Date2

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 13:42:08

rss

αναζήτηση

makripano

Σπύρος Στάμου: «Γιατί συμμετέχω στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου Αποχέτευσης Γλυκών Νερών»

Αλλάξτε μέγεθος

stamou epitropiparakol

Για τους λόγους που τον οδήγησαν να συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου της Αποχέτευσης Γλυκών Νερών, μιλάει στην αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής» και στον Γιάννη Κοντογεώργο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως δήμαρχος Παιανίας, Σπύρος Στάμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πολιτεία» εξιστορεί το χρονικό του τεράστιου αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού έργου για τον Δήμο Παιανίας, που εγκαινιάστηκε επί θητείας του, και σχολιάζει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη των Γλυκών Νερών και που οφείλονται «έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΡΤΕΚΑ και του Δήμου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


ΕΡ.: Τι έχετε να μας πείτε για τη νέα σας θέση ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου της Αποχέτευσης Γλυκών Νερών.

ΑΠ.: Όπως ήδη γνωρίζετε, το έργο της Αποχέτευσης Γλυκών Νερών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, με προβλήματα σοβαρά και μέχρι στιγμής δυσεπίλυτα.

Μετά από δύο παραιτήσεις αιρετών μελών στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου και μετά από δύο χρόνια ανεπαρκούς διευθέτησης των προβλημάτων από την δημοτική αρχή, αποδέχτηκα την πρόκληση για τη θέση του τακτικού μέλους της επιτροπής, προκαλώντας πιθανώς την έκπληξη σε πολλούς.

Ανεξαρτήτως του σκεπτικού που είχε η διοίκηση όταν με προκάλεσε για αυτή τη θέση, θεωρώ πως έχω ηθικό και κοινωνικό χρέος να αναλάβω τα καθήκοντα αυτά για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί το μεγάλο αυτό έργο το ξεκίνησα με προσωπικό μου αγώνα, εξασφάλισα 11.900.000 € για τη χρηματοδότησή του και το εγκαινίασα στις 31 Ιουλίου 2019.

Δεύτερον, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, τα βήματα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη δυνατή πρόοδο και ολοκλήρωσή του.

Τρίτον, γιατί θα είμαι σε θέση να ασκήσω τις απαιτούμενες πιέσεις εκ των έσω στην καθ’ ύλην υπεύθυνη για το έργο που είναι η δημοτική αρχή.

Παραλαμβάνω την εποπτεία της αποχέτευσης σε ένα σημείο πολύ δύσκολο, με σοβαρότατα προβλήματα αποκατάστασης, με ελλείψεις και επιπλοκές, τα οποία έχουν λειτουργήσει εις βάρος της ομαλής εξέλιξης των εργασιών αλλά και εις βάρος της ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αυτή τη στιγμή τα Γλυκά Νερά είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, με άναρχη κατάσταση και με σοβαρή έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΡΤΕΚΑ και του Δήμου.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τεθούν όλα υπό έλεγχο σε σωστές βάσεις και με πλήρη ανάληψη της ευθύνης και των υποχρεώσεων της κατασκευάστριας εταιρίας, της ΕΥΔΑΠ, καθώς και της δημοτικής αρχής».

ΕΡ.: Αναφερθήκατε στο σκεπτικό της διοίκησης του δήμου σχετικά με την πρόταση που σας έγινε να αναλάβετε αυτή τη θέση. Ποιο ήταν το σκεπτικό αυτό;

ΑΠ.: Η διοίκηση του Ισίδωρου Μάδη έχει δείξει μια μεγάλη ανεπάρκεια στην ομαλή πορεία του έργου. Οι ευθύνες της είναι πολύ σοβαρές, διότι όφειλε να σκύψει επάνω από τα προβλήματα και να κάνει τα πάντα, εδώ και δύο χρόνια, για να υπηρετήσει το μεγάλο αυτό έργο. Ο ρόλος της δεν είναι διακοσμητικός. Είναι ενεργός και απαραίτητος για τις διαδικασίες που απαιτούνται και για την ανάπτυξη των μετώπων του έργου, αλλά και για την διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν αυτή τη στιγμή «κολλήσει» τις ενέργειες αποκατάστασης των δρόμων.

Με αυτό το ιστορικό αποτυχίας λοιπόν, ο Ισίδωρος Μάδης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, βρισκόμενος σε ιδιαίτερα δύσκολή θέση μετά την πρόσφατη παραίτηση του αντιδημάρχου Γλυκών Νερών κ. Σαμωνά από την επιτροπή, με προκάλεσε να αναλάβω τη θέση σίγουρος πως θα αρνηθώ. Ήταν μια, τολμώ να πω, άφρονη και απερίσκεπτη ενέργεια από μέρους του, η οποία έγινε με σκοπό την πολιτική μου «έκθεση». Φυσικά δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αρνηθώ γιατί είμαι άνθρωπος ευθύνης και αυτή τη στιγμή ο τόπος μου με χρειάζεται.

Γεγονός δε, που δείχνει πολλά για την διοίκηση Μάδη και τα στελέχη της, είναι πως ο αντιδήμαρχος Γλυκών Νερών Σταύρος Θανάσης, χρόνια αυτοδιοικητικός, αρνήθηκε τη θέση αυτή με την αιτιολογία, όπως είπε και στο Δ.Σ., πως έχει άλλα καθήκοντα και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το έργο της Αποχέτευσης. Έτσι, παρέμεινε ως αναπληρωματικό μέλος.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί ούτε και για τους τύπους να αναλάβει τις καίριες ευθύνες που έχει ως διοίκηση αυτού του τόπου, για ένα τόσο σημαντικό έργο που θα αλλάξει την όψη του Δήμου.

ΕΡ.: Πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε στα νέα σας καθήκοντα;

ΑΠ.: Καταρχάς, έχω ήδη ξεκινήσει με την καταγραφή των ζημιών και των προβλημάτων σε όλα τα σημεία που εκτείνεται το έργο της Αποχέτευσης. Έχω συγκεντρώσει μαζί με τους συνεργάτες μου, φωτογραφικό υλικό και αναφορές από τους κατοίκους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της ΕΡΤΕΚΑ και της ΕΥΔΑΠ και επίκειται η παράδοση όλων των επίσημων στοιχείων που αφορούν στην μέχρι τώρα πρόοδο του έργου, από την Επιτροπή παρακολούθησης προς εμένα. Από εκεί και πέρα, οι λύσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι πολύ συγκεκριμένες.

1ο πρόβλημα: Τα νέα μέτωπα του έργου είναι υπεράριθμα σε σχέση με την πρόοδο αποκατάστασης των προηγούμενων. Αυτό δεν έπρεπε να είχε γίνει ποτέ. Και η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου τη δημοτική αρχή γιατί αυτή δίνει την έγκριση στην ΕΡΤΕΚΑ για να προχωρήσει σε νέο μέτωπο. Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε αυτό το ζήτημα να εξεταστεί και να αναθεωρηθεί η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση νέων μετώπων.

2ο πρόβλημα: Η αποκατάσταση της οδοποιίας σε πολλά σημεία είναι προβληματική και ελλιπής λόγω της προαναφερόμενης κακής διαχείρισης της προτεραιότητας των μετώπων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολοκληρωμένη αποκατάσταση, αφού έχουμε απανωτά μέτωπα. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί πρόβλημα. Βάσει νόμου η κάθε εταιρία υποχρεούται να κάνει αποκατάσταση μόνο στα σημεία που σκάβει και όχι σε ολόκληρο το οδόστρωμα. Συνεπώς όποια καθίζηση δημιουργείται στο υπόλοιπο τμήμα του δρόμου αντιμετωπίζεται συνήθως πρόχειρα με μπαλώματα. Εδώ λοιπόν και πάλι την ευθύνη την έχει η διοίκηση, διότι μόνο ο δήμος μπορεί να αναλάβει, όπως υποχρεούται, την πλήρη αποκατάσταση των δρόμων.

Η λύση που προτείνω εδώ, είναι πως θα πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε το κονδύλι για τις ασφαλτοστρώσεις, από τη χρηματοδότηση που επί της θητείας μου εξασφαλίσαμε το 2019. Η δημοτική αρχή ξόδεψε, απερίσκεπτα 400.000 ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των 950.000 για τις ασφαλτοστρώσεις στη δημοτική ενότητα της Παιανίας. Σκοπεύω να κινήσω όλες τις διαδικασίες ώστε οι υπόλοιπες 550.000 να αξιοποιηθούν για τις αποκαταστάσεις στους δρόμους των Γλυκών Νερών. Γιατί, αφενός, η δημοτική αρχή έχει χρέος να φροντίσει ισότιμα και τις δύο πόλεις και αφετέρου, η κατάσταση των Γλυκών Νερών έχει σημάνει συναγερμό και έχει τη μέγιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, η διοίκηση πρέπει να ενεργήσει ώστε να εξασφαλιστούν και νέες χρηματοδοτήσεις για ασφαλτοστρώσεις. Και έχει ήδη αργήσει.

3ο πρόβλημα: Η πόλη των Γλυκών Νερών υδροδοτείται από το παλαιό δίκτυο αμιάντου. Οι εργασίες της αποχέτευσης έχουν ως επακόλουθο το σπάσιμο των αγωγών ύδρευσης λόγω παλαιότητας και τις καθιζήσεις σε πάρα πολλά σημεία του έργου. Αυτό το φαινόμενο είχε ήδη προβλεφθεί από τη μελέτη αλλά και από την χρηματοδότηση του έργου της Αποχέτευσης. Δηλαδή, στο αρχικό κονδύλι της αποχέτευσης έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 700.000 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό την αντικατάσταση και αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στον Δήμο μας και πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα από την υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ που διαχειρίζεται την Ύδρευση και να διατεθούν στην Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ που διαχειρίζεται την Αποχέτευση για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου με νέο. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση, η οποία θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα των καθιζήσεων και των πλημμυρισμένων δρόμων, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει το δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Η μέριμνα για την αξιοποίηση του κονδυλίου για την αντικατάσταση δικτύου είναι μια ακόμα σοβαρότατη αρμοδιότητα και ευθύνη που είχε και έχει η δημοτική αρχή, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα, έχει αμελήσει κατά αδικαιολόγητο και απαράδεκτο τρόπο.

Αυτή η ολιγωρία και η έλλειψη συντονισμού και μέριμνας από μέρους της διοικήσης Μάδη είναι η βασική αιτία για τα προβλήματα και τις επιπλοκές του αποχετευτικού έργου που έχουν επιβαρύνει εξαιρετικά τους κατοίκους και έχουν ζημιώσει σοβαρά την ποιότητα και την πρόοδο του έργου, αλλά και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Συνοψίζοντας, θέλω να πω πως θα κάνω πραγματικά ό, τι καλύτερο μπορώ για να λειτουργήσω με αποτελεσματικότητα προς την δρομολόγηση των διαδικασιών που κρίνονται άκρως απαραίτητες για την ομαλή εξέλιξη των έργων και την αποκατάσταση των προβλημάτων. Ο ρόλος μου, θα πρέπει να γίνει σαφές, πως είναι εισηγητικός και συμβουλευτικός προς τη δημοτική αρχή, αφού δεν μπορώ να ασκήσω ο ίδιος εξουσία διότι δεν είμαι φυσικά, μέλος της διοίκησης.

Ωστόσο, μπορώ εκ της θέσης μου, να ασκήσω την δέουσα πίεση προς τη δημοτική αρχή, καθώς επίσης να εξαντλήσω την επιρροή μου προς την κατασκευάστρια εταιρία και προς την ΕΥΔΑΠ για τον μεταξύ τους συγχρονισμό και την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα ως προς την επίλυση των ζητημάτων στο σύνολό τους.

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια