Date2

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 12:15:07

rss

αναζήτηση

makripano

Κινητοποίηση για τον αγωγό Χαμολιάς στο Πόρτο Ράφτη: Οι 80 έγιναν 300 όμως ο προβληματισμός παραμένει! (Βίντεο)

Αλλάξτε μέγεθος

xamolia portorafti

Με μια κινητοποίηση με περισσότερο κόσμο αλλά και πολύ πιο δυναμική από αυτή την προηγούμενης Κυριακής, δημότες του Μαρκόπουλου και του Πόρτο Ράφτη, διαμαρτυρήθηκαν για τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ σχετικά με την απορροή των λυμάτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στον αγωγό της Χαμολιάς.

Βέβαια από τα 80 άτομα της περασμένης Κυριακής τα 300 αυτής είναι σαφώς περισσότερος κόσμος όμως για μιαν ακόμη φορά έλειπε η οργάνωση της εκδήλωσης.

Παράλληλα βέβαια μια περιοχή η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες αριθμεί ακόμη και 40.000 κατοίκους αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να κινητοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό πολιών γεγονός το οποίο ήδη προβληματίζει τους διοργανωτές.

Από την άλλη πλευρά η επιλογή του τόπου και της ώρας (στον παλιό Γέγο από τις 7 έως και τις 8.30 μ.μ.) της Κυριακής αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητική αφού οι λουόμενοι που έφευγαν από το Αυλάκι και την Αγ. Μαρίνα ήρθαν σε επαφή έστω και για λίγα λεπτά με το αντικείμενο της κινητοποίησης των Μαρκοπουλιωτών και των Πορτοραφτιωτών.

Οι συγκεντρωμένοι στο σημείο έκλεισαν δύο φορές τη λεωφόρο Αυλακίου προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο κάνοντας όμως παράλληλα τους επιβάτες των μπλοκαρισμένων ΙΧ να αναρωτηθούν τί συμβαίνει.

Παράλληλα μοίραζαν και μια ανακοίνωση του Δήμου Μαρκοπούλου στην οποία με τίτλο «STOP στη μεταφορά των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στην Χαμολιά» αναφέρονταν τα εξής:

«Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση του Δήμου Μαρκοπούλου στο σχεδιασμό μεταφοράς των ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας με τελικό αποδέκτη τη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς.

Ξεκαθαρίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στους συναρμοδίους Υπουργούς, στην Περιφέρεια Αττικής στους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στους Δημάρχους των Δήμων Σαρωνικού, Παιανίας, Κορωπίου και στην ΕΥΔΑΠ, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυτό το σχεδιασμό και θα πράξουμε κάθε νόμιμο για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μας.

Με πίστη μεγαλύτερη από ποτέ, υποστηρίζουμε την άποψη ότι ο κάθε Δήμος, πρέπει να διαχειρίζεται τα βάρη της ανάπτυξης του μόνος του ή με συνεργασίες που θα βασίζονται σε αρχές και αξίες. Συνεργασίες που θα διέπονται από δίκαιη κατανομή βαρών, σεβασμό και ειλικρίνεια.

Λύση στο δήθεν πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών του κάμπου των Μεσογείων υπάρχει με την αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση των παραλιών του Δήμου μας από την μεταφορά των λυμάτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού (Π. Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Άγιος Δημήτριος Αγία Μαρίνα).

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον μονόπλευρο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στα εργολαβικά συμφέροντα σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ σε όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ο Δήμος Μαρκοπούλου να γίνει αποθήκη λυμάτων της Ανατολικής Αττικής».

Και οι ανακοίνωση καταλήγει με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!».

Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση στο Πόρτο Ράφτη:

Σχόλια