Date2

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 18:44:19

rss

αναζήτηση

makripano

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Κώτσηρα για την εγκληματικότητα και τα εύσημα του Άδωνι στον νέο πολιτικό! (Βίντεο)

Αλλάξτε μέγεθος

kotsiras paiania
Θετικότατη εντύπωση όχι μόνο στις κοινωνίες της ανατολικής Αττικής αλλά και στον νομικό κόσμο προκάλεσε το άρθρο του δικηγόρου και διδάκτορα του Ευρωπαϊκού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών, Γιώργου Κώτσηρα, σχετικά με την εγκληματικότητα που μαστίζει την Αττική αλλά και την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο πολλά υποσχόμενος νέος νομικός – ο οποίος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να ασχοληθεί και με την πολιτική αφού μάλιστα συμμετείχε στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας της Αττικής και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 – σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο dimotisnews.gr, τοποθετείται στην «κραυγή αγωνίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, των συμπολιτών του σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας.

Παράλληλα όμως ως έγκριτος νομικός τοποθετείται και στο μείζον ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης και στη σχέση που αυτή οφείλει να διατηρεί με το σωφρονιστικό σύστημα.

Πάντως οι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις του άρθρου του κ. Κώτσηρα αποτέλεσαν και σημείο αναφοράς στην πρόσφατη ομιλία του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκδήλωση εγκαινίων των νέων γραφείων της ΔΗΜ.Τ.Ο. Παιανίας – Γλυκών Νερών.

Ο κ. Γεωργιάδης προκειμένου να επισημάνει την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα στο σοβαρότατο θέμα της αύξησης της εγκληματικότητας επικαλέστηκε το άρθρο του κ. Κώτσηρα.

Το πλήρες κείμενο του πονήματος του νέου και διακεκριμένου νομικού έχει επί λέξει ως εξής:

«Όλο και συχνότερα ακούγεται η “κραυγή αγωνίας” των συμπολιτών μας σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας και τη συνεχή εμφάνιση φαινομένων μικρής, μεσαίας και μεγάλης εγκληματικότητας.

Το αστυνομικό δελτίο γεμίζει από γεγονότα, οι αστυνομικές αρχές κάνουν φιλότιμη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου αλλά, δυστυχώς, τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για πραγματική πάταξη του φαινομένου.

Και τούτο διότι, πολλές φορές υφίσταται μια άτυπη κατάσταση ανοχής δράσης, η οποία, εν τέλει αποθρασύνει τους έχοντες συμμετοχή στην παραβατικότητα. Οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχουν νοιώσει “στο πετσί” τους την επιλογή μείωσης της αστυνόμευσης και της πρόληψης.

Το άλλο, όμως, μεγάλο και απόλυτα συνδεδεμένο σημείο της ευρύτερης προβληματικής είναι η δικαστική αντιμετώπιση του φαινομένου. Και για να γίνω πιο σαφής, εννοώ το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να αποφασίσουν οι δικαστές.

Διότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι η δικαστική αρχή δεσμεύεται από το πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να εξετάσει μια υπόθεση, μη μπορώντας να το υπερβεί.

Ως δικηγόροι αντιμετωπίζουμε συχνά το (εύλογο) ερώτημα συμπολιτών: “Μα καλά, αφού αποδεδειγμένα έπραξε το αδίκημα και καταδικάστηκε, πως είναι μονίμως ελεύθερος και διαπράττει εκ νέου αδικήματα; Ποια είναι η πρακτική συνέπεια που έχει μια καταδίκη, όταν παραμένει ελεύθερος με αναστολή;”.

Η απάντηση είναι δύσκολη και από νομικής και δικαιο-πολιτικής άποψης περίπλοκη. Πράγματι ο ανασταλτικός χαρακτήρας των ποινών λειτουργεί ως μέτρο αναλογικότητας και ως μέτρο αποσυμπίεσης του σωφρονιστικού συστήματος. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να φυλακίζονται όλοι οι καταδικασθέντες.

Όμως, αυτό πρέπει να ισχύει για όλα τα αδικήματα; Μπορεί, με άλλες λέξεις, να υπάρχει μόνιμη προστασία για άτομα που καίνε, σπάνε και καταστρέφουν τις περιουσίες των συμπολιτών μας επί μονίμου βάσεως; Που φτάνουν ένα βήμα πριν αφαιρέσουν ζωές συμπολιτών και οργάνων της τάξης; Οι συνθήκες αποφυλάκισης οφείλουν να είναι ίδιες για όλα τα εγκλήματα;

Η πρόσφατη περίπτωση του παιδεραστή που δρούσε στα Μεσόγεια, ο οποίος αν και είχε καταδικαστεί στο παρελθόν, συνελήφθη εκ νέου να διαπράττει (ή να προσπαθεί να διαπράξει) τα ίδια ή ομοειδή αδικήματα, είναι μια είδηση που μας σόκαρε όλους.

Θεωρώ ότι τόσο το πλαίσιο ποινών, κρίσης της αναστολής αυτών, καθώς και το ευρύτερο σωφρονιστικό περιβάλλον οφείλει να επανεξεταστεί, κατόπιν σοβαρής επεξεργασίας.

Αυτή, όμως, η επεξεργασία, η οποία θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών απαιτεί σαφή και σοβαρή πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτή η Κυβέρνηση απέδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι δεν την διαθέτει. Με “χάδια” στους πάσης φύσεως “Ρουβίκωνες” δεν δείχνεις τον δρόμο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι ουσιώδες στοιχείο για τη Δημοκρατία, καθόσον ο ασφαλής πολίτης είναι και ελεύθερος πολίτης. Αντίθετα, ο φοβισμένος και ανασφαλής πολίτης δεν μπορεί να νιώσει πραγματικά ελεύθερος και δημιουργικός στις σύγχρονες και πολύπλοκες σημερινές κοινωνίες».

Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί, το σχετικό σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη για το συγκεκριμένο άρθρο αλλά και για τον ίδιο τον κ. Κώτσηρα:

Σχόλια