. Καλογεράκης, η Υ/ντρια του Λυκείου Αναβύσσου Αν. Μπουκουβάλα, η Αντιπρόεδρος του Εξωρ. και Μορφωτικού Συλλόγου Π Φώκαιας «Η Αγία Ειρήνη» Μ. Κατιφέ, η Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Π. Φώκαιας Αικ. Δουρέκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Π. Φώκαιας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Λαγονησίου «Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικ. Λιονής, ο πρώην Κοινοτάρχης Π. Φώκαιας και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φωκαέων Πολιτεία» Δημ. Μάγειρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Τριάδα Βουρλά» Νικ. Πάστρας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λαγονησίου «Το Λαγονήσι» Ελένη Παπακομιανού.
Επίσης παρέστη και το μέλος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Carmelo di Nicuolo, ως εκπρόσωπος της ιταλικής πόλεως Ασσέα Βέλια με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η Π. Φώκαια.

Σχόλια