Date2

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 07:54:23

rss

αναζήτηση

makripano

Ναυαγοσώστες του Action Club Hellas: Ο ηρωισμός τους που έκανε έναν 19χρονο να… ξαναγεννηθεί!

Αλλάξτε μέγεθος

action kokkinonisia

Υπάρχει ένα παλικάρι 21 χρονών σήμερα, που στις 29 Ιουνίου γιορτάζει τα… δεύτερα γενέθλιά του!

Γιατί μπορεί να γεννήθηκε, για πρώτη φορά, το 1999 όμως ξαναγεννήθηκε μέσα στην αλμύρα της φουρτουνιασμένης θάλασσας, στα Κοκκινονήσια της Αρτέμιδας, το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2018.

Η «γέννα» αυτή απόδειξε με τον πλέον τρανό τρόπο ότι οι ναυαγοσώστες του Action Club Hellas είναι οι φύλακες – άγγελοι των πιο όμορφων, ίσως, στιγμών μας που όμως μπορούν να αποβούν και μοιραίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 19χρονος τότε αποφάσισε με ένα φουσκωτό στρώμα να φύγει από την παραλία στο ύψος του καφέ «Τρόλει» στην Αρτέμιδα και να ανοιχτεί στη θάλασσα.

Η ώρα πέρασε και κάποια στιγμή ο Βασίλης Τραγγανίδας, ο ναυαγοσώστης από τον πύργο των Αρχαίων, όπως λέγεται ο πύργος ναυαγοσωστών που βρίσκεται στο ύψος του αρχαίου ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδας, ελέγχοντας με τα κιάλια τη θαλάσσια περιοχή εντόπισε σε πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή έναν άνθρωπο πάνω σε ένα στρώμα.

Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και σήμανε συναγερμό. Σε ελάχιστο χρόνο ένα φουσκωτό της ACTION CLUB HELLAS, το «ΑΞΙΟΝ ΚΛΑΜΠ» με χειριστές τους Δημήτρη Βεντούρη και Στάθη Καρυδάκη και ναυαγοσώστη τον Γιάννη Μεταλλίδη, ξεκίνησε από το λιμάνι της Αρτέμιδας για τη διάσωση του νεαρού.

Παράλληλα ειδοποιήθηκε και το Λιμεναρχείο Ραφήνας που «έβγαλε» και αυτό ένα περιπολικό σκάφος.

Ο καιρός ήταν «γεμάτος» όπως λένε οι θαλασσινοί στην ορολογία τους και για τόσο μικρά σκάφη τα έξι μποφόρ της θάλασσας έμοιαζαν βουνά ολόκληρα.

Τα λεπτά περνούσαν με αγωνία στην ξηρά που οι φίλοι του 19χρονου περίμεναν να μάθουν για την τύχη του.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτανε στο λιμάνι της Νέας Μάκρης και ο υπεύθυνος της ACTION CLUB HELLAS, Γιώργος Στάϊκος ο οποίος κινητοποίησε και το σκάφος που βρισκόταν εκεί, το «ΑΞΙΟΝ ΚΛΑΜΠ 100» (φωτό).

Με χειριστή τον Κωνσταντίνο Αριστείδου και ναυαγοσώστη τον Ανδρέα Σταυρίδη και αυτό το σκάφος μπήκε στη μάχη για τη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής.

Η ώρα περνούσε βασανιστικά γρήγορα αφού τα έμπειρα στελέχη της κορυφαίας Σχολής Ναυαγοσωστικής γνώριζαν ότι κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που περνούσε ήταν κρίσιμο.

Φτάνοντας από τη Νέα Μάκρη στα Κοκκινονήσια οι τρεις άνδρες που επέβαιναν στο «ΑΞΙΟΝ ΚΛΑΜΠ 100» είχαν τη δυνατότητα να τα περάσουν είτε από τη «μέσα» πλευρά, δηλαδή από αυτήν που «έβλεπε» στην ακτή είτε από την «έξω» δηλαδή από την ανοιχτή θάλασσα.

«Όχι δεν θα τον χάσουμε»

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, προτίμησαν το πιο επικίνδυνο. Πήγαν από την «έξω» πλευρά. Και τότε ακριβώς ο Ανδρέας, είδε έναν άνθρωπο να σηκώνει τα χέρια του με απόγνωση κι ύστερα να βουλιάζει.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα βούτηξε στα μανιασμένα κύματα. Έπιασε το παλικάρι και προσπάθησε να το κρατήσει στην επιφάνεια.

Εν τω μεταξύ ο Κώστας και ο Γιώργος με τις κατάλληλες κινήσεις και αφού έριξαν σωσίβιο στον Ανδρέα κατάφεραν να φέρουν μέσα στα κύματα το σκάφος όσο πιο κοντά γινόταν και να ανεβάσουν τον 19χρονο και τον Ανδρέα σε αυτό.

Το παλικάρι ήταν χωρίς τις αισθήσεις του. Ενώ ο χειριστής έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Αρτέμιδας, ο Γιώργος Στάικος και ο Ανδρέας Σταυρίδης προσπαθούσαν να το επαναφέρουν.

Τα σκάφη της ACTION CLUB HELLAS είναι εξοπλισμένα με ό,τι χρειάζεται για να σώζουν ζωές. Ο Γιώργος άρχισε τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση) ενώ κάποια στιγμή χρησιμοποίησαν και τον απινιδωτή.

Εν τω μεταξύ το σκάφος εξαιτίας των μποφόρ «έπαιζε» σαν καρυδότσουφλο πάνω στα κύματα.

Ο Ανδρέας και ο Γιώργος παρά τις δυσκολίες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Όχι δεν θα τον χάσουμε» ακούστηκε να μονολογεί κάποια στιγμή ο Ανδρέας.

Και μόλις έπιασαν σφυγμό στον 19χρονο έκαναν ό,τι άλλο έπρεπε για να τον κρατήσουν στη ζωή. Λίγα λεπτά αργότερα έμπαιναν στον λιμάνι της Αρτέμιδας. Εν τω μεταξύ είχαν ειδοποιήσει με τα κινητά τους και το ΕΚΑΒ.

Στα επόμενα λεπτά έφτασε το ασθενοφόρο και με προσοχή μετέφεραν το παλικάρι σε αυτό και από εκεί στο «Σισμανόγλειο» όπου παρέμεινε στην εντατική για αρκετές ημέρες. Όμως σώθηκε!

Κι αυτό ήταν που χάρισε το πιο μεγάλο χαμόγελο στον Κώστα, τον Ανδρέα, τον Γιώργο του «ΑΞΙΟΝ ΚΛΑΜΠ 100», αλλά και στα άλλα παιδιά του «ΑΞΙΟΝ ΚΛΑΜΠ», τον Δημήτρη, τον Στάθη και τον Γιάννη αλλά και στον Βασίλη του Πύργου των αρχαίων!

Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας που όμως μεταμορφώνονται σε ήρωες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Και που ο ηρωισμός τους αυτός δεν χωρά στις λίγες αράδες της σχετικής ανακοίνωσης του Λιμενικού Σώματος.

Τέτοιους ήρωες έχει πολλούς η πατρίδα μας. Είτε ανήκουν σε σχολές ναυαγοσωστικής είτε στο Λιμενικό Σώμα οι φύλακες – άγγελοι είναι πάντα εκεί έξω. Για να βγάζουν όλους εμάς από επικίνδυνες καταστάσεις.

Και να μας κάνουν, στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, ακόμη και να ξαναγεννιόμαστε!

Σχόλια