Date2

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 14:22:04

rss

αναζήτηση

makripano

Περιφερειακό Συμβούλιο: Βαριές κουβέντες, απαράδεκτες προκλήσεις και πανδαιμόνιο αντιδράσεων στη συζήτηση για τη ΜΠΕ του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι!

Αλλάξτε μέγεθος

perifere xamos

Απίστευτα σκηνικά έντασης και αντεγκλήσεις που ξέφυγαν από κάθε έλεγχο σημάδεψαν τη συζήτηση, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, για τη γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΚΕΛ των δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας!

Όλα ήταν ήρεμα και οι ενδιαφερόμενοι τοποθετούνταν με έντονο τρόπο αλλά χωρίς Παρεκτροπές. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγ. Μπουρνούς τάχθηκε υπέρ του ΚΕΛ λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας Άννα Ραυτοπούλου, τάχθηκε κατά.

Η πρώτη ένταση δημιουργήθηκε όταν μίλησε ο συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας, Χρήστος Ποθουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για εσκεμμένες παραλείψεις της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και μάλιστα ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεόδωρος Σχοινάς τον επιτίμησε.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού, από τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) τάχθηκε υπέρ του ΚΕΛ, όμως η πρώτη μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε όταν τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των αντιδρώντων στη δημιουργία του ΚΕΛ. “Αυτά που λέτε είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε” ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: “Tα λέτε αυτά γιατί χάνουν αξία τα κτήματά σας. Θέλετε να τα φορτώσετε όλα στην Ψυτάλλεια. Δεν θα τα φάμε εμείς τα δικά σας...” !

Οι φράσεις αυτές του κ. Μανουσογιαννάκη, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους των δύο δήμων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια τα πνεύματα ηρέμησαν με τον περιφερειακό σύμβουλο Πάρι Ευαγγελίου (από την παράταξη 180 Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο), να τίθεται επίσης υπέρ της δημιουργίας του ΚΕΛ.

Μετά όμως η ένταση χτύπησε... κόκκινο. Αιτία και αφορμή η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη ο οποίος τάχθηκε κάθετα υπέρ του ΚΕΛ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος και για τα λύματα της ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.

Ήταν η στιγμή που οι παριστάμενοι πολίτες των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας αντέδρασαν ιδιαίτερα έντονα για να οδηγήσουν τον κ. Γαβρίλη σε έκρηξη: “Αν δεν σας αρέσει αυτή η λύση (σ.σ.: του ΚΕΛ), υπάρχει και η λύση να έρχεστε να αφοδεύετε στον Πειραιά και να γυρνάτε στα σπίτια σας”, τους απάντησε για να προσθέσει: “Εμείς είμαστε το απαρτχάιντ των λυμάτων”!

Επικράτησε πανδαιμόνιο και τον λόγο ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου όμως ο πρόεδρος του περιφ. συμβουλίου Θ. Σχοινάς βλέποντας ότι η κατάσταση έβαινε εκτός ελέγχου, αρνήθηκε να του τον δώσει: “Εγώ θα μιλήσω για την περιοχή μου” απάντησε ο κ. Φιλίππου και εν μέσω αντεγκλήσεων χαρακτήρισε ιδιαίτερα προσβλητικά αυτά που είπε ο ομόλογός του Γ. Γαβρίλης.

Όμως και ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής πυροδότησε την κατάσταση τονίζοντας προς τους περιφερειακούς συμβούλους κυρίως της πλειοψηφούσας παράταξης (“Δύναμη” Ζωής της Ρένας Δούρου): “Δεν καταλαβαίνετε τί πάτε να κάνετε”!

Η φράση αυτή του κ. Φιλίππου προκάλεσε αντιδράσεις αυτή τη φορά από τους υποστηρικτές του ΚΕΛ.

Ανάμεσά τους και ο κ. Γαβρίλης ο οποίος απάντησε στον κ. Φιλίππου: “Εγώ δεν πάω να βγω δήμαρχος” πυροδοτώντας έτσι νέο κύκλο φραστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους δύο άνδρες, όμως εξαιτίας του πανδαιμόνιου που επικρατούσε δεν ήταν δυνατόν να ακουστούν όσα ειπώθηκαν σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Τελικά υπήρξε θετική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του έργου «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Βορείων Μεσογείων Ανατολικής Αττικής (Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση εκροών», με τις ψήφους των παρατάξεων “Δύναμη Ζωής” της Ρένας Δούρου, “Αττική” του Γιάννη Σγουρού, “Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο” της Νέας Δημοκρατίας, “Λαϊκή Συσπείρωση” του ΚΚΕ, και “Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο” των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατά της θετικής γνωμοδότησης ψήφισε η “Ελληνική Αυγή” της Χρυσής Αυγής, κάτι το οποίο είχε επισημάνει στην τοποθέτησή της και η περιφερειακή σύμβουλος της συγκεκριμένης παράταξης Ευγενία Γερμενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της γεμάτης έντασης και αντεγκλήσεις συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρακολουθούσε από την είσοδο της αίθουσας τα τεκταινόμενα καπνίζοντας!

Σχόλια