Date2

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 00:02:46

rss

αναζήτηση

makripano

Πάνω από 100 οι μετασεισμοί στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου με τον Εγκέλαδο να μην ηρεμεί! (Βίντεο)

Αλλάξτε μέγεθος

seismoi sinexeia

Εφιαλτικό 24ωρο πέρασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου στα κεντρικά του νομού Ηρακλείου της Κρήτης από τον διαρκή... χορό του Εγκέλαδου.

Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται διαρκώς, από τις 9.17 το πρωί της Δευτέρας οπότε σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 6 Ρίχτερ και μέχρι και αυτή την ώρα έχουν καταμετρηθεί περισσότερο από 100 μετασεισμοί με τη συντριπτική πλειονότητά τους να έχουν ένταση πάνω 3,5 Ρίχτερ!

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πρωτοφανούς σεισμικής ακολουθίας είναι ένας νεκρός, περίπου 30 τραυματίες (ευτυχώς οι περισσότεροι με εκδορές) αλλά και χιλιάδες πλέον κτίσματα να είναι ακατάλληλα για κατοίκηση.

Η καταστροφή φαίνεται με τον πλέον ζωντανό τρόπο στα πλάνα με drone που δημοσιοποίησε η ΚΡΗΤΗ TV και αποδεικνύουν πλέον ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι η χειρότερη δυνατή.

Οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις δημιουργούν προβλήματα και στα συνεργεία μηχανικών που βρίσκονται στην περιοχή για να κάνουν αυτοψία στα κτίσματα που έχουν πληγεί.

Κι αυτό διότι όλα τα οικήματα και κάθε λογής κτίσματα καταπονούνται διαρκώς από την πρωτοφανή μετασεισμική ακολουθία και έτσι δεν είναι δυνατός ο οριστικός έλεγχός τους αφού η στατική εικόνα τους είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος σεισμός λίγα λεπτά πριν από τις 8 το πρωί της Τετάρτης επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος (Το Αρκαλοχώρι είναι η πρωτεύουσά του) Όλγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση με εντυπωσιακότερο στοιχείο το στήσιμο, στη διάρκεια της νύχτας, ενός ολόκληρου Κέντρου Υγείας μέσα σε σκηνή του στρατού προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ Αρκαλοχωρίου κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η κα Δραμουντάνη.

Εν τω μεταξύ διαρκείς είναι οι περιπολίες αστυνομικών σε όλες τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κλοπών από σπίτια τα οποία οι ένοικοί τους έχουν εγκαταλείψει.

Δείτε παρακάτω την εικόνα που παρουσιάζουν οι πληγείσες περιοχές με κάμερα drone:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια