Date2

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 16:28:35

rss

αναζήτηση

makripano

Ο Ιπποκράτης Σαββούρας, η Γκιζέλλα Ντάλι και ο Θεοφιλογιαννάκος!

Αλλάξτε μέγεθος

1savouras2

Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος ήταν ο Ιπποκράτης Σαβούρας, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών (κατ' άλλους 88 ετών), την Πέμπτη.

Ο Ιπποκράτης Σαββούρας, γιος βιομηχάνου από την Αίγυπτο ήταν κτηνίατρος και μάλιστα δημιούργησε την πρώτη κτηνιατρική κλινική στην Ελλάδα το 1958, ενώ ήταν και ο εμπνευστής του πρώτου νεκροταφείου ζώων που λειτουργεί έως και σήμερα στον Άγιο Στέφανο.

Πάθος του ήταν η πολιτική και προσπάθησε από τη δεκαετία του '50 να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου – η γενέτειρά του ήταν η Λήμνος – χωρίς όμως επιτυχία.

Βαθιά δημοκράτης αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο καθεστώς των συνταγματαρχών μοιράζοντας προκηρύξεις εναντίον της χούντας και συμμετέχοντας σε 70 βομβιστικές επιθέσεις.

Το αποτέλεσμα της αντιστασιακής δράσης του ήταν να συλληφθεί, να βασανιστεί στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ από τον ίδιο τον αρχιβασανιστή Θεοφιλογιαννάκο και στη συνέχεια να εκτοπιστεί.

Στην περίοδο της κράτησής του στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, ο Ιπποκράτης Σαββούρας συνδεόταν με την Γκιζέλα Ντάλι, τη σεξοβόμβα της δεκαετίας του '60.

Όταν η Ντάλι έμαθε για τη σύλληψή του και για το γεγονός ότι βασανιζόταν από τον Θεοφιλογιαννάκο, δεν δίστασε να έρθει σε επαφή με τον αρχιβασανιστή.

Μια επαφή που έγινε πολύ... στενή, με αντίτιμο μια καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στον αντιστασιακό Ιπποκράτη. Κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε και ανάγκασε τη Γκιζέλλα Ντάλι να εκδιώξει από την κίνη της τον Θεοφιλογιαννάκο ο οποίος ήταν σκληρός μόνο με τους κρατούμενούς του.

Την ιστορία αυτή εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα ο ίδιος ο – μακαρίτης πια – Σαββούρας σε δύο ανθρώπους με τους οποίους έκανε παρέα σε όλη τη ζωή του. Τη συγγραφέα Μαρία Λαμπαδαρίδου – Πόθου και τον ζωγράφο και αγιογράφο Ράλλη Κοψίδη οι οποίοι επίσης κατάγονταν από τη Λήμνο. Και κάποιος φίλος τους την εμπιστεύθηκε στο notioanatolika.gr.

Αφέθηκε ελεύθερος με τη πτώση της χούντας και μάλιστα η φωτογραφία του να σχηματίζει το σήμα της νίκης έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού έχει περάσει στην ιστορία.

Με τη φωτογραφία αυτή άλλωστε εμπλούτισε την προεκλογική παρουσία του στις πρώτες ελεύθερες μεταπολιτευτικές εκλογές (το 1974), που τον οδήγησαν στην εκλογή του ως βουλευτή Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δύο χρόνια αργότερα όμως η ανακάλυψη ενός οπλοστασίου στο σπίτι του βουλευτή, προκάλεσε τη διαγραφή του από τη ΝΔ και την άρση της βουλευτικής ασυλίας του. Λόγω της αντιστασιακής δράσης του όμως έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, στη δίκη που ακολούθησαν πλήθος πολιτικών από όλες τις παρατάξεις.

Βέβαια δεν κατάφερε να επανεκλεγεί ούτε κι όταν επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αργότερα πέρασε στο πλευρό του Γιώργου Καρατζαφέρη στον ΛΑΟΣ όπου και πάλι δεν εξελέγη στη Βουλή.

Αν και στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν πήγε καλά, στην αυτοδιοίκηση τα κατάφερε περίφημα αφού εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου για δύο τετραετίες και μάλιστα διετέλεσε και αντιδήμαρχος.

Σχόλια