Date2

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 14:30:06

rss

αναζήτηση

makripano

Ερασίνος: Νέα προσπάθεια να εμποδιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση των κεντρικών και νότιων Μεσογείων

Αλλάξτε μέγεθος

eras ekvoles

Λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου διευθέτησης του ρέματος Ερασίνου της Αν. Αττικής το οποίο στόχο έχει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής των Κεντρικών και Νότιων Μεσογείων, που περιλαμβάνουν αρκετούς δήμους (Σπάτα – Παιανία – Υμηττός – Κορωπί – Μαρκόπουλο Μεσογαίας – Καλύβια – Κουβαράς), «ευαίσθητοι οικολογικά» πολίτες επιμένουν να δημιουργούν προσκόμματα.

Έτσι παρά το γεγονός ότι υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα ακύρωσης της δημοπρασίας του έργου, οι συγκεκριμένοι πολίτες επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα «σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη συνέχιση των παράνομων έργων που ξεκινούν χωρίς να έχει γίνει προηγηθεί οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία (ν.4258/2014) αλλά και απόφαση του ΣτΕ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πάντως όπως ανέφερε στο notioanatolika.gr ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, και η οριοθέτηση έχει γίνει και οι απαλλοτριώσεις.

Στην ίδια ανακοίνωσή τους οι πολίτες ισχυρίζονται ότι «το “αντιπλημμυρικό” έργο γίνεται σε ένα ποτάμι που δεν διασχίζει κατοικημένες περιοχές παρά μόνο αγροτικές εκτάσεις. Οι φυσικοί πλημμυρισμοί των εκτάσεων αυτών λειτουργούσαν ευεργετικά για τις καλλιέργειες μέχρι τη δημιουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο αύξησε τις επιφανειακές απορροές και κυρίως υποβάθμισε δραματικά την ποιότητά τους. Τα όμβρια ύδατα του αεροδρομίου, που είναι επιβαρυμένα με λάδια και βαρέα μέταλλα από τις πίστες, τα parking κ.λπ., απορρέουν νότια προς τον Ερασίνο ποταμό και βόρεια προς το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, υποβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο τα πλούσια οικοσυστήματα των δύο ποταμών. Η ποιοτική υποβάθμιση των νερών που δέχεται ο Ερασίνος ποταμός ήδη έχουν μετατρέψει σημαντικό τμήμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων της πεδιάδας σε άγονη γη, ενώ η ποσοτική αύξηση του νερού που κατακλύζει τις φυσικές πλημμυρικές ζώνες του ποταμού έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερο πλημμυρισμό του αρχαιολογικού χώρου στις εκβολές».

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες υποστηρίζουν επίσης ότι με τα έργα «εκτός της καταστροφής σε ένα ποτάμι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, εκτός της υποβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου ενός σημαντικότατου αρχαιολογικού μνημείου (Ναός Αρτέμιδος) που ιστορικά σχετίζεται άμεσα με το ποτάμι και την πλημμυρική του ζώνη, θα επιφέρει συρρίκνωση ενός υγροτόπου μοναδικής αξίας για την Αττική, του υγρότοπου της Βραυρώνας».

Σημειώνεται πάντως ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ανήκει στο πακέτο των δέκα αντιπλημμυρικών έργων που έχουν δανειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν άλλες κωλυσιεργίες το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023.

Η υλοποίησή του αναμένεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων σε ό,τι αφορά πλημμύρες ενώ παράλληλα θα σταματήσει και η μάστιγα της απόρριψης αποβλήτων σε πολλά σημεία του.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση των διαμαρτυρόμενων πολιτών που υπογραφούν ως «Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων-Ρεματτική».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια