Date2

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 13:44:59

rss

αναζήτηση

makripano

ΧΥΤΑ Φυλής: Ξεπέρασε τα όρια η χωρητικότητα – Οι ευθύνες Δούρου και τα σκουπίδια της Ανατ. Αττικής! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

ouraoura

Εκατοντάδες απορριμματοφόρα βρίσκονταν, το πρωί της Παρασκευής, σε αναμονή για να αδειάσουν το περιεχόμενό τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής ο οποίος έχει κυριολεκτικά φρακάρει!

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ουρά χιλιομέτρων μέσα και έξω από τον ΧΥΤΑ αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον χώρο υπάρχει η δυνατότητα να αδειάζουν μόλις δύο οχήματα ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο δεν μπορούν να αποδεσμευθούν περισσότερα από 48 οχήματα.

Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ένα απορριμματοφόρο το οποίο περιμένει για ώρες ολόκληρες στην ουρά, υποχρεώνεται να επιστρέψει στη βάση του με τη λήξη του ωραρίου του οδηγού του ο οποίος παραδίδει στον επόμενο που με τη σειρά του οδηγεί το γεμάτο όχημα και πάλι στον ΧΥΤΑ για να αναμένει και αυτός ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να απεμπλακεί οριστικά.

Ο ΕΔΣΝΑ είχε εκδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι λόγω υπερφόρτωσης στον νέο χώρο (κύτταρο) του ΧΥΤΑ Φυλής, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εναπόθεση των απορριμμάτων.

Πρόσθεσε δε ότι οι καθυστερήσεις αυτές θα υπάρξουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (8/2) κάτι βέβαια που φαίνεται να μην αντικατοπτρίζει την αλήθεια αφού το πρωί της Παρασκευής, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονταν εκεί εκατοντάδες απορριμματοφόρα (αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για πάνω από 400 από τους 66 δήμους της Αττικής).

Σύμφωνα με πληροφόρηση του notioanatolika.gr λίγα λεπτά πριν από την ανάρτηση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ ο ΕΔΣΝΑ ενημέρωσε τους δήμους της Αττικής ότι ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός όλο το Σάββατο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε να δημιουργηθεί χώρος για επιπλέον εναπόθεση απορριμμάτων.

Ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων αλλά και καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης είναι ότι ο ΕΔΣΝΑ έδωσε εντολή να μειωθεί το χώμα που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των απορριμμάτων, ώστε να εξοικονομηθεί χώρος για τα σκουπίδια!

Δηλαδή η χωματοκάλυψη που θα γίνεται το επόμενο διάστημα δε θα είναι επαρκής, με στόχο να εξοικονομηθεί κάθε τετραγωνικό χώρου, για να θάβονται τα απορρίμματα!

Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα μηχανήματα να κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να «σπρώξουν» τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία!

Η κατάσταση στην Αν. Αττική

Στην ανατολική Αττική η κατάσταση είναι, ακόμη, υπό έλεγχο αφού στο σύνολο των περιοχών υπάρχουν πρεσ κοντέινερς αλλά και κινητοί σταθμοί μεταφόρτωσης με αποτέλεσμα να μην τίθεται, προς το παρόν, ζήτημα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά τί θα συμβεί μετά το Σαββατοκύριακο εφόσον δεν εκτονωθεί η κατάσταση και δεν υπάρξει μεγαλύτερη ροή στον ΧΥΤΑ.

Σε συνομιλία που είχε το notioanatolika.gr με τους δημάρχους Παιανίας, Σπύρο Στάμου, 3Β Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, Μαρκοπούλου, Σωτήρη Μεθενίτη, Σαρωνικού, Γιώργο Σωφρόνη καθώς και με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδας, Αντώνη Νομικό, έγινε σαφές ότι οι δήμοι αυτοί έχουν μια... αυτονομία (δηλαδή μπορούν να αντέξουν χωρίς να αποσυμφορήσουν τα οχήματα και τους αποθηκευτικούς χώρους τους) περίπου 7 – 10 ημερών.

Οι σαφείς ευθύνες της διοίκησης Δούρου

Ένα επίσης σοβαρό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο είναι δυνατόν να αντέξει πλέον ο ΧΥΤΑ αφού εδώ και μήνες οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιήσει πως από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά η Αττική κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο αφού πλέον δεν θα υπάρχει ούτε ο ΧΥΤΑ της Φυλής!

Και βέβαια γίνεται σαφές ότι η ευθύνη για την κατάσταση οφείλεται στην ολιγωρία που έχει επιδείξει η διοίκηση Δούρου για το θέμα των σκουπιδιών στο πλαίσιο των ιδεοληψιών που τη διακατέχουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μοναδικός, όπως φαίνεται, στόχος της διοίκησης Δούρου είναι η συντήρηση μιας λύσης με τέτοιον τρόπο ώστε η όποια επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας να βρεθεί προ του αδιεξόδου που η κα Δούρου δημιούργησε!

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το εσωτερικό του ΧΥΤΑ που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί αλλά και από τις ουρές των απορριμματοφόρων:

xominside

oura2

oures4

Σχόλια