Date2

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 06:51:19

rss

αναζήτηση

makripano

Τηλέφωνο: Η εφεύρεση που άλλαξε τη ζωή μας!



Αλλάξτε μέγεθος

telephone history

Θέλεις 40” Samsung τηλεόραση 3D. Εχεις δώρο έως 99€! Πρόλαβε την προσφορά στο Public.gr  

Η εφεύρεση του τηλεφώνου, που αποτέλεσε την εξέλιξη του τηλέγραφου, ήταν μια ιδέα πάνω στην οποία εργάστηκαν πολλοί ερευνητές για αρκετά χρόνια.

Ο Alexander Graham Bell όμως ήταν εκείνος που κατοχύρωσε πρώτος στην Αμερικανική Εταιρία Ευρεσιτεχνιών την πατέντα στις 7 Μαρτίου 1876, με διαφορά λίγων μόλις ωρών προτού ο ανταγωνιστής του, Elisha Gray, προλάβει να υποβάλει τη δική του.

Ο Bell εργάστηκε για πολλά χρόνια πάνω σε θέματα ακουστικής (η μητέρα του και αργότερα η σύζυγός του υπήρξαν κωφές) και είχε πειραματιστεί πάνω σε αντίστοιχες συσκευές.

Η πρώτη αναφορά σε μια συσκευή που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να επικοινωνούν από απόσταση έγινε από τον Francis Bacon το 1627 στο βιβλίο του «Νέα Ατλαντίς».

Το 1667 ο Robert Hooke εφηύρε ένα είδος επικοινωνίας μέσω ενός σκοινιού που ένωνε δύο διαφράγματα και επέτρεπε στη φωνή να ταξιδεύει πιο μακριά από το κανονικό.

Ωστόσο, για τη λειτουργία του τηλεφώνου χρειάζεται ηλεκτρισμός, οπότε μέχρι και το 1821, τη χρονιά δηλαδή που ο Michael Faraday ανακάλυψε την ηλεκτρική επαγωγή, δεν μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει μια τηλεφωνική συσκευή.

Μόλις το 1844 ο Innocenzo Manzetti έδωσε την ιδέα του ομιλούντος τηλέγραφου, ενώ το 1875, όταν ο Bell εργαζόταν ακόμη πάνω στην ιδέα του τηλέγραφου του Morse, συναντήθηκε με τον Joseph Henry, διευθυντή του Μουσείου Σμιθσόνιαν, και του παρουσίασε την ιδέα του φωνητικού τηλέγραφου.

Πάνω σε αυτή εργάστηκε μαζί με τον ηλεκτρολόγο και μηχανικό Thomas Watson. Στις 10 Μαρτίου 1876, τρεις μέρες μετά την κατοχύρωση της εφεύρεσής του, ο Bell κατάφερε να επικοινωνήσει με το βοηθό του που βρισκόταν στο άλλο δωμάτιο μέσω του τηλεφώνου που είχε δημιουργήσει, λέγοντάς του τη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Κύριε Watson, ελάτε εδώ. Θέλω να σας δω».

Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1876, ο Bell κατάφερε να επικοινωνήσει από το σπίτι του με ένα φίλο του που βρισκόταν σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, αποδεικνύοντας ότι το τηλέφωνο μπορεί να λειτουργήσει και σε μεγάλες αποστάσεις.

Η ζωή πριν

Η αρχαιότερη μορφή τηλεπικοινωνίας είναι η ηχητική. Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με διάφορα είδη τυμπάνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα όργανα όπως οι τρομπέτες, οι κόρνες κ.λπ.

Η οπτική τηλεπικοινωνία, εξίσου σημαντική με την ηχητική, περιελάμβανε τη φωτιά, τα σήματα καπνού, τους πυρσούς και τις πολύχρωμες σημαίες.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα πρωτότυπο σύστημα τηλεπικοινωνιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το ακουστικό κέρας, ο οπτικός τηλέγραφος, ο υδραυλικός τηλέγραφος και οι φρυκτωρίες.

Την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, και συγκεκριμένα το 1774, υλοποιήθηκε η ιδέα του τηλέγραφου από τον George Luis. Ακολούθησαν με τους δικούς τους τηλέγραφους οι Semmering (1810), Ampere, Cooke και Wheaton.

Ο Samuel Morse όμως είναι εκείνος που το 1837 παρουσίασε τον τηλέγραφο που μετέδιδε μηνύματα σε πολύ μακρινές αποστάσεις, με μεγάλη ταχύτητα και μικρό κόστος.

Για αρκετούς αιώνες και σε πολλούς πολιτισμούς, πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία έπαιξαν τα ζώα.
Ήδη από την αρχαία Περσία υπήρχαν μαρτυρίες για τα ταχυδρομικά περιστέρια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησαν με επιτυχία οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και πολλοί άλλοι.

Πολύ γνωστή είναι και η συμβολή του Pony Express στις ΗΠΑ του 19ου αιώνα, κι ας λειτούργησε μόνο από τον Απρίλιο του 1860 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1861.

Επρόκειτο για ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιούσε άλογα και αναβάτες και εκτεινόταν από το Μισούρι μέχρι την Καλιφόρνια.

Η εξέλιξη

Το πρώτο τηλέφωνο αποτελούνταν από μια ξύλινη βάση, μια χοάνη, ένα δοχείο με οξύ και λίγο χάλκινο σύρμα.

Το 1879 ο Thomas Edison, για λογαριασμό της Τηλεφωνικής Εταιρίας Bell, επινόησε ένα μικρόφωνο που περιείχε σκόνη άνθρακα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι το τηλέφωνο μπορούσε να λειτουργεί σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις και δεν ήταν αναγκαίο να μιλά κανείς δυνατά για να ακούγεται.

Το 1947 ο D.H. Ring, που εργαζόταν στην Εταιρία Bell, συνέλαβε την ιδέα του κινητού τηλεφώνου, αλλά δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία για να το υποστηρίξει.

Το 1973 ο διευθυντής της Motorola πραγματοποίησε το πρώτο τηλεφώνημα από κινητό. Το 1979 τέθηκε σε ισχύ το πρώτο δίκτυο κινητών στην Ιαπωνία, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ.

Μετά την εξάπλωση του διαδικτύου και την πρόοδο των δορυφορικών συστημάτων οι τηλεπικοινωνίες έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να μιλά στο τηλέφωνο ή μέσω διαδικτύου με κάποιον και παράλληλα να έχει ζωντανή εικόνα, ενώ οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στην ιδέα της εικόνας με αφή.

© Science Illustrated

Σχόλια