Date2

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021 13:02:18

rss

αναζήτηση

makripano

Βορειοανατολική Αττική: Μπαλάκι ευθυνών και προαναγγελίες μέτρων ενώ οι πολίτες ακόμη υποφέρουν

Αλλάξτε μέγεθος

deddie sinergeio

Την ίδια ώρα που χιλιάδες ακόμη νοικοκυριά στη βορειοανατολική Αττική μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από 72 ολόκληρες ώρες, το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζει να... πηγαινοέρχεται μεταξύ κυβέρνησης – ΔΕΔΔΗΕ - αυτοδιοίκησης.

Τα συνεργεία του Διαχειριστή υπολογίζεται ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα έχουν ολοκληρώσει τη διόρθωση των βλαβών και την επανασύνδεση του ρεύματος και στα 8.000 νοικοκυριά που έχουν απομείνει, όμως οι μαρτυρίες των πολιτών για τα όσα βίωσαν, έχει δημιουργήσει πλήθος ερωτημάτων για το τί ο καθένας μας μπορεί να περιμένει από το κράτος – σε οιαδήποτε έκφανσή του – σε μια δύσκολη στιγμή.

Από το πρωί της Τετάρτης άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο ΔΕΔΔΗΕ φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ενώ δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα βέβαια δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας των συνεργείων του Διαχειριστή , των οποίων τα μέλη κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ακόμη και στην κορύφωση της Μήδειας, για να αποκαταστήσουν τις βλάβες, αλλά εξαιτίας της έλλειψης προγραμματισμού, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και της έλλειψης ουσιαστικής συνεργασίας με τους δήμους από τους επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, εξεμάνη από την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ κάτι που δεν ανέφερε μόνο σε τηλεοπτικές δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης αλλά και στη διάρκεια του προσυμβουλίου με τους περιφερειακούς συμβούλους του το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η δήλωση της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου Τεχνικών Έργων, Ευρώπης Κοσμίδη η οποία σε ανάρτησή της έδωσε ανάγλυφα το στίγμα της περιφέρειας αναφέροντας επί λέξει τα εξής:

«Η αναλγησία και η ανεπάρκεια των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε πολλές περιοχές της Αττικής. Οι, για τρίτη ημέρα, διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στην επιβίωση χιλιάδων κατοίκων τους.

Οι "κύριοι" του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας όταν μάλιστα Περιφέρεια και Δήμοι κατέβαλαν υπερπροσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της Μήδειας.

Φιλότιμο σημαίνει αποτελεσματική αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων όποτε κι αν αυτές προκύψουν. Και επιτέλους σε αυτή την Χώρα θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι τον ρόλο τους να ξέρουν τις ευθύνες τους να τις αναλαμβάνουν και να διορθώνουν τα λάθη τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ο οποίος είναι και κάτοικος Διονύσου.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του το απόγευμα της Τετάρτης έκανε λόγο για ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης προσθέτοντας όμως ότι «ήταν τόσο έντονο το καιρικό φαινόμενο σε κάποιες περιοχές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί».

Από την άλλη πλευρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, εξέφρασε σαφώς τη δυσφορία του αναφέροντας ότι «κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος.

Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα γραφεία των... ιθυνόντων, ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα δεχόμενος διαρκώς πυρά από τους ταλαιπωρημένους κατοίκους.

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι εάν και ποιες είναι οι ευθύνες του δήμου σε ό,τι αφορά το κλάδεμα των πεύκων που δημιούργησαν τα εξωφρενικά προβλήματα στις περισσότερες περιοχές και δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο έλεος του χιονιά χάνοντας και τις στοιχειώδεις δυνατότητες αντιμετώπισής του.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια