Date2

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 23:41:45

rss

αναζήτηση

makripano

Η ΜΠΕ για τον Αστέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Η παράταξη Δούρου υπερψήφισε αυτό για το οποίο προκαλούσε επεισόδια το 2013! (Βίντεο)

Αλλάξτε μέγεθος

epeisod perifsimb

Μπορεί το 2013 οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ “Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο” να μιλούσαν για “ξεπούλημα” του Αστέρα Βουλιαγμένης, όμως στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 26 Οκτωβρίου, υπερψήφισαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Άλλες εποχές τότε, άλλες εποχές σήμερα και η παράταξη της κας Δούρου, ξεχνώντας το “αγωνιστικό” παρελθόν της γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Χωροθέτηση Επενδυτικού Σχεδίου Αστέρα Βουλιαγμένης» σε έκταση συνολικής επιφάνειας 301 στρεμμάτων στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» Βουλιαγμένης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής, όπως αναφερόταν και στη σχετική ημερήσια διάταξη.

Στο πλευρό της παράταξης τάχθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Σγουρού και Κορομάντζου (πρώην Κουμουτσάκου) ενώ ο ίδιος ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έκανε λόγο για “μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα” της φιλοκυβερνητικής περιφερειακής παράταξης.

Ο κ. Σγουρός υπενθύμισε ότι “η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ("ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ") είχε καταψηφίσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Αστέρα (Απόφαση 373/29-11-2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής).

Μέλη της μάλιστα είχαν προκαλέσει θλιβερά επεισόδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αφού αντιτάσσονταν στο «ξεπούλημα»…

Προεκλογικά η κα Δούρου εγκαλούσε την προηγούμενη διοίκηση για «συνέργεια στο ξεπούλημα του Αστέρα».

Μετεκλογικά και αφού είχε παρέλθει άπρακτη η προθεσμία υποβολής απόψεων είχε πει εκ νέου «όχι» στην τροποποιημένη ΣΜΠΕ (Απόφαση 236/7-7-2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής). Και τέλος είπε το μεγαλοπρεπέστατο «ναι» την Πέμπτη 26/10/2017”.

Σημειώνεται ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2013, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση λίγο πριν από την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση του ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στ. Παναγούλης και Δ. Τσουκαλάς ξεκίνησαν τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, συνεπικουρούμενοι από άτομα που ο τότε περιφερειάρχης ονόμασε "περιφερόμενο θίασο" που δεν ήταν καν κάτοικοι του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Στο όλο θέμα είχε παρέμβει και ο συνεργάτης του κ. Σγουρού, Χάρης Πασβαντίδης ο οποίος είχε κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο μπαχαλοποίησης ώστε να μην περάσει η Μελέτη και μάλιστα δέχθηκε επίθεση από άτομα τα οποία τον έβριζαν χυδαία.

Μετά από αυτό το γεγονός η ένταση γενικεύθηκε, και μάλιστα Σγουρός και Τσουκαλάς ήρθαν στα χέρια, ενώ εκτός εαυτού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Παναγούλης επιτέθηκε σε άλλους συναδέλφους του.

Βέβαια τέσσερα χρόνια μετά, τα γεγονότα αυτά δεν υπάρχουν ούτε ως ανάμνηση στα μυαλά ορισμένων και ιδιαίτερα στην παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση αφού και αυτή υπερψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παρά τις πολλές απουσίες περιφερειακών συμβούλων της και την καταψήφιση τεσσάρων από αυτούς.

Μάλιστα τότε, η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη είχε εκδώσει και ανακοίνωση στην οποία ανέφερε επί λέξει τα εξής:

“Η παράταξή μας καταγγέλλει στους πολίτες της Αττικής τους περιφερειακούς συμβούλους της «παράταξης Σγουρού», που καίγονται να γνωμοδοτήσουν υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, στα πλαίσια πώλησής του σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εισήγαγαν σε συζήτηση την γνωμάτευση στην Σ.Μ.Π.Ε. του ΕΣΧΑΔΑ λίγες μέρες αφού είχαν λήξει οι προθεσμίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του Αστέρα. Πώς ήταν τόσο σίγουροι οι επενδυτές ότι το εγκεκριμένο χωροταξικό θα εξυπηρετούσε τα επιχειρηματικά τους πλάνα; Πώς ήταν τόσο σίγουροι για την θετική γνωμάτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής;

Εναντιόμεθα στη συγκεκριμένο ξεπούλημα καθώς όλα τα στοιχεία (νομικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά) είναι αντισυνταγματικά, παράνομα και ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο. Η περιοχή θα πουληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική της αξία (αντικειμενική αξία: 8.000 ευρώ/τ.μ., αξία πώλησης περίπου 1000 ευρώ/τ.μ). και το Δημόσιο θα εισπράξει το 20%. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (δηλαδή Δημοσίων κτιρίων) δεν δικαιούται να εκποιεί δημόσιες εκτάσεις, περιοχές απολύτου προστασίας, όπως σαφώς χαρακτηρίζονται οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο ΠΔ 254/04 (αρχαιολογικοί χώροι, δάση, κ.α). Και αυτό για να χτίσουν 40.000 τ.μ. κατοικίες και να επεκτείνουν την δόμηση σε περιοχές απολύτου προστασίας, γιατί σύμφωνα με τις απόψεις τους, η περιοχή τις χρειάζεται.

Σημειώνεται δε ότι ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην ομιλία του χτες, χαρακτήρισε αδιαφανή και πρωτοφανή τη διαδικασία που ακολουθείται καθώς όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνώμη του, αλλά δεν υπάρχει καν ενημέρωση. Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν διατυπώνει αντίρρηση στην αλλαγή της ιδιοκτησίας του Αστέρα, επισημαίνει ρητά ότι είναι απόλυτα αντίθετος αυτή, να γίνει, έχοντας ως προϋπόθεση την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ως συνέπεια τη δραματική αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Κάποιοι φαίνεται είχαν αναλάβει την «βρώμικη» δουλειά. Η θετική απόφαση που είχαν «υποσχεθεί» στους επενδυτές έπρεπε να παρθεί. Έφεραν χτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε συνεδρίαση το θέμα του Αστέρα, το οποίο είχαν αναβάλλει την Τρίτη (26/11/2013), όταν κατάλαβαν ότι δε συγκέντρωναν τη πλειοψηφία.

Η παράταξή μας ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία δεν έγινε δεκτή. Οι πολιτικοί λόγοι που απορρίφτηκε η πρότασή μας για ονομαστική δεν εξηγήθηκαν ποτέ. Στη συνέχεια θέσαμε το θέμα της ατομικής ευθύνης του κάθε περιφερειακού συμβούλου και ζητήσαμε να ανακοινωθεί πόσοι είμαστε στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή, ώστε να διαπιστωθεί ότι υφίσταται ικανός αριθμός συμβούλων για να αποφασίσουν για ένα τέτοιο θέμα. Ήταν φανερό ότι στην αίθουσα εκείνη την ώρα δεν υπήρχε απαρτία και κάποιοι «κρυμμένοι» πίσω από την δεδηλωμένη, που για αυτό το θέμα δεν ήταν σίγουρο ότι υπήρχε, υφάρπαξαν απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου. Συνέπεια της δημοκρατικής πρότασής μας ήταν η λεκτική και σωματική βία στην κυριολεξία, που ασκήθηκε προς τους συμβούλους μας, αφού προηγουμένως ο κ. Σγουρός έδωσε το σύνθημα ότι η παράταξή του δεν δέχεται υποδείξεις, και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μας. Και όλα αυτά επειδή είχαμε διαφορετική άποψη από αυτούς. Εμείς τους συγχωρούμε. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κάτω από βάρος τεράστιας εξωτερικής πίεσης και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να την αποσυμπιέσουν.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν αναγνωρίζει το παράνομο αποτέλεσμα της παρωδίας ψηφοφορίας και θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες για την ακύρωση της απόφασης, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις του Κράτους και της Περιφέρειας”!

Δείτε στο βίντεο του vimaonline.gr που ακολουθεί τα απαράδεκτα επεισόδια τα οποία είχαν σημαδέψει τη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2013 και τα οποία η τότε αντιπολίτευση και νυν διοίκηση της Περιφέρειας και φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, “ξέχασε” τόσο γρήγορα:

Σχόλια