Date2

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 16:13:26

rss

αναζήτηση

makripano

Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λαύριο και “κόπηκε” το ρεύμα στην πόλη!

Αλλάξτε μέγεθος

1mitsotakis1

Μια από τις πολλές ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν και αυτή της επίσκεψής του στο Λαύριο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαρτίου 1990, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Λαύριο για να μιλήσει στους κατοίκους του. Έλαβε την απόφαση αυτή επειδή το Λαύριο βρισκόταν σε περίοδο αποβιομηχάνισης και ήθελε να επισημάνει τις προσπάθειες που θα κατέβαλε εφόσον εκλεγόταν για να σταματήσει την καθοδική αυτή πορεία των ελληνικών βιομηχανιών.

Ο Κώστας Μητσοτάκης έφτασε στο Λαύριο γύρω στις 6.30 το απόγευμα της ημέρας εκείνης και μίλησε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Τον υποδέχθηκαν ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σταύρος Παπασταυρόπουλος και ο πρόεδρος της Τ.Ε. της ΝΔ, αείμνηστος Λευτέρης Αθανασόπουλος με τα μέλη της επιτροπής.

Το εντυπωσιακό της επίσκεψης ήταν ότι όλη η κεντρική πλατεία του Λαυρίου, από το άγαλμα Σερπιέρη έως και το πολιτιστικό κέντρο ήταν γεμάτη κόσμο. Όπως θυμούνται Λαυριώτες, ήταν ίσως η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που είχε γίνει ποτέ στην πόλη αφού είχαν κινητοποιηθεί οι νεοδημοκράτες όχι μόνο της Λαυρεωτικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

“Όλα πήγαν καλά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην ομιλία του Μητσοτάκη” θύμισε στο notioanatolika.gr ο πρ. δήμαρχος Σταύρος Παπασταυρόπουλος. “Όταν όμως τελείωσε η ομιλία του και βγήκε από το πολιτιστικό κέντρο για να χαιρετήσει τον κόσμο και να μπει στο αυτοκίνητό του για να φύγει, έπεσε σκοτάδι. Κάποιοι έκοψαν το ρεύμα με αποτέλεσμα το πολιτιστικό κέντρο αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της πλατείας να μείνει χωρίς φώτα. Η αντίδραση όλων μας ήταν αυτόματη. Ανάψαμε κεριά, αναπτήρες, φακούς και δημιουργήθηκε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα”, ανέφερε ο κ. Παπασταυρόπουλος.

Στις 8 Απριλίου, 17 ημέρες μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της ΝΔ στο Λαύριο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κερδίζει τις εκλογές καταφέρνοντας με ποσοστό 48,69% να εκλέξει 150 βουλευτές και συνεργαζόμενος με τον μοναδικό βουλευτή της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, τον εκλεγμένο στην περιφέρεια Αττικής Θεόδωρο Κατσίκη, να σχηματίσει την κυβέρνηση που άντεξε μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993.

Υπάρχει όμως μεγάλο παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη του Κώστα Μητσοτάκη, εκείνο το απόγευμα της 22ας Μαρτίου 1990 στο Λαύριο. Σημαίνοντα ρόλο είχε παίξει η συμπεριφορά του τότε δημάρχου Λαυρίου Κώστα Πόγκα ο οποίος ενώ αρχικά είχε δεχθεί να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη και να του εκθέσει τα προβλήματα της πόλης, στη συνέχεια όχι μόνο αρνήθηκε να το πράξει αλλά εξέδωσε και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ανεπιθύμητο πρόσωπο αφού οι νεοδημοκράτες θα... ρύπαιναν την πόλη.

Ακολούθησε η άφιξη του μετέπειτα πρωθυπουργού και η διακοπή του ρεύματος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όμως απέδειξε έμπρακτα ότι ουδέποτε κράτησε κακία στους Λαυριώτες. Μάλιστα ως πρωθυπουργός ωφέλησε τα μέγιστα την πόλη.

Αφενός με την απόφασή του να υλοποιήσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ (του πρώτου στην Αττική) – η οποία μέχρι τότε βούλιαζε στα λύματα – με τη χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αφετέρου με την προσωπική παρέμβασή του για την εξαγορά του εργοστασίου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου από το κράτος και την παραχώρησή του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για να δημιουργηθεί το ακόμη και σήμερα καύχημα της πόλης, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου!

Αναμφισβήτητα η επίσκεψη εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, στο Λαύριο είναι κάτι που θυμούνται οι Λαυριώτες όπως και τον τρόπο που τους συμπεριφέρθηκε ο αείμνηστος, πλέον, πρ. πρωθυπουργός ο οποίος δεν κράτησε καμία κακία για τις απρέπειες ορισμένων.

Και βέβαια όταν ο γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Λαύριο ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, δεν ήταν λίγοι αυτοί που του θύμισαν εκείνη την επεισοδιακή επίσκεψη του πατέρα του, 26 χρόνια νωρίτερα!

kiriakos Lavrio1

Σχόλια