Date2

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 14:30:42

rss

αναζήτηση

makripano

Μητροπολίτης Νικόλαος: Ο κορωνοϊός είναι απόρροια της νοσηρής φιλοζωίας μας!

Αλλάξτε μέγεθος

nikolaos koronoios

Το μήνυμά του προς το ποίμνιό του με αφορμή τον κορωνοϊό που «χτύπησε» πλέον και την πόρτα της Ελλάδας, δημοσιοποίηση ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.

Ο ιεράρχης κάνει σαφές ότι ο πανικός μεταδίδεται πιο εύκολα από τους ιούς επικαλούμενος μάλιστα και τη σχετική πρωθυπουργική ρήση.

Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες υγιεινής προτρέποντας τους τυχόν ασθενείς να αποφεύγουν τους αυστηρούς όρους νηστείας που ενδεχομένως τηρούσαν στο παρελθόν τέτοια περίοδο.

Πάντως στο μήνυμά του προς τους πιστούς δεν εξηγεί τι ακριβώς εννοεί με τις λέξεις «νοσηρή φιλοζωία».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα του μητροπολίτη Νικόλαου:

«Τις μέρες αυτές υπάρχει μια γενικευμένη αναστάτωση, μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, με αφορμή ενός νέου ιού γρίππης, γεγονός που δυστυχώς αναπαράγεται και μεγενθύνεται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ακόμη και ο Πρωθυπουργός να υποχρεωθεί να δηλώσει ότι: «ο πιο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι ο κορωνοιός αλλά ο πανικός». Πράγματι αυτός μεταδίδεται πιο εύκολα από τους ιούς!

Η προστασία της υγείας μας δεν είναι ασφαλώς κάτι το κακό. Ο πανικός είναι το κακό. Τα μέτρα πρόληψης και η σύνεση δεν έχουν κάτι το μεμπτό. Η απροσεξία η οι υπερβολές είναι το πρόβλημα

Δυστυχώς, η όλη κατάσταση είναι απόρροια της νοσηρής φιλοζωίας μας. Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, ας συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις των αρμοδίων και ας καταλάβουμε μια ώρα αρχύτερα ότι εκτός από τις ασθένειες, τις απειλές, τους ιούς και τα μικρόβια υπάρχει και η παρουσία του Θεού στη ζωή μας και η προστασία της Παναγίας.

Ο ιός της απιστίας, του αθεισμού, της απόρριψης του Θεού είναι το χρόνιο πρόβλημα της εποχής και της κοινωνίας μας.

Κατόπιν όλων αυτών, θα ήθελα να πω δυο - τρία πράγματα στην αγάπη σας, ενόψει μάλιστα και της νηστείας, όπως και των πυκνών ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αποφασίσουν τα υπουργεία.

α) Είναι αυτονόητο ότι είναι επιβεβλημένο να τηρήσουμε όλους τους όρους υγιεινής, καθαριότητος και ασφαλείας, που μας υποδεικνύονται, χωρίς βέβαια νοσηρούς φόβους και ανησυχίες.

β) Ήδη ετοιμαζόμαστε για την νηστεία της Σαρακοστής. Όσοι όμως από σας έχετε εύθραυστη υγεία, φυσική αδυναμία, χρόνια προβλήματα, καλό είναι να αποφύγετε τους αυστηρούς όρους νηστείας που ενδεχομένως τηρούσατε στο παρελθόν τέτοια περίοδο. Η νηστεία πρωτίστως εφαρμόζεται από τους υγιείς. Όταν είμαστε ασθενείς χρειάζεται προσοχή και διάκριση, ώστε να μη βλάψουμε την υγεία και το σώμα μας που είναι ναός του Θεού.

Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, είναι κάτι άγιο, που αποβλέπει στην υγεία και της ψυχής και του σώματος. Οι μεγάλοι άγιοι ασκητές και νηστευτές της Εκκλησίας μας έζησαν υγιείς και έφτασαν σε βαθύ γήρας. Στις μέρες μας αρρωσταίνουμε από την πολυφαγία και την παχυσαρκία, όχι από το αντίθετο. Παρά ταύτα, όσοι τυχόν είναι ασθενείς, καλόν είναι, σε συνεννόηση με τους πνευματικούς σας, να αποφύγετε τυχόν υπερβολές και ακρότητες.

γ) Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό, καλό είναι να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστατεύσουν από ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Η Εκκλησία εύχεται και «υπέρ των εν ασθενείαις κατακειμένων», αλλά και «υπέρ των δι΄ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων», για όσους είναι ασθενείς και για όσους απουσιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη. Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθενείς από τον ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι.

δ) Τελικά η καλύτερη ασπίδα για την υγεία και το καλό μας, μαζί με τα φάρμακα, τις συστάσεις των γιατρών και τα μέτρα των Υπουργείων, είναι η εμπιστοσύνη της ζωής και της υγείας μας στα χέρια του Θεού. Η πίστη μας στην πρόνοια και την αγάπη Του είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε απειλή, για κάθε ασθένεια. «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Δείτε εδώ το πρωτότυπο του μηνύματος του ιεράρχη.

Σχόλια