Date2

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020 19:11:46

rss

αναζήτηση

makripano

Αποφασισμένος ο Πατούλης να μην κάνει πίσω στη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, αλλά με συζήτηση!

Αλλάξτε μέγεθος

patoul xyty

«Ντροπή» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο συνέδριο του ΤΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, «να ζούμε στον 21ο αιώνα και να θάβουμε ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια μας».

Παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε πολιτικές δυνάμεις οι οποίες «εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα» παρά το γεγονός ότι «η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα να μην μπορεί σε μερικούς μήνες να διαχειριστεί το ζήτημα των απορριμμάτων της».

«Αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα κιόλας τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει», πρόσθεσε ο κ. Πατούλης για να συμπληρώσει όμως ότι «δυστυχώς η αλήθεια είναι πως η Αττική δεν είναι έτοιμη ακόμη να κλείσει τη Φυλή, γιατί αν συμβεί αυτό, το Λεκανοπέδιο θα πνιγεί από αύριο κιόλας, στα σκουπίδια» αφού, όπως συμπλήρωσε «χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».

Συνέχισε δε κάνοντας σαφές ότι «χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Ένα μοντέλο που θα μας επιτρέπει να μην θάβουμε σκουπίδια αλλά να ανακυκλώνουμε».

«Εμείς δεν θα παρουσιάσουμε στους πολίτες ούτε φαραωνικά σχέδια μεγάλων εργοστασίων, που θα δέχονται μεγάλες ποσότητες ανεπεξέργαστων σκουπιδιών τα οποία θα καταλήγουν σε νέες χωματερές, αλλά ούτε και περιφερειακούς σχεδιασμούς που μιλάνε αόριστα για στόχους αλλά δεν λένε πότε και που θα χωροθετηθούν και θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στόχος είναι η προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, κινητοποιώντας κι ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, επιδιώκοντας συναινέσεις και συνεργασίες με τους πολίτες, πρόσθεσε τονίζοντας ότι ζήτησε προτάσεις των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και των πολιτικών κομμάτων.

Για το Γραμματικό

«Ως Διοίκηση δεσμευόμαστε από έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους. Προβλέπει επίσης ανακύκλωση, καφέ κάδο, νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ΜΕΒΑ, ΚΔΑΥ, ΧΥΤΥ», συμπλήρωσε ενώ για το Γραμματικό υπογράμμισε ότι «παραλάβαμε έναν ΧΥΤΥ κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η ΜΕΑ που προβλέπεται».

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι «δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε ότι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες μικρές διάσπαρτες παράνομες χωματερές, σε περιοχές μάλιστα όπου πρωτοστατούν κάποιοι σε κινητοποιήσεις σε βάρος κάθε λύσης που θέλουμε να προωθήσουμε» προσθέτοντας ότι «ακούμε όλα αυτά τα χρόνια να υπερασπίζονται κάποιοι το δήθεν έργο τους στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αγνοώντας όμως ότι σήμερα είναι ανεπαρκής η διαλογή στην πηγή».

Ο περιφερειάρχης έκανε σαφές ότι «καταρχήν θα εφαρμόσουμε τον ΠΕΣΔΑ, αναθεωρώντας τον όπου κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, κι αφού ασφαλώς προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης» συμπληρώνοντας ότι «το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση και σε καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή».

Σχόλια