Date2

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 18:41:49

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωπί: Δήμος - πολίτες κατά της επαναλειτουργίας της ΜΠΕΤΟΜΑΡ – Κίνδυνος ασφάλειας 1500 παιδιών

Αλλάξτε μέγεθος

1mpetomar koropi

Δικαιολογημένα αναστάτωση επικρατεί στο Κορωπί μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία της «υφιστάμενης», όπως τη χαρακτηρίζει μονάδας παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος της εταιρείας « ΜΠΕΤΟΜΑΡ Α.Ε.» στην περιοχή Κίτσι του Δήμου Κρωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Η απόφαση αυτή που φέρει ημερομηνία 3/11/2021, περιλαμβάνει όλο το ιστορικό των ενεργειών της επιχείρησης αλλά και μια σειρά θετικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων από υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το οποίο (ιστορικό) διήρκεσε περίπου έξι μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική υπηρεσία που γνωμοδότησε αρνητικά στο αίτημα της επιχείρησης ήταν το Δασαρχείο Πεντέλης και αυτό για τμήματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων και διέπονταν από διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr ο Δήμος Κρωπίας έγινε γνώστης της αρνητικής αυτής εξέλιξης πριν από μία εβδομάδα περίπου και αμέσως ο δήμαρχος Δημ. Κιούσης κινήθηκε σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του δήμου για να προσβάλλει την απόφαση αυτή, κάτι που συνέβη τη Δευτέρα 22/11/2021.

Στην προσφυγή του ο δήμος κάνει απολύτως σαφές ότι αντίθετος με την επαναλειτουργία της μονάδας επειδή «η επιβάρυνση της περιοχής θα είναι μεγάλη λόγω της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σημαντικές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε κοντινή απόφαση λειτουργούν και σχολεία».

Μάλιστα ζητείται η σύμφωνα με τον νόμο παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Την προσφυγή του δήμου ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του.

Ερωτήματα 

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς θα αντιδράσει ο αρμόδιος υπουργός (εν προκειμένω ο κ. Κώστας Σκρέκας) και ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος που θα διατρέξουν περίπου 1500 παιδιά από νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκειο των περιοχών του Κιτσίου και της Αγ. Μαρίνας που κινούνται καθημερινά επί της οδού Παπαγιαννοπούλου που θα αποτελεί και τον κύριο άξονα κίνησης των μεγάλων φορτηγών είτε από τη λεωφόρο Αγ. Μαρίνας είτε από την Κορωπίου – Βάρης.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι στην απόφαση έγκρισης της Αποκεντρωμένης αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η πρόσβαση στο συγκρότημα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος θα γίνεται από κοινόχρηστη αγροτική οδό( Ν. Παπαγιαννόπουλου), η οποία εξυπηρετεί και την πρόσβαση προς τον οικισμό Κίτσι».

Βέβαια αυτό και μόνο δεν φαίνεται να... συγκίνησε τους γραφειοκράτες δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεώρησαν ότι η εταιρεία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επαναλειτουργήσει.

Η αντιπολίτευση

Στο όλο θέμα παρενέβησαν με ανακοινώσεις τους και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας «Αλλάζουμε» του κ. Διονύση Κερασιώτη αλλά και η κομματική οργάνωση Κορωπίου του ΚΚΕ το οποίο έχει επίσης αυτοδιοικητική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξη του κ. Κερασιώτη ζητά να μάθει ποιά είναι η αντίδραση του δήμου ενώ θέτει και το ερώτημα μήπως υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του δημάρχου και της ΜΠΕΤΟΜΑΡ.

Από την πλευρά της η ΚΟ του ΚΚΕ δηλώνει αντίθετη «στην επαναλειτουργία της πρώην Μπετομάρ» και καλεί «τους συλλόγους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να καταδικάσουν την συγκεκριμένη εξέλιξη αλλά και να κατανοήσουν ότι μόνο ο δικός τους οργανωμένος αγώνας  μπορεί να την σταματήσει».

Αντιδρώντας η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση της παράταξης Κερασιώτη χαρακτήρισε «άθλια ψεύδη και κατηγορίες περί “σιωπηρής συμφωνίας” Δήμου και Επιχείρησης» και συνδέει την εργασιακή σχέση του κ. Κερασιώτη με βουλευτή κόμματος – δικηγόρο «όμορου λατομείου».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια