Date2

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 17:19:14

rss

αναζήτηση

makripano

Κάθετο «όχι» της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στους σχεδιασμούς Δούρου για λατομεία – χωματερές στο Κορωπί! (Έγγραφα)

Αλλάξτε μέγεθος

latomeia ypa

Τη σαφέστατη αντίθεσή της στις προθέσεις του ΕΔΣΝΑ και της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στα λατομεία του Κορωπίου «Κυριακού» και «Τριάς», επισημαίνει με έγγραφό της τόσο προς τον Σύνδεσμο όσο και την περιφέρεια Αττικής, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)!

«Περιήλθαν σε γνώση μας οι πρόσφατες αποφάσεις σας με τις οποίες οι χώροι των παλιών λατομείων της περιοχής Λαμπρικά Κορωπίου, χαρακτηρίστηκαν ως κατάλληλοι για να υποδεχθούν στα πλαίσια διαχείρισης των δομών στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής, δράσεις ΜΕΑ, ΜΕΒΑ, ΜΕΑΕΚΚ, ΧΥΤΥ, ΧΥΤΕΑ, ΧΥΤΑΕΚΚ, και αποφασίστηκε κατ' αρχήν οι χώροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια αποκατάστασης και αξιοποίησης μη ενεργών λατομείων και μεταλλείων, για τις δράσεις ΜΕΑ, ΜΕΒΑ, ΧΥΤΥ», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της ΥΠΑ.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως «οι σχεδιαζόμενες μονάδες βρίσκονται σε απόσταση εγγύς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” και ενδεχόμενη περίπτωση υλοποίησής τους θα επιφέρει άμεσα αποτελέσματα στην ασφαλή λειτουργία των πτήσεων και του Αερολιμένα, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση, ούτε ο άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας λειτουργίας του Αερολιμένα».

Στη συνέχεια η ΥΠΑ επικαλούμενη τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αερπορίας (ICAO), σνσφέρεται στους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων κοντά σε αεροδρόμια αφού τα αεροσκάφη κινδυνεύουν από τα πτηνά που μαζεύονται σε αυτές.

«Η προβλεπόμενη περιοχή για την αποφυγή εν δυνάμει κινδύνου από τις προσκρούσεις πτηνών/ζώων στη γειτνίαση του αεροδρομίου (bird strike circle), είναι κατά ICAO, Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία τουλάχιστον 13 χλμ. Από το σημείο αναφοράς του Αεροδρομίου, με ειδική μνεία για δραστηριότητες χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, υγειονομικής ταφής και / ή ανακύκλωσης απορριμμάτων»!

Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο της ΥΠΑ προστίθεται ότι αυτή διατηρεί «το δικαίωμα λήψης κατασταλτικών μέτρων ακόμη και για τη διακοπή λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας», αλλά και «το δικαίωμα ελέγχου της εγκατάστασης για τα θέματα αρμοδιότητάς της χωρίς προειδοποίηση καθώς και το δικαίωμα προσφυγής για αναστολής της Απόφασης Έγκρισης».

Και ενώ η ΥΠΑ ξεκαθαρίζει με σαφήνεια τους κινδύνους που υπάρχουν από το ενδεχόμενο δημιουργίας χωματερών στα λατομεία του Κορωπίου, ο ΕΔΣΝΑ, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από αυτό, απάντησε στο έγγραφο της Υπηρεσίας υποστηρίζοντας ότι «είναι πρόωρη η διατύπωση απόψεων εκ μέρους σας για το ΕΑΛ Κυριακού στην παρούσα φάση», και μάλιστα συνιστά: «Ας μην προτρέχουμε»!

Και ενώ η κοινή γνώμη των Μεσογείων αναμένει με αγωνία να μάθει τις κινήσεις του Δήμου Κρωπίας και τί αναφέρεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (το περιεχόμενο της οποίας για άγνωστους λόγους δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί), από το έγγραφο της ΥΠΑ αποδεικνύεται και κάτι ακόμη. Ότι οι επισημάνσεις που αυτή απέστειλε προς τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής δεν στηρίζονται και σε έγγραφο του Δήμου Κρωπίας αλλά μόνο σε κοινοβουλευτική ερώτηση, σε επιστολή του προέδρου του Προοδευτικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Μαρίνας, Κωνσταντίνου Κουντούρη και σε έγγραφο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με θέμα «Χωροθέτηση Μονάδων Διάθεσης/Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Στερών Αποβλήτων στην εγγύς προς το αεροδρόμιο (ΔΑΑ) περιοχή».

Διαβάστε εδώ το έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Διαβάστε εδώ την απάντηση του ΕΔΣΝΑ.

Σχόλια