Date2

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 23:41:08

rss

αναζήτηση

makripano

Η καύση νεκρών και πάλι στο προσκήνιο – Συγκλονιστικό βίντεο από τη διαδικασία αποτέφρωσης (Video)



Αλλάξτε μέγεθος

kafsi video

Δίχασε την κοινή γνώμη του Μαρκόπουλου πριν από δύο περίπου χρόνια η αποτέφρωση νεκρών και τελικά ο δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης υποχρεώθηκε να κάνει πίσω ώστε να μην δημιουργηθεί στον δήμο του το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα.

Να όμως που το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα αυτή τη φορά με υποστηρικτές δύο άλλους δημάρχους αυτούς των Αθηναίων Γ. Καμίνη και της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.
Το σοβαρότατο ζήτημα ανακίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας τροπολογία με θέμα «Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών».

Όπως σημειώνουν στελέχη του, αν και ήδη από το 2006 υπάρχει σχετικός νόμος, δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), εξαιτίας προβλημάτων τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, τα οποία έγινε προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην διαμόρφωση ενός ενιαίου και σταθερού νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο θα στηριχθούν οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού και τα νομικά πρόσωπά τους που θα αποφασίσουν την ίδρυση και λειτουργία ΚΑΝ.

Η σχετική νομοθεσία, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει είναι οικεία στις αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας, οι οποίες θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν σωστά τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ που θα αποφασίσουν τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης σε περιοχές εντός ή και εκτός σχεδίου πόλεως.

Πάντως, για την αναγκαία οικονομία κλίμακας, προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ΟΤΑ πρώτου βαθμού, ακόμη και η εγκατάσταση των εν λόγω Κέντρων εκτός των διοικητικών ορίων ενός ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από την κινητήρια ισχύ της απαιτούμενης μηχανολογικής εγκατάστασης, η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι χαμηλής όχλησης, δεδομένου ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον από πλευράς εκπομπών θορύβου και λοιπών ρύπων.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ιδρύονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Παρόλα αυτά, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αποκλείεται η εγκατάσταση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου των υφισταμένων εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως.

Την ίδια ώρα η έκκληση στην κυβέρνηση να ενσωματώσει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής νομοθετική πρόταση για τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μηχανολογικών εγκαταστάσεων απευθύνουν με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Το notioanatolika.gr παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό βίντεο το οποίο περιγράφει μέσα σε πέντε περίπου λεπτά πώς γίνεται η καύση παρουσιάζοντας τα βασικά στάδια.

Εάν κάποιοι θεωρήσουν ότι το θέαμα είναι αποτρόπαιο θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τι υφίσταται το ανθρώπινο σώμα μετά την ταφή του.

Δείτε το βίντεο:

Σχόλια