Date2

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 06:32:39

rss

αναζήτηση

makripano

Σύσκεψη για τον αντιπυρικό σχεδιασμό: Υπάρχει η πολιτική βούληση, καθυστερούν τα χρήματα!

Αλλάξτε μέγεθος

mitsot antipirika1

Τη σαφή πολιτική βούλησή του – η οποία όμως δεν είναι αρκετή – σχετικά με τον αντιπυρικό σχεδιασμό για τη φετινή περίοδο επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, όπου έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και έντεκα δήμαρχοι της Αττικής (οι οκτώ της Ανατολικής) στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές που έχουν χαρακτηριστικά επικινδυνότητας.

Το σύνολο των δημάρχων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις κυβερνητικές προθέσεις, όμως επιμένουν – και δικαιολογημένα – στο γεγονός ότι οι σχετικές επιχορηγήσεις καθυστερούν με αποτέλεσμα η λήψη των αναγκαίων μέτρων να αργεί και να τοποθετείται πλέον, στην καλύτερη περίπτωση, περί τα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και να καθαρίσει τις περιαστικές περιοχές, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στους δήμους.

Περισσότερη ως πρόθεση παρά ως πράξη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση τους παρέχει την αναγκαία στήριξη, ώστε να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις των καταστροφών αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, θεώρησε ότι τα 16,9 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στους δήμους (από τους οποίους μόνο τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ΟΤΑ της Αττικής) βοηθούν στην κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας κάτι στο οποίο εκφράζουν αντιρρήσεις οι δήμαρχοι έστω και αν σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το 1,5 εκατομμύριο προς τους Συνδέσμους δήμων της Αττικής.

Τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία εστίασε ο κ. Μητσοτάκης την αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα πυρκαγιών ήταν αφενός η προστασία της ανθρώπινης ζωής μέσω της υποδειγματικής, όπως τη χαρακτήρισε, λειτουργίας των ειδοποιήσεων και απομακρύνσεων των κατοίκων (επικαλέστηκε την τελευταία μεγάλη καταστροφή στα Γεράνεια Όρη), αφετέρου το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν.

Παράλληλα υποστήριξε ότι καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά, οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αμέλεια που αποτελεί πηγή μεγάλου αριθμού κινδύνων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πιθανή επανεξέταση της νομικής αντιμετώπισης της καταστροφικής αμέλειας.

Τέλος στάθηκε στην ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε τεχνικά μέσα την οποία χαρακτήρισε «ήδη μεγάλη και σημαντική» συμπληρώνοντας την αναγκαιότητα της έγκαιρης επέμβασης και της καλύτερης δυνατής συνεργασίας με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η χρηματοδότηση καθυστερεί 

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι πλέον έχει αλλάξει η νοοτροπία, το γενικό πλαίσιο με το οποίο σκέφτεται η πολιτεία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Όμως στον αντίποδα τα προβλήματα παραμένουν αφού η χρηματοδότηση παραμένει στα ίδια επίπεδα με παλαιότερες χρονιές, όπως επεσήμαναν δήμαρχοι της Ανατ. Αττικής οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και μίλησαν στο notioanatolika.gr.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους δημάρχους έχουν ήδη αποστείλει στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα σαφείς και ολοκληρωμένες προτάσεις για τις μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων της αντιπυρικής προστασίας για την ικανοποίηση των οποίων δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετικά ερωτήματα από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής, της ΠΕΔΑ, της ΚΕΔΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το εάν επαρκούν τα κονδύλια που ήδη διατίθενται, οι δήμαρχοι απάντησαν με ένα σαφέστατο «όχι».

Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι το πρόγραμμα «Ιόλαος» το οποίο ανακοινώθηκε στις 10 Μάϊου δεν έχει προχωρήσει ακόμη με αποτέλεσμα οι όποιες κινήσεις των δήμων για μια αποτελεσματική αντιπυρική προστασία να μετατίθενται ολοένα και πιο πίσω, μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα εγκριθούν κονδύλια, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων των δήμων δεν μπορούν να έλθουν νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου.

Και ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη όλοι γίναμε μάρτυρες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής εξαιτίας της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη.

«Χάσαμε ήδη έναν μήνα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα χάσουμε κι άλλο κρίσιμο χρόνο», παρατήρησαν στο notioanatolika.gr δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής και αυτό παρά την κυβερνητική βούληση για ένταση των προσπαθειών αλλά και των χρηματοδοτήσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Με άλλο λόγια είναι σαφές ότι ναι μεν ο πρωθυπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση επερχόμενων καταστροφών, όμως εάν δεν υπάρξουν τα χρηματικά μέσα υπάρχει ο φόβος να βιώσουμε άλλη μια περίοδο απραξίας με όποιες συνέπειες μπορεί αυτή να έχει για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσης Δημακογιάννης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο υπαρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο επιτελάρχης του ΠΣ αντιστράτηγος Αλέξης Ράπανος, ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΠΣ, υποστράτηγος Χαράλαμπος Χιώνης, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων ΠΣ, αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Γιαννάκης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος και οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μαρκοπούλου Κ. Αλλαγιάννης, Σπάτων-Αρτέμιδος Δ. Μάρκου, Ραφήνας-Πικερμίου Ευ. Μπουρνούς, Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, ο Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Μάνδρας - Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος καθώς και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρος Κοκκινάκης.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια