Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 09:06:00

rss

αναζήτηση

makripano

Γιάννης Δημόπουλος: Τέσσερα χρόνια στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής



Αλλάξτε μέγεθος

dinmamizois

Την άποψή του για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, την τελευταία τετραετία, από τη Ρένα Δούρου και τη «Δύναμη Ζωής», καταθέτει στο άρθρο του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής της συγκεκριμένης παράταξης και διακεκριμένος ιατρός, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Γιάννης Δημόπουλος.

Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθούν αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Στην Περιφέρεια Αττικής που αποτελεί την μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας αποτυπώθηκαν διαχρονικά οι παθογένειες και οι δυσλειτουργίες δεκαετιών που εν πολλοίς μας οδήγησαν στη χρεοκοπία: ανεπάρκεια υποδομών, απουσία σχεδιασμού, άναρχη δόμηση, κατασπατάληση πόρων.
Οι συνέπειες που πλήρωσε και ως ένα βαθμό εξακολουθεί να πληρώνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι γνωστές και δυστυχώς η αυτοδιοίκηση δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο πολλές φορές των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο μιας λανθασμένης και επικίνδυνης επιδίωξης για λιγότερο κράτος.

Όλοι γνωρίζουμε και βιώσαμε τη μείωση των πόρων στην αυτοδιοίκηση από το 2010 έως και το 2014 κατά 65% από τους ΚΑΠ και 85% από την ΣΑΤΑ. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι εκτός από τις μειώσεις σε οικονομικούς πόρους υπήρξαν μειώσεις και σε ανθρώπινους πόρους.
Οι προσπάθειες να σταματήσει η διάλυση και να επανακτήσει ο θεσμός τις οικονομικές και όχι μόνο βάσεις του ξεκίνησαν το 2015 από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή ανακόψαμε την κατιούσα πορεία στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ καθώς τα πρώτα 3 χρόνια από το 2015 έως και το 2017 οι ΚΑΠ δεν μειώθηκαν ούτε ένα ευρώ. Ενώ για τα δύο αυτά χρόνια έχουμε μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, και για τις Περιφέρειες έφτασε το 10%.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ανάγκες της Τ.Α. είναι πολύ μεγάλες, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλειών για την κάλυψη τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στήριξε στην Περιφέρεια Αττικής το ψηφοδέλτιο της Δύναμης Ζωής με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου.
Μακριά από τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές φιέστες, αθόρυβα και δυνατά, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού –κάτι που γίνεται για πρώτη φορά- έχει παραχθεί πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς (υποδομών, κοινωνικών παρεμβάσεων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών), έργου που ήδη βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας και στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. 

Συγκεκριμένα, σήμερα λειτουργούν, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας , περισσότερα από 300 εργοτάξια σε όλη την Αττική, που τονώνουν τις τοπικές αγορές, δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας, συμβάλλουν στη δημιουργία εκείνων των υποδομών που λύνουν χρόνια προβλήματα της Αττικής και δημιουργούν το υπόβαθρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με όρους κοινωνικής συνοχής και αξιοβίωτης ανάπτυξης. Πρόκειται για :

  • Την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και της λεωφόρου Ποσειδώνος. 
  • Τον υποθαλάσσιο αγωγό πόσιμου νερού για την Αίγινα. 
  • Τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στα Κύθηρα. 
  • Το σχεδιασμό εκτεταμένου δικτύου 168 αντιπλημμυρικών έργων ύψους 515 εκ. ευρώ. 
  • Την αντικατάσταση των παλαιών φαναριών με νέας τεχνολογίας LED στους κεντρικούς οδικούς άξονες. 
  • Την κατασκευή 140 αθλητικών υποδομών προϋπολογισμού 217 εκατ. Ευρώ.
  • Την οριστική επίλυση των αποχετευτικών λυμάτων στην Αν Αττική και την χρηματοδότηση έργων από την περιφέρεια, ύψους 155.000.000 ευρώ. 

Πρόκειται για ενδεικτική καταγραφή έργων της Περιφέρειας Αττικής, που αλλάζουν το πρόσωπο των τοπικών κοινωνιών, των γειτονιών, της καθημερινότητας των πολιτών.

Αθόρυβα και δυνατά

Παράλληλα μία σειρά από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις αποτύπωσαν τη διαφορετική αντίληψη στον τρόπο άσκησης διοίκησης σε τοπικό επίπεδο με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας. Συνοπτικά:

  • Εξασφαλίστηκε η έγκαιρη και απρόσκοπτη μετακίνηση 22.000 μαθητών των ειδικών, καλλιτεχνικών, μουσικών, διαπολιτισμικών και άλλων σχολικών μονάδων. Αυξήθηκε κατά περίπου 10.000 ο αριθμός των μετακινούμενων μαθητών και διασφαλίστηκε η μετακίνησή τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Ενισχύθηκαν με 40 εκατ. ευρώ όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Χρηματοδοτείται με 22 εκατ. ευρώ η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τη δημιουργία 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία τους για 3 χρόνια.
  • Ιδρύθηκαν «Κέντρα Κοινότητας» σε 55 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής με χρηματοδότηση της λειτουργίας τους για 6 έτη.
  • Χρηματοδοτήθηκε με 5 εκατ. ευρώ το πυροσβεστικό σώμα για αγορά ειδικών οχημάτων.
  • Δημιουργήθηκε Κέντρο Διαχείρισης Αποθήκευσης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης (Logistics) των σημείων διαμονής προσφύγων και άλλων κοινωνικών δομών σε τακτά χρονικά διαστήματα το οποίο βραβεύτηκε ως καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
  • Στηρίζουμε με είδη πρώτης ανάγκης ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας μέσω του θεσμού των Λαϊκών Αγορών.
  • Χρηματοδοτήθηκε με 800 χιλιάδες ευρώ πρόγραμμα παρέμβασης για τοξικοεξαρτημένους σε συνεργασία με ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ.
  • Στηρίχθηκαν δομές αστέγων με την επιχορήγηση της λειτουργίας τους για τρία χρόνια.
  • Διασφαλίστηκε η διάσωση και προχωρά η ψηφιοποίηση του προσφυγικού αρχείου παραχωρητηρίων Αττικής που αφορά 220.000 οικογένειες.
  • Χρηματοδότηση για ανέγερση νέων βρεφονηπιακών σταθμών ή ανακατασκευή υπαρχόντων, ύψους 46.000.000 ευρω. 

Μόνος αντίπαλός μας το χθες

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2019

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς και τους αδύναμους. Πολιτισμός και αθλητισμός, προσβάσιμοι από όλους. Προϋπολογισμός (33.9 εκ. ευρώ) Αριθμός Έργων (34)

ΟΔΟΠΟΙΙΑ: Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, διευκόλυνση μετακινήσεων και μεταφορών, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
Προϋπολογισμός (76,4 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (32)

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ: Ασφάλεια, θέσεις εργασίας, προϋποθέσεις υποδομών, διευκόλυνση των μεταφορών και των μετακινήσεων Προϋπολογισμός (142,3 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (45)

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: Φιλικότερες γειτονιές, ενισχυμένη κοινωνικότητα, περισσότερα χαμόγελα, σε περισσότερες οικογένειες Φιλικότερες γειτονιές, ενισχυμένη κοινωνικότητα, περισσότερα χαμόγελα, σε περισσότερες οικογένειες.
Προϋπολογισμός (17,2 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (11)

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ –: Καθαρό νερό, ασφαλείς δρόμοι, βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλους.
Προϋπολογισμός (190,5 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (27)

ΚΤΙΡΙΑΚΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ: Τόνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιχειρηματικότητας, ασφάλεια, κινητικότητα για όλους.
Προϋπολογισμός (21,6 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (19)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ & ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Πρωτοβουλίες, εξωστρέφεια, κοινωνική κινητικότητα, προοπτικές, ρεαλισμός, θέληση, αξιοπιστία
Προϋπολογισμός (35,6 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (47)

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Τόνωση του κοινωνικού ιστού, συνέργειες, προοπτικές, αξιοποίηση των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων Προϋπολογισμός (11,3 εκ. ευρώ) Αριθμός έργων (17)

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Αν. Αττικής
Προϋπολογισμός (455 εκ. ευρώ)

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Κατασκευή 5 νέων βρεφονηπιακών σταθμών
Προϋπολογισμός (8 εκ. ευρώ)

Γιατί η «Δύναμη Ζωής» πρέπει να επανεκλεγεί:

  • Για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και παράλληλα για την ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού πόλου προς την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
  • Γιατί έδωσε λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν, όπως πχ η υδροδότηση της Αίγινας.
  • Γιατί συνέβαλε στην αλυσίδα αλληλεγγύης, με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με τη λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία, κέντρων για αστέγους, για κακοποιημένες γυναίκες. Δυνατά βελτιώνεται η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. 
  • Γιατί χρηματοδότησε με 40,6 εκατομμύρια ευρώ την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και με 20 εκατομμύρια ευρώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δυνατά η Περιφέρεια στήριξε τη δημόσια υγεία. 
  • Γιατί παρενέβη στοχευμένα και καίρια σε έργα που προάγουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό με στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την άρση παθογενειών δεκαετιών που την υποβάθμιζαν.

Αθόρυβα και δυνατά συνεχίζουμε.

Διασφαλίζουμε το παρόν και το μέλλον απέναντι στις λογικές και τις πολιτικές του χθες.

Σχόλια