Date2

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021 12:26:45

rss

αναζήτηση

makripano

Απευθείας αναθέσεις στον Δήμο Μαρκοπούλου: Η απάντηση Αϊδινιώτη στη Ζ. Γιαννάκη

Αλλάξτε μέγεθος

aidin giannaki

Αναπάντητο έμεινε, παρά τη μακροσκελή απάντηση 765 λέξεων, από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Μαρκοπούλου, Γιάννη Αϊδινιώτη το βασικό ερώτημα που έθεσε με δημόσια δήλωσή της η τ. αντιδήμαρχος Ζωή Γιαννάκη σχετικά με το γιατί δεν προμηθεύτηκε η νυν διοίκηση του δήμου δενδρύλλια από τη Φιλοδασική Μαρκοπούλου προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ΣΜΑ χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

Ο κ. Αίδινιώτης από την πλευρά του αφού καταφέρεται κατά της προηγούμενης διοίκησης του δήμου (σ.σ.: δημοτική αρχή Μεθενίτη), επιχειρεί να δικαιολογήσει την απευθείας ανάθεση για το συγκεκριμένο έργο ισχυριζόμενος ότι αφορούσε «ειδική διαμόρφωση με χωματουργικές εργασίες, των βουνών από σκουπίδια σε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων, πλήρης εδαφοκάλυψη για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος με χώμα φύτευσης και φυτευτήκαν άνω των 500 δενδρυλλίων με συστήματα στήριξης, ποτίσματος».

Στη συνέχεια επιμένει στην πολεμική του κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Αϊδινιώτη στην κα Γιαννάκη έχει ως εξής:

«Από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στον τομέα της καθαριότητας, έχω επιλέξει τον δρόμο της εργατικότητας και του συμμαζέματος σε μία υπηρεσία παντελώς ρημαγμένη και αφημένη στην τύχη της. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σε πλήρη λειτουργία ,δημιουργώντας την σχεδόν από την αρχή. Οι καθαρές γειτονιές είναι η καλύτερη απόδειξη.

Σαν Διοίκηση, έχουμε αποφασίσει να μην απαντούμε σε κουτσομπολιά, αήθεις επιθέσεις και λοιπές μικρότητες που δεχόμαστε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις προκλητικά ψευδών δημοσίων σχολίων που επιβάλλεται να απαντηθούν, όχι προς τους σχολιαστές, αλλά προς ενημέρωση των Δημοτών, ώστε να αποφύγουν την γνωστή συκοφαντική αντιπολίτευση και την παραπλάνηση. Ειδικότερα όταν σχολιαστές και αντιπολιτευόμενοι είναι τα ίδια άτομα που ως προηγουμένη διοίκηση ευθύνονται για την κατάσταση που παραλάβαμε στην υπηρεσία καθαριότητας, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα υποβάθμισε σε επικίνδυνο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας και το περιβάλλον γενικότερα.

Σε ότι αφορά σε πρόσφατη δημόσια ανάρτηση που κάνει λόγο για «αναίτια δαπάνη» και αφήνει υπόνοιες για σπατάλη δημοσίου χρήματος, τοποθετούμαι ξεκάθαρα και απαντώ ως εξής:

Αναφορικά με τη δενδροφύτευση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Σ.Μ.Α. (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), σας γνωστοποιώ πως πρόκειται για ένα έργο απολύτως απαραίτητο σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος και υλοποιημένο με προδιαγραφές του υπουργείου περιβάλλοντος. Απαραίτητο, διότι όσο δεν συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις των επιθεωρητών, μας επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα μετά από κάθε έλεγχο που δεχόμαστε για την λειτουργία του Σ.Μ.Α. Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα που το επιβεβαιώνουν.

Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ο λόγος που μας «υποχρέωσε» η επιθεώρηση περιβάλλοντος να προβούμε στο έργο αυτό. Όταν ανέλαβα τον τομέα της Καθαριότητας τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Σ.Μ.Α – η καρδιά της υπηρεσίας καθαριότητας- και ένας πανάκριβος εξοπλισμός (αξίας άνω των 500.000 χιλιάδων ευρώ) βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, καμένος και θαμμένος μέσα σε βουνά από σκουπίδια που εναπέθετε παρανόμως η προηγούμενη Διοίκηση. Ο όγκος των θαμμένων και καμένων σκουπιδιών στο σύνολό τους μόνο στα όρια της έκτασης του Σ.Μ.Α, η οποία είναι 7.900τμ, ήταν άνω των 25.000 κυβικών. Εμείς ξεθάψαμε κυριολεκτικά τον εξοπλισμό του Σ.Μ.Α, τον ανακατασκευάσαμε και σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία. Όμως, παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του βουνά από σκουπίδια τα οποία για να μεταφερθούν και να εναποτεθούν στον αρμόδιο αποδέκτη (αν τα δεχτεί διότι ακόμη καίγονται από τη φωτιά) το κόστος ανέρχεται στα 2.500.000 ευρώ, το οποίο σαφώς δεν μπορεί να σηκώσει ο προϋπολογισμός του Δήμου, παράλληλα με τις υποδομές που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην υπηρεσία καθαριότητας, διότι δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτα, μόνο βουνά από σκουπίδια!

Εναλλακτικά λοιπόν και ως τη μόνη λύση για αυτές τις περιπτώσεις, προβήκαμε στην υλοποίηση του έργου αυτού προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών, να μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς διαδοχικά πρόστιμα και φυσικά να αποκαταστήσουμε με κάποιον τρόπο το περιβαλλοντικό έγκλημα που παραλάβαμε ως οφείλουμε στο περιβάλλον. Φυσικά και το έργο δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς ανάθεση εργολαβίας και προφανώς δεν αναφερόμαστε σε μια απλή δενδροφύτευση. Έγινε ειδική διαμόρφωση με χωματουργικές εργασίες, των βουνών από σκουπίδια σε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων, πλήρης εδαφοκάλυψη για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος με χώμα φύτευσης και φυτευτήκαν άνω των 500 δενδρυλλίων με συστήματα στήριξης, ποτίσματος. Πρόκειται για περιβαλλοντική αποκατάσταση καμένης χωματερής, τα σκουπίδια από κάτω ακόμη σιγοκαίγονται.

Στα οικονομικά θέματα, αναφέρω πως τα ανταποδοτικά τέλη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τα δύο χρόνια της μέχρι τώρα θητείας μου είναι ίδια με αυτά των προηγούμενων χρόνων. Ξοδεύονται με σεβασμό και σύνεση προκειμένου να καλυφθούν υψηλού κόστους ζημιές του παρελθόντος, να δημιουργηθούν οι βασικές και απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία της Υπηρεσία Καθαριότητας οι οποίες θα έπρεπε να υπάρχουν και όχι να καλύπτονται ταυτόχρονα με τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα και την ανάπτυξη νέων υποδομών. Δεσμεύομαι να κοινοποιηθούν όλα αναλυτικά σε οικονομικό και διοικητικό απολογισμό έργου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ώστε να ενημερωθεί ο κάθε δημότης πού πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνει στα δημοτικά τέλη στα τρέχοντα έτη της θητείας μου και που πήγαιναν τα προηγούμενα έτη από το 2019 και πίσω.

Αν λοιπόν μέλη της προηγούμενης Διοίκησης που είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για αυτά τα βουνά με τα σκουπίδια που μας κληροδότησαν μαζί με τις μηδενικές υποδομές στην υπηρεσία καθαριότητας, πιστεύουν ότι κακώς ανατέθηκε το έργο και δεν το υλοποιήσαμε με ανέξοδους τρόπους, τους απευθύνω πρόσκληση να έρθουν να αποκαταστήσουν το άλλο βουνό με τα καμένα σκουπίδια που επίσης μας άφησαν και βρίσκεται απέναντι από τον Σ.Μ.Α. το οποίο εκτός από την σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει δημιουργήσει στην περιοχή και τα πρόστιμα που επιβαρυνόμαστε ως δήμος, έχει καταπατήσει ιδιωτικές περιουσίες κατοίκων οι οποίοι σήμερα ζητούν αποζημιώσεις από τον Δήμο Μαρκοπούλου. Άλλωστε, δικό τους δημιούργημα είναι και αυτό».

Διαβάστε σχετικά: Μαρκόπουλο: Σοβαρή καταγγελία για αδικαιολόγητη απευθείας ανάθεση από τον αντιδήμαρχο Γ. Αϊδινιώτη (Έγγραφο)

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια