Date2

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 12:54:43

rss

αναζήτηση

makripano

Γιάννης Δημόπουλος: Οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για τα προγράμματα των παρατάξεων! (Συνέντευξη)

Αλλάξτε μέγεθος

dimop sinentefksi

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, ο υποψήφιος περιφερειακής σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου,, Γιάννης Δημόπουλος, απαντά σε 10 ερωτήσεις του notioanatolika.gr με τηλεγραφικό τρόπο.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η ουσία των απαντήσεών του προκειμένου οι πολίτες να διαμορφώσουν μια καλύτερη άποψη για τις θέσεις του.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές θεωρείτε ότι οι πολίτες ενημερώθηκαν επαρκώς για τα προγράμματα των παρατάξεων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς και όχι. Οι Πολίτες για άλλη μια φορά έχασαν την ευκαιρία για ενημέρωση. Όμως αυτή η ενημέρωση πρέπει να είναι διαρκής, πολύπλευρη και υπεύθυνη, να μην περιορίζεται μόνο σε εκλογικές περιόδους.

ΕΡ.: Το σύστημα της απλής αναλογικής δημιουργεί νέα δεδομένα την επόμενη ημέρα. Πώς βλέπετε τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διοίκηση στην Περιφέρεια;

ΑΠ.: Εξαιρετικά δύσκολες, αν δεν υπάρξει σε προσωπικό επίπεδο αλλαγή νοοτροπίας. Αποτελεί όμως μια αναγκαία προϋπόθεση για μια Ευρωπαϊκή πορεία.

ΕΡ.: Και η δική σας παράταξη θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη. Ποιό είναι το πρώτο που πρέπει να συμβεί προς την κατεύθυνση αυτή;

ΑΠ.: Η άμεση εξασφάλιση πόρων για δράσεις. Η επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητάς των πολιτών (οργάνωση για πρόληψη/αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, καθαριότητα, ασφάλεια κλπ). Τα προβλήματα δεν πρέπει να επιλύονται μεμονωμένα, αλλά ταυτόχρονα, με πολλαπλές εξειδικευμένες ομάδες εργασίας και «σφαιρικά». Πχ ένα έργο υποδομής (πχ αντιπλημμυρικό), θα πρέπει ταυτόχρονα να προσδίδει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (περιβαλλοντική, αισθητική κλπ).

ΕΡ.: Επιγραμματικά, πώς μπορεί να πάψει η ανατολική Αττική να είναι η πίσω αυλή της Αθήνας ;

ΑΠ.: Όλες οι «ρυπαίνουσες» λύσεις, οφείλουν να κατανέμονται ισόρροπα μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των Δήμων και να συνοδεύονται πάντα από αντίστοιχα και διαρκή αντισταθμιστικά οφέλη, με αυστηρότατες επιπτώσεις για κάθε παρέκκλιση.

ΕΡ.: Ποιά θεωρείτε τη βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες η Φυλή δεν θα μπορεί να δεχτεί πλέον άλλα σκουπίδια;

ΑΠ.: Οι λύσεις προκύπτουν από εξειδικευμένες μελέτες από κατάλληλα επιτελεία. Αν δεν λειτουργήσουμε με την προηγούμενη λογική, καμιά λύση δεν θα γίνει δεκτή από τις τοπικές κοινωνίες.

ΕΡ.: Πόσο εύκολο είναι για μια περιφερειακή αρχή να βρίσκεται απέναντι από την κεντρική εξουσία;

ΑΠ.: Καθόλου, και πρακτικά δεν γίνεται, ασχέτως της προσπάθειας για παρουσίαση ως ανεξάρτητων όλων σχεδόν των συνδυασμών. Η εκάστοτε κεντρική εξουσία πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους τους διακριτούς ρόλους.

ΕΡ.: Τελικά η ασφάλεια του πολίτη πώς μπορεί να εξασφαλιστεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης;

ΑΠ.: Με συνεργασία της Δημοτικής αστυνομίας με την Αστυνομία. Με ηλεκτρονική οργάνωση των υπηρεσιών (πχ ηλεκτρονικά συστήματα άμεσης τηλεειδοποίησης σε δημοτικές εγκ/σεις), προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και συνδιαχείριση με Αστυνομία κλπ. Με εκπαίδευση των πολιτών, με επαναφορά της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

ΕΡ.: Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της ανατολικής Αττικής είναι η ύπαρξη μεγάλων εμπορικών κέντρων . Υπάρχει λύση για να επιβιώσουν οι χιλιάδες αυτοί συμπολίτες μας;

ΑΠ.: Υγιείς συνεταιρισμοί, συνεργασίες, εκμετάλλευση των σύγχρονων μέσων, ανακάλυψη και απασχόληση σε τομείς ασύμφορους για τους «μεγάλους», θέλει ενημέρωση και έρευνα. Ο αγώνας είναι άνισος και δυσχερέστατος, αλλά όταν ανακαλύφτηκε το αυτοκίνητο, δεν πέθαναν οι αραμπατζήδες. Η νοοτροπία του «φθηνότερου» χτυπά τελικά την δική μας τσέπη.

ΕΡ.: Τι μας άφησε τελικά η τραγωδία στο Μάτι;

ΑΠ.: Παρακαταθήκη για αλλαγή νοοτροπίας Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτών. Η Φύση μας υπενθύμισε ότι δεν αστειεύεται, δεν συγχωρεί πάντα λύσεις και παραλείψεις, δεν εξαιρεί. Δεν αφορά μόνο τις φωτιές αλλά κάθε πιθανή ή απίθανη καταστροφή.

Σχόλια