Date2

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 18:41:59

rss

αναζήτηση

makripano

Lockdown σε δήμους της Αττικής: Πόσο εύκολο είναι και τι λένε οι ειδικοί!

Αλλάξτε μέγεθος

dimoi lock

Όλα είναι θέμα αριθμών, όπως φαίνεται, στην προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την εξέλιξη του κορωνοϊού!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ελέχθησαν το απόγευμα της Τρίτης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την Περιφέρεια Αττικής όπου σαφώς και υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Το καθοριστικό κριτήριο για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων αλλά και για το ενδεχόμενος λήψης και άλλων έχει να κάνει με τον αλγόριθμο επιδημιολογικού ρίσκου που
«τρέχει» καθημερινά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα λοιπόν ο αλγόριθμος αυτός βρέθηκε μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

Βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων εμφανίζει 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, που είναι μέτριο επίπεδο κινδύνου.

Το αποτέλεσμα, όμως, της ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων -είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο- με μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ. (πάνω από 60% με αυξητική τάση), ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα-αλγορίθμους ρίσκου δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.

Και ίσως τα πράγματα να ήταν πιο απλά – να μην επιβάλλονταν δηλαδή τα νέα αυτά μέτρα – εάν δεν είχε ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων, όμως οι αρχές θεώρησαν ότι η εκπαίδευση έπρεπε να παίξει τον ρόλο της στην έστω και κατά προσέγγιση κανονικότητα που επιδιώκεται.

Το lockdown στους δήμους

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχει το ενδεχόμενο οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε lockdown σε δήμους της Αττικής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναλύονται ανά περιοχή της Αττικής υπάρχει στους υπεύθυνους η αντίληψη ότι η ανθρωπογεωγραφία τους δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο.

Είναι κάτι που ανέφερε κατά την ενημέρωση της Τρίτης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ότι δηλαδή πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, για κάτι τέτοιο.

Από την άλλη πλευρά όμως επισημάνθηκε ότι τοπικά μέτρα στις μητροπολιτικές περιοχές έχουν εφαρμογή είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας είτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο όμως γιατί δεν γίνονται γνωστά στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα και στην Αττική;

Μοιάζει περίεργο πώς ενώ δίνονται στοιχεία για όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Αττική.

Για παράδειγμα γιατί πρέπει η περιφερειακή ενότητα της Ανατ. Αττικής να υποβάλλεται στα ίδια εξουθενωτικά μέτρα για την οικονομία της όταν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η έξαρση των κρουσμάτων παρατηρείται στις περιφερειακές ενότητες του Κεντρικού και το Βόρειου Τομέα (Δήμοι Αθηναίων και Κηφισιάς) αλλά και σε αυτή του Πειραιά;

Μια πρώτη «απάντηση» των ειδικών είναι ότι η μετακίνηση πολιτών από μια περιφερειακή ενότητα σε μια άλλη στην Αττική, είναι πιο συχνή σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλία ή στην Ήπειρο, ή στην Πελοπόννησο για παράδειγμα.

«Μπορεί κάποιος να μένει στο Λαγονήσι και να εργάζεται στην Αθήνα. Ή να μένει σε κάποια περιοχή της Αθήνας αλλά να έχει το εξοχικό του στο Σούνιο» παρατηρήθηκε από τους αρμόδιους.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην επιτρέπει την παροχή στοιχείων ανά περιφερειακή ενότητα στις συνολικά οκτώ της Αττικής.

Άρα δεν θα δούμε lockdown ανά δήμο ή περιφερειακή ενότητα στην Αττική διότι όπως συμπληρώνουν οι αρμόδιοι «τι νόημα έχει για παράδειγμα η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στα καταστήματα εστίασης σε ένα Δήμο, όταν οι πελάτες μπορούν να πάνε στους όμορους Δήμους; Τι νόημα έχει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε ένα Δήμο, όταν υπάρχουν δρόμοι που είναι κοινοί για δύο ή περισσότερους Δήμους;».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια