Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 23:14:12

rss

αναζήτηση

makripano

Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας*: Να δοθεί λύση στην ανομία



Αλλάξτε μέγεθος

konstkonst

Μετά από νέες καταγγελίες κατοίκων για το ζήτημα της συχνής ηχορύπανσης που προκαλεί συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού των Ρομά στην πόλη μας, με υπερβολικά δυνατή μουσική, διαπιστώνεται για μια φορά η ανάγκη να ασκηθεί πίεση για την εφαρμογή της νομιμότητας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν αυτοί δεν εφαρμόζονται, κάτι που συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Γι’ αυτό, Δημοτική Αρχή και δημότες οφείλουν από κοινού και συντονισμένα να πιέσουν την κεντρική διοίκηση – και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – ώστε να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Είναι απολύτως σεβαστό το γεγονός ότι οι Ρομά αντιμετωπίζονται ως ειδική ομάδα από το κράτος. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και υποχρεώσεις που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι θεμελιώδεις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας οφείλουν να αποδεικνύονται στην πράξη.

Τον Νοέμβριο του 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας, με ομόφωνο ψήφισμα με αρ. απόφασης 249, είχε αποφασίσει ότι:

«Το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας στηρίζει τις ενέργειες της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων της «Δεξαμενής» για τη διεκδίκηση, κατοχύρωση της ισονομίας και ισοπολιτείας. Το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή Κούπι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των ατομικών Συνταγματικών Δικαιωμάτων, αλλά και το σεβασμό και την τήρηση των νόμων.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ομάδες πολιτών που να απολαμβάνουν προνόμια ασυλίας της παραβατικότητάς τους, να μην σέβονται τους συμπολίτες τους και να θεωρούν ότι οι νόμοι δεν ισχύουν γι’ αυτούς.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, να υπάρχουν συμπολίτες μας που ζουν σε παράγκες και παράνομα παραπήγματα, σε άσχημες συνθήκες υγιεινής, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις ίδιες τις οικογένειές τους και στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, χωρίς υποδομές, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας και ο Δήμαρχος Κρωπίας έχει ενεργήσει και ενεργεί για τη δικαίωση των κοινών στόχων, Δήμου και κατοίκων».

Αυτό το ψήφισμα, που ομοφώνως είχε στηριχθεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, ήταν μια καλή αρχή, αφού εξέφραζε με τον πλέον επίσημο και σαφή τρόπο τη θέση της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τώρα, όμως, είναι η ώρα για περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες με σκοπό την επίλυσή του.

Σε συνεργασία με τους δημότες θα πρέπει να πιέσουμε κι άλλο την κεντρική διοίκηση για την εφαρμογή των νόμων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το αδίκημα τιμωρείται με πρόστιμο, ως πταίσμα, από τον Ποινικό Κώδικα, με το άρθρο 417 το οποίο μιλάει γενικά για τη διατάραξη της ησυχίας από κρότους και θορύβους, αλλά και από την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1995, η οποία μιλάει ειδικότερα για τη λεγόμενη κοινή ησυχία, δηλαδή 3:00 με 5:30 το μεσημέρι και 11:00 το βράδυ με 7:00 το πρωί για τους θερινούς μήνες (1/4 με 30.9), και 3:00 με 5:30 το μεσημέρι και 10:00 το βράδυ με 7:30 το πρωί για τους χειμερινούς μήνες (1/10 με 31.3).

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύεται σχεδόν κάθε δραστηριότητα που προκαλεί θόρυβο (εργασίες, ραδιόφωνα, χοροί, τραγούδια, φωνασκίες, διαπληκτισμοί).

Για να διαπιστωθεί η πλημμεληματική παράβαση λόγω ηχορρύπανσης, θα πρέπει να υπάρχει ηχόμετρο, που δεν διαθέτουν τα όργανα της άμεσης δράσης. Ηχόμετρο διαθέτουν, ή τουλάχιστον θα πρέπει να διαθέτουν, τα Αστυνομικά Τμήματα.

Το κράτος, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, είναι αυτό που οφείλει στην προκειμένη περίπτωση, να διασφαλίσει την έννομη τάξη και να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Δημοτική Αρχή και πολίτες οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε το χρόνιο αυτό πρόβλημα να βρει επιτέλους λύση.

*Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας είναι δημοτικός σύμβουλος Κρωπίας, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας

Σχόλια