Date2

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 12:40:50

rss

αναζήτηση

makripano

Γιώργος Πατούλης: Δεν θα ησυχάσουμε αν οι πολίτες δεν νιώσουν ασφαλείς από φυσικές καταστροφές! (Βίντεο & Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

pa1

Το πρόγραμμα της παράταξής του «Νέα Αρχή για την Αττική» για την Πολιτική Προστασία παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης συνεπικουρούμενος από κορυφαίους ειδικούς και επιστήμονες στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Παρουσία εκατοντάδων πολιτών από την ανατολική Αττική, στην πλειονότητά τους μελών και στελεχών ομάδων πολιτικής προστασίας όλων των δήμων της περιοχής, ο κ. Πατούλης δεσμεύθηκε πολιτικά ότι η υφιστάμενη δραματική κατάσταση θα αλλάξει στην Περιφέρεια Αττική και ότι θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος.

Η σχετική εκδήλωση με θέμα την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Άρτεμις» στο Μαρκόπουλο, το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του και παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού του για άμεση αποτελεσματικότητα στον τομέα αυτό.

Ανάμεσα στους άξονες του προγράμματός του είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης, η εκπαίδευση εμπλεκόμενων στελεχών και η ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

Σημαντική στη σύνταξη του προγράμματος ήταν η συνεισφορά τεσσάρων κορυφαίων ειδικών στον τομέα αυτό και συγκεκριμένα του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμιου Λέκκα, του ειδικού συμβούλου ασφαλείας και υποστρατήγου της ΕΛΑΣ ε.α., Π. Μαρκετάκη, του υποναυάρχου ε.α. Του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλη Πολίτη, του επίτιμου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Γεωργακόπουλου και του συντονιστή προγράμματος του συνδυασμού, Σωτήρη Παπασπυρόπουλου.

«Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις»

«Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των αντιπάλων μας. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις και όχι να πάρουμε αξιώματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας απέτυχαν στην αποστολή τους, και χαρακτηρίζοντας ως «εγκληματική» την αμέλεια τόσο της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης να μην αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το η Νέα Αρχή θα καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το σύνολο της Αττικής. Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται μεταξύ άλλων στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων, με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων.

«Στις 26 Μαΐου κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική. Μια Νέα Αρχή για να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι πολίτες της Αττικής δύσκολες στιγμές λόγω φυσικών καταστροφών. Για να μην νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι από το Κράτος και την Περιφέρεια. Η Νέα Αρχή για την Αττική, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή. Και αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας που έχασαν ζωές και περιουσίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Αττική και αυτό θα το πράξουμε μαζί. Στη προσπάθεια μας αυτή είμαι βέβαιος ότι με συμμάχους τους πολίτες θα κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

pa2

Η επιλογή του Μαρκοπούλου

Στην ομιλία του επισήμανε ότι η επιλογή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Αρχής για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έγινε για συμβολικούς λόγους: «Ξεκινάμε σήμερα από δω, από το Δήμο Μαρκοπούλου, οικισμοί του οποίου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ βρίσκονται στο κόκκινο, για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο της παράταξης μας για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την Αττική».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν μπορούν και δε θέλουν να δεχτούν την παράταση αυτής της παρακμής και υπογράμμισε πως ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών είναι υπαρκτός και χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστούν.

Τα προβλήματα της Αττικής λύνονται με γνώση και σκληρή δουλειά

Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ο ίδιος μαζί με δεκάδες εθελοντές στήριξε έμπρακτα τους πληγέντες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ μαζί με εκατοντάδες φίλους και συνεργάτες, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Το μήνυμα ότι μπορούμε να διορθώσουμε όλα όσα μας ενοχλούν και μας απειλούν.

Έχουμε καθήκον να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον την βέλτιστη δυνατή προστασία. Απαιτείται ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες.

pa3

Οι 10 άξονες

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις επιχειρησιακής λειτουργίας και προσδιόρισε τους 10 κεντρικούς άξονες της πρότασης του.

Σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «το σχέδιο της Νέας Αρχής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις».

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν.

Το σχέδιο της Νέας Αρχής θα βασίζεται:

 • Στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων
 • Στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για το σύνολο της Αττικής
 • Στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών
 • Στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει:

Πρώτον την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, των Δήμων της Αττικής

Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθεί η Νέα Αρχή για την Αττική υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις

 1. Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή
 2. Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα
 3. Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
 4. Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για  άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
 5. Διαρκή επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
 6. Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
 7. Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
 8. Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
 9. Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
 10. Εξασφάλιση πόρων, με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία ειδική επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάστηκαν. Η ομάδα αυτή θα μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές προκειμένου αυτές, όπου είναι εφικτό να υιοθετηθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.

Για την υλοποίηση του σχεδίου υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων, την αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων, την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε θέματα περιβαλλοντικής προστασία και κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος.

Επιπλέον πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.

Όπως τόνισε, αυτό πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι 6 μήνες και πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των δήμων.

pa4

Παρουσίες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Βορίδης βουλευτής Αν. Αττικής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Νίκος Χαρδαλιάς γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ο Λεωνίδας Κουρής πρώην δήμαρχος Αθηναίων, τέως νομάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην Πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο Κώστας Δέδες πολιτευτής ΝΔ, ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Βλάσης Σιώμος.

Επίσης τα αυτοδιοικητικά στελέχη Δημήτρης Σοφός υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού, Θοδωρής Γρίβας υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Δήμου Κρωπίας, Βαγγέλης Πανάγος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαυρεωτικής, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μαρκοπούλου Κώστας Αλαγιάννης, Χρήστος Δρίτσας και Μαρίκα Μαντάλα καθώς και στελέχη της Εθελοντικής Οργάνωσης Αμαρουσίου, της Ομοσπονδίας Θηροφυλακής και της Εθελοντικής Ομάδας Κορωπίου.

Ακόμη το παρόν έδωσαν τα στελέχη τοπικών οργανώσεων της ΝΔ, Ανδρέας Γλαβάς πρόεδρος ΝΟΔΕ Ανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Λιούμπης πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Λαυρεωτικής, Δημήτρης Κολιαβασίλης πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Μαρκοπούλου, Λυδία Ιωαννίδου –Μουζάκα υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ, Κλαίρη Σαραντάκου πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Κούκουζας προέδρος Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδρέας Βλάχος πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Σπάτων Αρτέμιδας και Παντελής Χριστοφορίδης πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Παιανίας Γλυκών Νερών.

Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη: 

Σχόλια