Date2

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020 01:35:18

rss

αναζήτηση

makripano

Αν. Δνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Αν Τόσιος στο ΒΗΜΑ: «Σχεδιάζουμε ένα οικολογικό θαύμα στην Αν. Αττική»

Αλλάξτε μέγεθος

eydap tosios vima

Άλμα ποιότητας στη ζωή των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής υπόσχεται η ΕΥΔΑΠ που πρόκειται να κάνει αισθητή την παρουσία της στο σύνολο των δήμων της καθώς δημιουργούνται νέα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων και των αστικών πάρκων στην περιοχή.

Αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής και στη δημοσιογράφο, Μάχη Τράτσα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος για να προσθέσει:

«Έχουμε κάνει μια γιγάντια προσπάθεια προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της περιοχής. Δεν είναι ένα απλό έργο καθώς καθημερινά ξεπερνούμε πολλά εμπόδια στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε καθαρό νερό στους κατοίκους μιας αναπτυσσόμενης περιοχής που έχει μεγάλη τουριστική και γεωργική δραστηριότητα στην Ανατολική Αττική».

Ο κ. Τόσιος αναφέρει με έμφαση: «Αυτό που σχεδιάσαμε είναι ένα μικρό οικολογικό θαύμα καθώς θα προσφέρουμε μέσω του νέου συστήματος αποχέτευσης που δημιουργούμε και υψηλής ποιότητας νερό για άρδευση, επιλύοντας παράλληλα και ένα χρόνιο πρόβλημα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής.

Τα νερά της αποχέτευσης θα αποδίδονται καθαρά στη θάλασσα ή για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και των πάρκων. Αυτό σημαίνει κυκλική οικονομία, επιστρέφουμε στη φύση το νερό το οποίο μας προμηθεύει, καθαρό, σχεδόν όπως το χρησιμοποιήσαμε».

Στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή 7,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κοστίζει στην Ελλάδα η αδράνεια εξαιτίας της οποίας - μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου και επιβολή προστίμων το 2015 και το 2018 - δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και του Θριασίου.

Έτσι, εντατικοποιώντας τους ρυθμούς των προηγούμενων ετών, η σημερινή διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην Ανατολική Αττική, μια εκκρεμότητα που αφαιρεί από τα ταμεία του κράτους, κάθε εξάμηνο, περισσότερα από 3,6 εκατ. ευρώ, διότι, εν έτει 2020, η περιοχή εξακολουθεί να εξυπηρετείται από το …πανάρχαιο σύστημα των βόθρων.

Για την Ανατολική Αττική, με τη δημοπράτηση των δύο μεγάλων βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων συλλογής λυμάτων που θα εξυπηρετήσουν τις τρεις πόλεις της περιοχής (Ραφήνα – Πικερμίου, Σπάτα – Αρτέμιδα και  Μαραθώνα) καθώς και με την κατασκευή των δικτύων Παλλήνης, Κορωπίου, Παιανίας και Νότιας Ακτής Σαρωνικού, μπαίνει το …νερό στ' αυλάκι, αν και οι υποδομές εκτιμάται ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το 2026. Όταν πάντως λειτουργήσουν, θα επιτρέψουν τη σύνδεση περίπου 400.000 κατοίκων της Ανατολικής Αττικής με το δίκτυο της ΕYΔAΠ.

Ειδικότερα, το έργο για τους δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος έχει προϋπολογισμό δημοπράτησης 257 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει αγωγούς συλλογής και μεταφοράς λυμάτων 430 χιλιομέτρων και 18.000 εξωτερικές διακλαδώσεις. Από τις συνολικά τέσσερις εργολαβίες, οι διαγωνιστικές διαδικασίες ανάδειξης αναδόχων για τις δύο (κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας) αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Επίσης ήδη προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός της τρίτης εργολαβίας για την κατασκευή των δικτύων ακαθάρτων Πικερμίου, Ντράφι και Αγ, Σπυρίδωνα – Διώνης, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο 2021.

Για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, η εργολαβία θα δημοπρατηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου 2020 και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η χρονική διάρκεια των εργολαβιών κατασκευής έργων αποχέτευσης εκτιμάται στους 40 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή από την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης (υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο).

Όσον αφορά στο έργο για τον Δήμο Μαραθώνα, προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκτελεστεί μέσω δύο εργολαβιών για την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και του δικτύου συλλογής ακαθάρτων για Νέα Μάκρη – Μαραθώνα, συνολικού μήκους αγωγών 190 χιλιομέτρων (περιλαμβάνει και 7.000 εξωτερικές διακλαδώσεις).

Η προκήρυξή τους αναμένεται έως το τέλος του έτους, ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης αναμένεται έως τα μέσα του 2022 για το ΚΕΛ και το πρώτο εξάμηνο του 2021 για το δίκτυο συλλογής. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τα έργα στον Μαραθώνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από την Κομισιόν της συγχρηματοδότησης του έργου.

Όσον αφορά στην κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων θα γίνει από την ΕΥΔΑΠ ταυτόχρονα με την κατασκευή των δικτύων ακάθαρτων,, βάσει σχετικών Προγραμματικών Συμβάσεων της με τους εν λόγω Δήμους. Τα 56 χλμ. δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων (και 3.500 εξωτερικές διακλαδώσεις) ήδη στα Γλυκά Νερά κατασκευάζονται, με προϋπολογισμό 9,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε φάση μελέτης βρίσκονται έργα για συλλογή και επεξεργασία λυμάτων των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας (Αγ. Μαρίνα – Αγ. Δημήτριο) καθώς και για την αποχέτευση ακαθάρτων Λεονταρίου-Κάντζας, Κάτω Μπαλάνας και Αγ. Νικολάου Παλλήνης. Για τις περιοχές Παλλήνης, Γέρακα (κατάντη της Αττικής οδού) και Ανθούσας – που στερούνται αποχέτευσης – βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα της ΕΕ

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) τον Οκτώβριο του 2015 οπότε της είχαν επιβληθεί πρόστιμα 3.640.000 ευρώ ανά εξάμηνο, ενώ το κατ’ αποκοπή ποσό ανήλθε σε 10.000.000 ευρώ.

Μεταξύ των περιοχών για τις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι οι οικισμοί Ραφήνας, Αρτέμιδας και Νέας Μάκρης που ευθύνονται για το περίπου 65% των χρηματικών κυρώσεων.

Με τη λειτουργία των προγραμματιζόμενων προς κατασκευή ΚΕΛ και των αντίστοιχων δικτύων συλλογής και μεταφοράς, το ετήσιο πρόστιμο θα μειώνεται σε συνάρτηση με το ποσοστό των κατοίκων που θα συνδέονται στο δίκτυο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις περιοχές των Γλυκών Νερών, Κάντζας κλπ, και Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, δεν έχουν επιβληθεί, έως σήμερα, πρόστιμα από το ευρωδικαστήριο.

vima tosios

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια