Date2

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 03:09:26

rss

αναζήτηση

makripano

Στα όρια της απόγνωσης η παράταξη Δούρου εξαιτίας της διαφαινόμενης συντριβής στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές!

Αλλάξτε μέγεθος

dourou apognosi

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται, επί της ουσίας, η παράταξη της Ρένας Δούρου και του ΣΥΡΙΖΑ «Δύναμη Ζωής», έξι περίπου μήνες πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών.

Οι ρίζες του κακού είναι, όπως παρατήρησαν στο notioanatolika.gr στελέχη της παράταξης δύο. Η πρώτη είναι η με βαριά καρδιά αποδοχή της εντολής του πρωθυπουργού από την κα Δούρου να είναι εκ νέου υποψήφια.

Η νυν περιφερειάρχης επιθυμούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό να απεμπλακεί από την Περιφέρεια και να περάσει σε άλλον τομέα της πολιτικής ζωής. Μάλιστα οι πληροφορίες την ήθελαν να προτιμά την ευρωβουλή ώστε να επιστρέψει μετά από μια πενταετία στην ελληνική πολιτική σκηνή με τους πολίτες να έχουν ξεχάσει την όχι και τόσο καλή παρουσία της στην περιφέρεια.

Η δεύτερη ρίζα του κακού έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει χρεωθεί – λιγότερο ή περισσότερο – με δύο καταστροφές που μετρούν 126 νεκρούς σε Μάνδρα και Μάτι. Ο τρόπος που λειτούργησε και στις δύο τραγικές περιπτώσεις αλλά και οι σχολιασμοί της για τις ευθύνες συνεχίζουν να κατατρέχουν τις συνειδήσεις των συνεργατών της αν όχι και της ίδιας.

Και βέβαια αυτό το τελευταίο έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες ολόκληρης της Αττικής και όχι μόνο της δυτικής ή της ανατολικής, τη διοίκηση της περιφέρειας.

Η αγωνία του ψηφοδελτίου

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι συνυποψήφιοί της για την Περιφέρεια Αττικής και κυρίως οι κ.κ. Πατούλης και Σγουρός βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους, η «Δύναμη Ζωής» της κας Δούρου, βιώνει στιγμές έντονης εσωστρέφειας.

«Το μοναδικό που έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι τηλεφωνήματα από το γραφείο της Ρένας (έτσι την αποκαλούν οι σύντροφοί της) στους νυν περιφερειακούς συμβούλους για το αν θα είναι και πάλι υποψήφιοι», παρατήρησαν οι συνομιλητές του notioanatolika.gr.

Η εξήγηση σε αυτό είναι ότι προ της διαγραφόμενης ήττας του Μαΐου, αρκετοί από τους περιφερειακούς συμβούλους σκέπτονται να στραφούν σε άλλους τομείς της πολιτικής ή της αυτοδιοικητικής ζωής προκειμένου να επιβιώσουν τη δύσκολη επόμενη μέρα.

«Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κερδίσουμε τις εκλογές, ο νόμος που ισχύει (σ.σ.: ο νόμος «Κλεισθένης»), δεν θα επιτρέψει την εκλογή ούτε των μισών από τους σημερινούς περιφερειακούς συμβούλους. Άρα οι υπόλοιποι τί θα κάνουν;», διερωτήθηκαν οι πηγές του notioanatolika.gr.

«Όταν με βάση την τελευταία τροπολογία Χαρίτση ένα ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να στελεχώνεται από 150 υποψηφίους, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για εμάς. Όχι διότι δεν θα υπάρξουν 150 σύντροφοι οι οποίοι θα δεχθούν να εκτεθούν αλλά διότι ελάχιστοι θα δεχθούν να σηκώσουν το βάρος της απολογίας απέναντι στους πολίτες, για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της “διακυβέρνησης” της Ρένας», πρόσθεσαν με νόημα.

Το ψυχολογικό όριο του 20%

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κα Δούρου και τους στενούς, εναπομείναντες, συνεργάτες της, είναι το ποσοστό που μπορεί η «Δύναμη Ζωής» να συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών.

Το 2014 παρά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στην κοινωνία, το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 23,8%. «Το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσουμε από αυτό, όμως είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο» τόνισαν οι πηγές του notioanatolika.gr, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τουλάχιστον δεν θα πέσουμε κάτω από το... ψυχολογικό όριο του 20%»!

«Οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 20% θα εκληφθεί από όλους μας ως συντριβή αφού θα γίνει σαφές πως ούτε ο κρατικός μηχανισμός που έχουμε στο πλευρό μας μπόρεσε να κάνει κάτι ουσιαστικό», συμπλήρωσαν.

Βέβαια εάν κάποιος ανατρέξει στα ποσοστά της παράταξης Δούρου στις περιφερειακές ενότητες, το 2014, θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για την παράταξη της απερχόμενης περιφερειάρχου.

Στην ανατολική Αττική για παράδειγμα, όπου η «Δύναμη Ζωής» είχε συγκεντρώσει την πρώτη εκείνη Κυριακή 22,56%, οι ενδείξεις κάνουν λόγο ακόμη και για μονοψήφιος ποσοστό τώρα, δηλαδή ακόμη και κάτω του 10%.

Αφενός η τραγωδία στο Μάτι (στη βορειοανατολική Αττική) αφετέρου οι μεθοδεύσεις της κας Δούρου για τα σκουπίδια με τα λατομεία του Κορωπίου (στη νοτιοανατολική), έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και στις δύο περιοχές.

Στα δύο αυτά αγκάθια έρχεται να προστεθεί και η αποχώρηση από την παράταξη του νυν αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, Πέτρου Φιλίππου ο οποίος προτιμά τη... βάσανο της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου του Σαρωνικού παρά την επανέκθεσή του στο πλευρό της κας Δούρου.

Και στη δυτική Αττική όμως τα πράγματα, λόγω Μάνδρας και λόγω Μεγάρων δεν είναι καλύτερα. Το 19,44% της πρώτης Κυριακής του 2014 φαίνεται να έχει εξαϋλωθεί αφού η τραγωδία της Μάνδρας δεν είναι δυνατόν να ξεχαστεί ενώ η χρησιμοποίηση λατομείων των Μεγάρων ως χωματερών έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην υπόλοιπη δυτική Αττική.

Ελπίδα της παράταξης Δούρου αποτελεί ο Πειραιάς αφού η περιφερειάρχης έπαιξε καλά το παιχνίδι της Ψυτάλλειας αποκλείοντας από το ΚΕΛ της νησίδας περιοχές της ανατολικής Αττικής επειδή μόνο και μόνο το ζητούσαν οι Πειραιώτες.

Κι εκεί ακόμη όμως το 24,71% του 2014 δεν φαίνεται εφικτό την πρώτη Κυριακή της εκλογικής διαδικασίας του Μαΐου του 2019.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ενδείξεις από τις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις (μία της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και μία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος») οι οποίες όχι μόνο δίνουν στην κα Δούρου ποσοστά πολύ κάτω του 20% αλλά δημοσιοποιούν και την άποψη των πολιτών για την παντελή αποτυχία της διοίκησής της.

«Δεν κινείται τίποτα»

Και ενώ οι τραγωδίες στο... ενεργητικό της διοίκησης Δούρου αλλά και οι πρώτες ενδείξεις δημιουργούν μια σαφή εικόνα της προδιαγραφόμενης ήττας και μάλιστα στα όρια της συντριβής, το επιτελείο της περιφερειάρχου δείχνει απλά να παρακολουθεί την επερχόμενη καταστροφή χωρίς να μπορεί να πράξει ο,τιδήποτε.

«Δεν λειτουργούμε για τις εκλογές», «Δεν ψάχνουμε για αξιόλογους ανθρώπους για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας γιατί ίσως και να μην ενδιαφέρονται τέτοιοι άνθρωποι να έρθουν μαζί μας», «Σαφής προεκλογική στρατηγική δεν υπάρχει», είναι μερικά από τα σχόλια των συνομιλητών του notioanatolika.gr στη διάρκεια του σχετικού ρεπορτάζ.

Το... στήριγμα των ΑΝΕΛ

Και σε όλα αυτά βέβαια έρχεται να προστεθεί και η απώλεια του... στηρίγματος της παράταξης των ΑΝΕΛ από τις προηγούμενες εκλογές.

Η παράταξη εκείνη του κ. Χαϊκάλη, επί της ουσίας δεν υπάρχει σήμερα αφού από τους τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους που εξελέγησαν οι δύο μάλλον θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της κας Δούρου (σ.σ.: οι κ.κ. Μοίρας και Δανάκος), η κα Αδαμοπούλου συζητά εντόνως με την παράταξη Πατούλη ενώ άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι βουλές του κ. Πελέκη.

Σχόλια