Date2

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 08:50:47

rss

αναζήτηση

makripano

Σε ξενοδοχείο για ζευγαράκια κρυβόταν η συμμορία που είχαν κατακλέψει ηλικιωμένους και σε Λαγονήσι και Βούλα!

Αλλάξτε μέγεθος

giftoi1

Ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής στους πρόποδες της Πάρνηθας χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο τα μέλη της συμμορίας Ρομά που διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με το πρόσχημα υπαλλήλων της Δ.Ε.Η. ή συντηρητών ασανσέρ!

Τη μεγάλη επιτυχία της εξάρθρωσης της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, η οποία δρούσε από τον Μάιο του 2019 σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατάφεραν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Η συντονισμένη επιχείρηση εξελίχθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής με τη συνδρομή δυνάμεων της Ο.Π.Κ.Ε. και στελεχών και άλλων Τμημάτων Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Αττικής και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη σε Μενίδι και Άνω Λιόσια (τόσο στο ξενοδοχείο όσο και σε σπίτια) 16 μελών της συμμορίας, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό της.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 34 περιπτώσεις από τις οποίες δύο ληστείες και 32 κλοπές σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Μαρούσι και Βριλήσσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από τη δράση τους υπερβαίνει το 1.180.000 ευρώ, ενώ έχουν συλληφθεί στο σύνολό τους για τα ίδια ακριβώς αδικήματα επανειλημμένα.

Με βάση τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η εγκληματική οργάνωση διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της δομημένης και επαγγελματικού τύπου δράσης των μελών της, καθώς:

• συνεργάζονταν σε ομάδες των τριών ή περισσότερων προσώπων, με καταμερισμό αρμοδιοτήτων, ρόλων και καθηκόντων,

• δρούσαν σε σχεδόν καθημερινή βάση,

• επιδίωκαν τη διάπραξη κακουργημάτων με στόχο το παράνομο περιουσιακό όφελος,

• νομιμοποιούσαν τη λεία τους, διοχετεύοντας αυτή σε διαφορών ειδών επενδύσεις, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί και απόκτηση καταστημάτων,

• βιοπορίζονταν αποκλειστικά από την παράνομη δράση τους και

• είχαν μεταξύ τους συγγενικούς δεσμούς, με απόλυτη πίστη, εχεμύθεια και εμπιστοσύνη.

Τους πρόδωσε η… Κερατέα

Η άκρη του νήματος για την εξάρθρωση της συμμορίας βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, μετά την επεισοδιακή σύλληψη, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στην Κερατέα, μελών της τα οποία έκλεβαν σπίτια στις περιοχές των Καλυβίων, του Λαγονησίου, της Βάρης και της Βούλας.

Οι δράστες εκείνοι, ηλικίας 18, 22 και 42 ετών, συνελήφθησαν μετά από καταδίωξή τους από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. και μάλιστα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν παραλίγο να τραυματίσουν κάποιους από αυτούς αφού κινήθηκαν εναντίον τους με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Όπως είχε προκύψει τότε οι τρεις διαρρήκτες «ταξίδευαν» από το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια για να «δραστηριοποιηθούν» στις περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής που αναφέρθηκαν.

Παράλληλα βέβαια ήταν και συνεργοί της μεγάλης σπείρας η οποία δρούσε κατακλέβοντας ηλικιωμένα άτομα και έτσι ξεκίνησε και το «ξήλωμα» της τελευταίας.

Πώς δρούσαν

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, σημειώνεται ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να καθορίσουν ποία μέλη θα συμμετάσχουν στις κλοπές.

Συνήθως πρωινές ώρες, κατόπιν συνεννόησης, τα μέλη συγκεντρώνονταν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και με διαφορετικά οχήματα μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ως επί το πλείστον σε γειτονιές όπου υπήρχαν λαϊκές αγορές, συνοικιακούς δρόμους ή σε τοποθεσίες με καταστήματα - σουπερ μάρκετ, προκειμένου να αναζητήσουν ηλικιωμένα άτομα.

Βρισκόμενοι σε συνεχή και διαρκή επικοινωνία, διασκορπίζονταν στα σημεία αυτά και αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, τα στοχοποιούσαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Ακολούθως, συνήθως δύο από τα μέλη της οργάνωσης, πλησίαζαν τα ηλικιωμένα άτομα, λίγο πριν μπουν στα σπίτιά τους και προσποιούμενοι τους τεχνικούς-υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. ή του δήμου ή συντηρητές ασανσέρ, τους αιφνιδίαζαν και προφασιζόμενοι την ύπαρξη τεχνικής φύσεως βλάβης, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους ή βλάβη του ανελκυστήρα, τους έπειθαν και κατάφερναν να μπουν στα σπίτια.

Μάλιστα, όπως προέκυψε, τα μέλη μιλούσαν μεταξύ τους με συνθηματικές εκφράσεις, όπως «κύριε Προϊστάμενε», προκειμένου να γίνουν περισσότερο πειστικοί στους παθόντες και να επιτύχουν το σκοπό τους.

Κατά την προσφιλή τους μέθοδο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζαν να περιορίζουν τα θύματά τους στον χώρο της κουζίνας, όπου τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις, βάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις εστίες της κουζίνας ή να βράσουν νερό σε οικιακά σκεύη ή να αδειάσουν το ψυγείο.

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είχε καταγραφεί, να μετακινούν το ψυγείο, με τρόπο ώστε να τους εγκλωβίσουν στο χώρο της κουζίνας και να μην έχουν οπτική επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικίας.

Παράλληλα, άλλο μέλος εκμεταλλευόμενο την απασχόληση των θυμάτων και προφασιζόμενος έλεγχο του πίνακα ηλεκτροδότησης του σπιτιού, ερευνούσε τους υπόλοιπους χώρους και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις, αρπαζε κυρίως κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψε ότι, άλλα μέλη περίμεναν έξω από τα σπίτια και μετά από τηλεφώνημα και συνεννόηση με τα μέλη που απασχολούσαν τα θύματα, εισέρχονταν σε δεύτερο χρόνο χωρίς να τους αντιληφθούν αυτά και άρπαζαν ό,τι θεωρούσαν πολύτιμο.

Ενδεικτικό της οργανωμένης δράσης τους, αποτελεί το γεγονός ότι, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη «λεία» τους και να αποκομίσουν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα που είχαν αποκρύψει οι παθόντες και αδυνατούσαν να βρουν οι ίδιοι, μετέρχονταν και ιδιαίτερα τεχνάσματα για να τους παραπλανήσουν.

Συγκεκριμένα, τους έπειθαν να συγκεντρώσουν τιμαλφή και χρήματά τους σε αλουμινόχαρτο, ώστε δήθεν να μην καταστραφούν-αλλοιωθούν από τις εργασίες που θα πραγματοποιούσαν και να το τοποθετήσουν σε σημείο που εκείνοι τους υπεδείκνυαν, ενώ σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να το αντιληφθούν το αφαιρούσαν.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και της σκληρότητας των μελών, αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δε δίστασαν να ασκήσουν σωματική βία, για να αφαιρέσουν αλλά και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.

Για να αποφύγουν τη σύλληψη κατά τη διάρκεια των κλοπών άλλα μέλη της οργάνωσης παρέμεναν αθέατα μέσα στα αυτοκίνητά τους και επιτηρούσαν εξωτερικά τα σπίτια, βρισκόμενοι σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνεργούς που είχαν μπει σε αυτά, κατοπτεύοντας την περιοχή, προκειμένου να τους ειδοποιήσουν, για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ή προσέγγιση ατόμων στο σπίτι, αλλά και για να τους παραλάβουν αμέσως με τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.

giftoi2

Κλοπιμαία ακόμη και σε τραπεζική θυρίδα!

Με στόχο την νομιμοποίηση των παράνομων «κερδών» από την εγκληματική τους δράση τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε επενδύσεις διαφόρων ειδών, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί, καθώς και αγορές/ενοικιάσεις καταστημάτων και διήγαγαν πολυτελή βίο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε ξενοδοχείο και στις κατοικίες των συλληφθέντων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 8 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και Δ.Χ. ταξί,

• κοσμήματα, χρυσαφικά και επώνυμα ρολόγια χειρός,

• τα επιχειρησιακά τους κινητά τηλέφωνα

• το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ,

• 102 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και

• δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε θυρίδα που διατηρούσε ένας εκ των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ, προερχόμενο από την εγκληματική δράση της οργάνωσης!

Διαβάστε σχετικά: Κερατέα: Επεισοδιακή σύλληψη διαρρηκτών από το Ζεφύρι που είχαν ρημάξει σπίτια σε Λαγονήσι, Βάρη, Βούλα! (Φωτός)

Σχόλια