Date2

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 12:30:14

rss

αναζήτηση

makripano

«Ανοικτόκαρδος, εύθυμος και πιστός φίλος»: Τι έλεγαν οι συμμαθητές του για τον Θανάση Μαρτίνο!

Αλλάξτε μέγεθος

martinos kolegio2

Έχει κάνει σκοπό του να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο αφού το αίσθημα της προσφοράς είναι αυθόρμητο και έντονο τόσο στον ίδιο όσο και σε ολόκληρη την οικογένειά του.

Ο Θανάσης Μαρτίνος, μπορεί να ασχολήθηκε από την εφηβεία του με τα ναυτιλιακά όμως, μπορεί σήμερα να η προσήνεια και οι χαμηλοί τόνοι να αποτελούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, όμως υπήρξε και παιδί.

Συναναστρεφόταν με συνομηλίκους του και έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς τον αντιμετώπιζαν αλλά και τον έκριναν στην ολοκλήρωση του σχολικού βίου του.

Σε πολλά σχολεία – και βέβαια και στο Κολλέγιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε ο Θανάσης Μαρτίνος – συνηθίζεται, στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οι τελειόφοιτοι να καταθέτουν τις απόψεις τους για τους συμμαθητές τους.

Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα της αποφοίτησης για την τάξη του 1968, και ο μαθητής Μαρτίνος κρίθηκε από τα παιδιά με τα οποία έζησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και μοιράστηκαν τις ανησυχίες της εφηβείας.

Έγραψαν λοιπόν γι’ αυτόν: «Ο Θανάσης υπήρξεν ο αρχηγός των οπαδών της “ήσσονος προσπαθείας”. Άνθρωπος εξυπνότατος με μεγάλας ικανότητας, «τέως» πολύ καλός μαθητής, απεφάσισε τα τελευταία χρόνια να ασχοληθή με θέματα όχι τόσον σχολικά.

Αυτό όμως προεκάλει την αγανάκτησιν των καθηγητών του και ιδιαιτέρως του κ. Καρβέλα, ο οποίος με το χαρακτηριστικόν εκείνο ύφος του συχνά του έλεγε: «Παιδί μου, Θανάση, εσύ μπορείς να πάρης και Α (σ.σ.: Άριστα). Αλλά με λίγη καλή προσπάθεια μπορείς να πάρης και… Ε (σ.σ.: η βάση)»!

Αλλά ο Θανάσης κατόρθωνε να αντεπεξέρχεται εις τα σχολικάς δυσκολίας και να ασχολήται με ποικίλα θέματα και ιδίως με το shipping, παραλλήλως δε να επιδίδεται εις το κυνήγι και εις το ψάρεμα. Πάντοτε ανοικτόκαρδος και εύθυμος ο Θανάσης εσκόρπα γύρω του το κέφι. Συγχρόνως απεδείχθη πιστός φίλος. Οι συμμαθηταί του τον αγάπησαν και εξετίμησαν τον πραγματικά καλόν χαρακτήρα του».

Πάντως το ότι ο Θανάσης Μαρτίνος αγαπούσε πολύ τόσο το κυνήγι όσο και το ψάρεμα είναι κάτι που και ο ίδιος το έχει παραδεχθεί και μάλιστα δημοσίως – σε συνεντεύξεις του – και αιτία γι’ αυτό ήταν η ανάλογη αγάπη και της μητέρας του, Αθηνάς αν και οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως Νουνού!

Όσο για τα περί shipping που έλεγαν οι συμμαθητές του, η αλήθεια ήταν ότι η ναυτιλία είχε κλέψει την καρδιά του Θανάση Μαρτίνου σχεδόν από την είσοδό του στο Γυμνάσιο, όταν η οικογένειά του απέκτησε το πρώτο πλοίο, ένα ατμόπλοιο, το «Θανάσης».

«Κρατούσα τα οικονομικά του πλοίου» παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ο εφοπλιστής για να συμπληρώσει: «Πολλές φορές έκανα σκασιαρχείο και πήγαινα στο Πέραμα και έβλεπα διαφόρους τύπους πλοίων που επισκευάζονταν στη ναπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Η συνέχεια είναι σαφώς γνωστότερη αφού ο Θανάσης Μαρτίνος και τα δύο αδέλφια του δημιούργησαν έναν ναυτιλιακό κολοσσό ο οποίος συνεχίζει να μεσουρανεί έως σήμερα.

Όμως πέρα και πάνω από τις επιχειρηματικές επιτυχίες του είναι ότι παρέμεινε ένας απλός άνθρωπος που επιμένει να προσφέρει στην κοινωνία.

Βέβαια η βράβευσή του, στη τελετή αποφοίτησης της Γ’ Λυκείου (τάξης 2020) την Πέμπτη 9 Ιουλίου, από το Κολλέγιο Αθηνών του οποίου απόφοιτος υπήρξε και ο ίδιος, για την προσφορά του στο σχολείο του, περιποιεί και για τον ίδιο μια ιδιαίτερη τιμή.

martinos kolegio

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια