Date2

Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020 07:33:12

rss

αναζήτηση

makripano

Το ΚΕΛ, η λειψυδρία και οι αγρότες του κάμπου των Μεσογείων!

Αλλάξτε μέγεθος

agrotes mesogeia

Το δεδομένο πρόβλημα της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα των Μεσογείων που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή του κάμπου τους, προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο προβληματικός υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής, δεν είναι βέβαια κάτι νέο αφού σχετικές επιστημονικές μελέτες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη βορειοανατολική Αττική, στον κάμπο του Μαραθώνα και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών «μετακομίζουν» από εκεί προς άλλες περιοχές όπου το νερό δεν λείπει ακόμη.

Η σύσταση της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών για τη γεωργία, τον Δεκέμβριο του 2019 υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ανέλαβε να βρει τρόπους ώστε το πρόβλημα λειψυδρίας να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου και με δεδομένες τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και στα Μεσόγεια.

Αρωγός στην κυβερνητική αυτή προσπάθεια ήρθε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ο οποίος ακόμη από την προεκλογική περίοδο είχε καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον του για την ανάταξη πρωτογενούς τομέα της Αττικής με στόχο την επαναφορά εμβληματικών αγροτικών προϊόντων της στην πρώτη γραμμή και της τουριστικής προβολής της περιφέρειας.

Στο πλαίσιο λοιπόν των επαφών και των συζητήσεων της Επιτροπής με την Περιφέρεια Αττικής η Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής απέστειλε στις 22 Μαρτίου 2020 ένα δισέλιδο έγγραφο προς όλους όσοι εμπλέκονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην πρωτογενή παραγωγή ζητώντας τους μελέτες και προτάσεις για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η άμεση απάντηση των αγροτών και το πρόβλημα

Στο έγγραφο αυτό απάντησε πέντε ημέρες αργότερα ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (ΣΑΣΥΜΕ) ο οποίος απαρτίζεται από τους Αγροτικούς Αμπελουργικούς και Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς Παιανίας, Κορωπίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου προτείνοντας «τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών που θα συμβάλει τόσο «στην επαναχρησιμοποίηση και την ορθή χρήση του ανακτημένου νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής» όσο και στην οριοθέτηση του πλαισίου «ορθολογικής διαχείρισης των λυμάτων από τη λειτουργία του αεροδρομίου» παράλληλα με «τη συλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού».

Πολύ απλά δηλαδή οι αγρότες των τεσσάρων περιοχών των Μεσογείων ζήτησαν τη δημιουργία ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών στις οποίες θα φυλάσσεται το νερό της βροχής αλλά και των ΚΕΛ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας.

Δεν παρέλειψαν δε να επικαλεστούν και το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, που υπεγράφη, στις 21 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, για τη δυνατότητα χρήσης ανακτημένου νερού σε γεωργικές εκτάσεις το οποίο θα προέρχεται από τα ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας.

Οι αγρότες των Μεσογείων έκαναν ακόμη πιο σαφές αυτό το οποίο οι επιστήμονες, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής είχαν επισημάνει σχετικά με την έλλειψη υδάτινων πόρων.

Μάλιστα το συγκεκριμένο έγγραφο του ΣΑΣΥΜΕ συντάχθηκε ενώ ήταν σε γνώση των αγροτών ότι ένας από τους λόγους (όχι βέβαια ο μοναδικός) που το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας είχε ψηφίσει ομόφωνα τη μεταφορά των λυμάτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου ήταν για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο, ποσοτικά, αποτέλεσμα για τον πρωτογενή τομέα ή, με πιο απλά, λόγια, περισσότερο νερό για αρδεύσεις στον κάμπο των Μεσογείων!

«Δυστυχώς, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η αστικοποίηση, η αδόμητη και άναρχη ανάπτυξη συνδυαστικά με το φαινόμενο της λειψυδρίας, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, έχουν δημιουργήσει δυσβάστακτες συνθήκες για τους αγρότες της περιοχής.

Λάβετε δε υπόψη ότι οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή μας αριθμούν αθροιστικά πάνω από 2000 Μέλη, τα οποία ρίχνονται καθημερινά στη μάχη της επιβίωσης, καθώς ο δύσκολος αυτός τομέας βιοπορισμού που επιλέξαμε, συρρικνώνεται διαρκώς», αναφέρουν στην ίδια απαντητική επιστολή τους προς την Περιφέρεια Αττικής οι εκπρόσωποι των αγροτών των Μεσογείων, κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν τα καλλιεργητικά όπλα τους τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις για να ξαναφέρουν την αγροτική παραγωγή της περιοχής στα προ πεντηκονταετίας επίπεδα.

Σχόλια