Date2

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 16:41:06

rss

αναζήτηση

makripano

Σκληρή κριτική Πατούλη – Σγουρού στη Ρ. Δούρου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2019!

Αλλάξτε μέγεθος

dourouproipol

Σκληρή γλώσσα για τον προϋπολογισμό που συνέταξε η διοίκηση Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, για το 2019, χρησιμοποίησαν οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες, Γιώργος Πατούλης και Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Πατούλης τον χαρακτήρισε «προϋπολογισμό "εικονικής πραγματικότητας", που διαιωνίζει τα προβλήματα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου», προσθέτοντας ότι «η απερχόμενη Περιφερειάρχης δεσμεύει την επόμενη Διοίκηση κι αφήνει "κληρονομιά" στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, μόνον άλυτα ζητήματα».

Ο κ. Σγουρός από την πλευρά του τόνισε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να μπει» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Αττικής κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας την επόμενη 5ετία «λόγω της ανεξέλεγκτης υπερδέσμευσης πόρων χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα».

«Ο Προϋπολογισμός που παρουσίασε η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτυπώνει ξεκάθαρα πέντε στοιχεία:

1. Έλλειψη οράματος. Είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη η απουσία ξεκάθαρου αναπτυξιακού  σχεδίου και στόχων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το Λεκανοπέδιο Αττικής.
2. Αναποτελεσματικότητα. Είναι αδιαμφισβήτητος ο αναποτελεσματικός τρόπο διαχείρισης των χρημάτων της Περιφέρειας, που επιβεβαιώνεται αφενός από τον αργό ρυθμό εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής. Αφετέρου, από τον πολύ χαμηλό ρυθμό υλοποίησης όσων προβλέπουν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί.
3. Εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Συνεχίζεται ο κατακερματισμός των πόρων της Περιφέρειας σε πολλά μικρά έργα, που δεν υπηρετούν ένα συνολικό αναπτυξιακό όραμα για την Αττική των επόμενων γενιών, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις πελατειακές ανάγκες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας.
4. Υποθήκευση του μέλλοντος μας. Είναι  προφανής η στόχευση της απερχόμενης Περιφερειάρχου να δεσμεύσει την επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που ούτε ρεαλιστικό  είναι , ούτε εφαρμόσιμο , αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του.
5. Αδιαφάνεια στην επιλογή των έργων . Τέλος, διατυπώνονται για μια ακόμη φορά έντονα ερωτήματα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα προς ένταξη έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά κι αν αυτά υπηρετούν έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, η υπηρετούν απλά και μόνον μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα. 

Η "βαριά κληρονομιά" της κας Δούρου: Ψεύτικες υποσχέσεις κι άλυτα προβλήματα


H κα Δούρου κατέθεσε για μια ακόμη χρονιά  έναν εικονικό προϋπολογισμό, γνωρίζοντας ότι έχει υποσχεθεί σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής , μέσω της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, έργα που για να υλοποιηθούν απαιτούν πάνω από 2 δις ευρώ. Δηλαδή ποσά που ξεπερνούν  15 ετήσιους προϋπολογισμούς. Υποθηκεύει το μέλλον της επόμενης γενιάς, για να υπηρετήσει ένα σχέδιο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες. 

  • Προωθεί έργα που δεν υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για την Περιφέρεια, δεν δίνουν λύσεις και δεν αντιμετωπίζουν ριζικά τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.
  • Δεν διεκδίκησε όλα αυτά τα χρόνια τίποτε αυτά που δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής από το Κεντρικό Κράτος. Κι όχι μόνον δεν διεκδίκησε, αλλά επιπλέον ανέλαβε να χρηματοδοτήσει από τα χρήματα των πολιτών της Αττικής δαπάνες που αποτελούν διαχρονικά ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια  Αττικής δαπάνες για την προμήθεια υλικών ( π.χ. νοσοκομειακές γάζες) ή εξοπλισμού (π.χ.  οχήματα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία), όταν αυτό αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους; Όταν με τα ίδια χρήματα μπορεί να εκτελέσει έργα όπως π.χ. η βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου της Αττικής, στο οποίο χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας;

Η απερχόμενη Περιφερειάρχης υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Το ίδιο έκανε προεκλογικά στο Γραμματικό, στη Δυτική Αττική, στη Φυλή, πριν έρθει αντιμέτωπη με τις ψεύτικες υποσχέσεις της ως Διοίκηση. Αλλά δεν έμαθε απο τα λάθη της, επιμένει στην ίδια τακτική. Δεσμεύει την επόμενη Διοίκηση κι αφήνει "κληρονομιά" στους πολίτες του Λεκανοπεδίου μόνον άλυτα ζητήματα.

Αύξηση του ταμειακού υπολοίπου, αύξηση και του "ελλείμματος" έργου

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση , στην Περιφέρεια Αττικής η σημερινή Διοίκηση επιλέγει αντί να χρηματοδοτεί έργα και παρεμβάσεις που δημιουργούν ανάπτυξη κι αυξάνουν την απασχόληση, να αυξάνει το ταμειακό υπόλοιπο του κορβανά της Περιφέρειας.

Προτεραιότητα για την κα Δούρου και τα στελέχη της Διοίκησης της είναι, να έχει "παρκαρισμένα" στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, αντί να χρηματοδοτεί με τα χρήματά μας αναγκαία έργα και παρεμβάσεις. Αυτή την τακτική ακολουθεί με συνέπεια από  την περίοδο της "διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη", μέχρι σήμερα.

Αυτά τα 4,5 χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής
Αδιαφορεί για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών.
Έχει υπογράψει άγνωστο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους της Αττικής, χωρίς να έχει την ικανότητα να τις υλοποιήσει.
Αποδείχθηκε ανεπαρκής στην προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα της Περιφέρειας Αττικής.
"Πανηγυρίζει" για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται  το Ταμειακό Υπόλοιπο , αλλά κρύβει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα, στην αδυναμία της να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών τους πόρους της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 2017 , όπου υλοποιήθηκε μόνο το 30% περίπου στις πληρωμές για επενδύσεις ενώ περίπου τόσες και είναι και οι προβλέψεις για το 2018.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις βασικές προμήθειες που καμία δεν προχωράει πέραν του 25-30%.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, εθισμένη στα fake news, καταρτίζει με ευκολία και fake προϋπολογισμούς.

Βαφτίζει "νοικοκύρεμα και οικονομία", την αδυναμία κι ανικανότητά της. Δεν μπορεί να αντιληφθεί μετά από τόσα χρόνια στο τιμόνι της Πρωτεύουσας των Περιφερειών, ότι η Αττική χρειάζεται "Περιφερειάρχη των έργων", κι όχι "Περιφερειάρχη Σαμολαδά".

Πολλά τα ερωτήματα για την πρακτική των απευθείας αναθέσεων

Από την ανάγνωση του προϋπολογισμού δημιουργούνται για μια ακόμη χρονιά εύλογα ερωτήματα, για τους λόγους που η Διοίκηση της Περιφέρειας επιμένει στην τακτική προμηθειών με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, παρά το γεγονός οι προμήθειες με αυτή την τακτική, αθροίζονται στο ύψος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι πάρα πολλές από αυτές είναι μέχρι 5.000 το όριο δηλαδή στο όριο που δεν αποστέλλονται  για προληπτικό έλεγχο.

3,5 εκατομμύρια ευρώ για εκθέσεις, συνέδρια κι εκδηλώσεις

Στον προϋπολογισμό υπάρχει δέσμευση για διάθεση 3.458.065,06 € για Εκθέσεις, οργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό αυτό.

Ζητάμε "λογαριασμό": Που θα πάνε τα χρήματα των πολιτών;

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ζητάμε να μας δώσει λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν τα 263.368.174,85 ευρώ που προβλέπονται στο φετινό λογαριασμό για επενδύσεις-έργα.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αλλά και αποτελεσματικότητας των έργων που έχουν εγγραφεί;
Ποια προβλέπει ότι θα είναι τη χρονιά που έρχεται η απορροφητικότητα, με δεδομένη την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τα προηγούμενα χρόνια;
Έχει υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία των έργων;  Έχει  γίνει μελέτη αξιολόγησης που να στοχεύει στη διατύπωση αξιολογικής κρίσης σχετικά με το βαθμό  αντιστοιχίας των αποκομισθέντων ωφελειών από τα προγράμματα με τους σκοπούς και τους στόχους τους, με την αποτελεσματικότητα των δράσεων και την αποδοτικότητα της χρήσης των δαπανηθέντων πόρων αλλά και της συμμετοχής των Δήμων.  

Αξιολόγηση, διαφάνεια και ορθή διαχείριση "πάνε χέρι- χέρι"

Ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων, καθιστά την υπόθεση της αξιολόγησης ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη χρηστή διαχείριση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα να επισημανθούν τα λάθη ή οι παραλείψεις, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και κυρίως να εκτιμηθεί κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι αρχικές επιδιώξεις και κατά πόσο επήλθαν τα προσδοκώμενα οφέλη.  
Σε ότι αφορά στον τρόπο αξιολόγησης, η αξιολόγηση δεν μετρά μόνο τα αποτελέσματα, που είναι το τελικό προϊόν μιας χρηματοδότησης, αλλά και τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Νέα Αρχή για την Αττική, και στα οικονομικά
Ο φετινός προϋπολογισμός, ο τελευταίος της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας, δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Στερείται ρεαλισμού κι αναπτυξιακού οράματος. Δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Αναπαραγάγει αδιέξοδα.
Είναι πλέον φανερό, ότι η Αττική χρειάζεται μια Νέα Αρχή και στη διαχείριση των οικονομικών της».

Ο κ. Σγουρός από την πλευρά του στη σχετική τοποθέτησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ανέφερε τα εξής:

«Η διοίκηση της Ρένας Δούρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την Περιφέρεια Αττικής σε καθεστώς επιτήρησης, σε μνημόνιο δηλαδή, την ώρα που η χώρα θα βγαίνει από τα μνημόνια, λόγω της αλόγιστης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί με την οποία επαναλαμβάνει βήμα προς βήμα τα λάθη που οδήγησαν την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η κα Δούρου :
1. έχει αναλάβει ήδη δεσμεύσεις για συναφθείσες συμβάσεις ύψους 285,5 εκ. €,
2. πρόκειται να δημοπρατήσει το προσεχές χρονικό διάστημα έργα ύψους 567,6 εκ. €, 
3. ενώ ακολουθούν έργα με χαμηλότερο βαθμό ωρίμανσης ύψους 726 εκ. €.

Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται το κόστος τυχόν συμπληρωματικών συμβάσεων σε ήδη εκτελούμενα έργα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει κανόνας αν και θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή από την πλευρά των εσόδων, το αποθεματικό θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2018 στα 320 εκ. €, τα δε ετήσια έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται στα 30 εκ. €. Κοινώς εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, την επόμενη 5ετία το ταμείον θα ναι μείον!!!

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ενέργειες ενημέρωσης κάθε αρμόδιας κρατικής και ανεξάρτητης αρχής για να προληφθούν επικίνδυνες και μη αντιστρεπτές εξελίξεις για την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας.

Ακόμη επεκρίναμε σφοδρά τη διοίκηση Δούρου, καθώς από το πρόγραμμα των έργων απουσιάζουν μεγάλα έργα ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού, αντιθέτως έχει ενταχθεί πλήθος μικρών έργων με βάση την αμφιλεγόμενη ωριμότητα τους, και όχι την πραγματική χρησιμότητα τους σε επίπεδο Περιφέρειας. Παράλληλα υστέρηση παρουσιάζουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (αποτελούν το 8,2 % των εκτελούμενων έργων) έναντι των οδικών και των έργων αστικών αναπλάσεων (αποτελούν το 55 %).

Πέρασαν πέντε χαμένα χρόνια για την Αττική. Πέντε χρόνια που γυρίσαμε πίσω αντί να πάμε μπροστά χάρη στην αναποτελεσματική διοίκηση, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τις καταστροφικές επιλογές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Στις εκλογές που έρχονται ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να βάλουμε την Περιφέρεια Αττικής στις σωστές ράγες. Οι πολίτες μας γνωρίζουν. Δεν χρειαζόμαστε συστάσεις. Έχουμε την γνώση, έχουμε την εμπειρία. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την Αττική στη θέση που της αξίζει».

Σχόλια