Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 04:46:43

rss

αναζήτηση

makripano

Στον καιρό του κορωνοϊού: Έτσι θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!



Αλλάξτε μέγεθος

agio fos

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια θα πραγματοποιηθεί το Μεγάλο Σάββατο (18 Απριλίου 2020) η αφή και η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα.

Η αφή θα γίνει, όπως πάντα, στον Πανάγιο Τάφο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο χωρίς όμως την παρουσία εκκλησιάσματος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ήδη έχει συμβεί και με τις μέχρι τώρα λειτουργίες ενώ το ίδιο θα ισχύσει και καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ώρες θα τηρηθούν κανονικά και στη συνέχεια ο Έξαρχος του παναγίου Τάφου στην Αθήνα και εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα παραλάβουν το «ανέσπερο Φως» και θα το μεταφέρουν με στρατιωτικό – και όχι με πολιτικό – αεροσκάφος στην Αθήνα.

Από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από μια άκρως λιτή υποδοχή εκεί, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα όπου επίσης δεν θα αναμένει κόσμος όπως συνέβαινε έως και πέρυσι και παράλληλα με πτήσεις της Aegean θα μεταφερθεί σε κάθε γωνιά της χώρας για να διαμοιραστεί σε όλες τις εκκλησίες.

Ένα θέμα που δεν έχει ακόμη λυθεί είναι πώς θα παραλάβουν οι πιστοί το Άγιο Φως αφού όπως προκύπτει από την Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων θα ισχύσουν και για το χρονικό διάστημα από τις 12 (Κυριακή των Βαΐων) έως – τουλάχιστον - και τις 20 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα).

Πάντως μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα αρχιμανδρίτη Δαμιανό, ο κ. Βλάσης δήλωσε ότι «μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Σχόλια