Date2

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 21:15:16

rss

αναζήτηση

makripano

ΣΟΚ: Η απόφαση εκκένωσης που κανείς δεν ξέρει αν ελήφθη ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής με βάση συγκεκριμένο σχέδιο! (Έγγραφο)

Αλλάξτε μέγεθος

1katastrofes1

Σοβαρότατο ζήτημα ευθυνών για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων στη μεγάλη τραγωδία της Δευτέρας εξαιτίας της μη εκκένωσης των περιοχών του Νέου Βουτζά και του Ματιού, φαίνεται να φέρει η Περιφέρεια Αττικής παρότι μάλιστα οι κινήσεις που όφειλε να κάνει άμεσα περιγράφονται σαφώς στο Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, που φέρει ημερομηνία 25 Μαΐου 2018.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, 83 σελίδων, βρίσκεται μάλιστα ευκρινώς αναρτημένο και στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας!

Στη σελίδα 20 του Σχεδίου αναφέρεται ρητά: «Υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών ως μέτρο προληπτικής προστασίας τους, που δρομολογείται εγκαίρως (ενώ η καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη) και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς, η εκτίμηση των οποίων γίνεται μόνο σε τοπικό επίπεδο. Η δράση αυτή υλοποιείται με ευθύνη των αρμοδίων Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, κ.λπ.) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα άρθρο 108 του Ν.4249/2014 και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Δ/νσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών»!

Επίσης στη σελίδα 41 του ίδιου σχεδίου και με τίτλο «Δράσεις των Περιφερειών στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών μετά την εκδήλωσή τους», αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ρητώς τα εξής: «Οι Περιφερειάρχες ή οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες κινητοποιούν δια των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, προκειμένου να δρομολογήσουν δράσεις που συνδέονται (και) με τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη - προληπτική απομάκρυνση κατοίκων, όταν η καταστροφή έχει επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο (σ.σ.: Στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε δύο δήμους αυτούς της Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα), κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου»!

Κάτι τέτοιο βέβαια ουδέποτε συνέβη, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει τις τελευταίες ώρες ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς.

Οπότε με βάση τη συγκεκριμένη αναφορά του υπάρχοντος σχεδίου, είτε δεν υπήρξε σχετική εισήγηση του επικεφαλής αξιωματικού – συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε, εφόσον υπήρξε, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Αττικής εκώφευσαν!

Και βέβαια γίνεται σαφές ότι ακόμη κι αν υπήρξε τέτοια εισήγηση η ανοργανωσιά που επιδείχθηκε οδήγησε στην εθνική τραγωδία!

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι 77 άνθρωποι, μέχρι στιγμής να έχουν χαθεί, πλέον των 150 να βρίσκονται σε νοσοκομεία και να είναι δεκάδες και οι αγνοούμενοι με κίνδυνο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί δραματικά!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο 83 σελίδων Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών γίνεται ενδελεχής αναφορά όλων των καθηκόντων και υποχρεώσεων που έχει το σύνολο των υπηρεσιών, κρατικών και αυτοδιοικητικών, που εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών όπου μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις για την αντιμετώπιση κινδυνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από δασικές πυρκαγιές!

Σχόλια