Date2

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 04:36:38

rss

αναζήτηση

makripano

Πώς ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας διεθνοποίησε το θέμα του Γραμματικού μέσα σε 1,5 λεπτό! (Βίντεο)

Αλλάξτε μέγεθος

teleti marathon

Σε μια εξαιρετική ομιλία ελάχιστων μόλις λεπτών της ώρας, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας, κατά την τελετή έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, ως εκπρόσωπος των πολιτών του δήμου του τους οποίους χαρακτήρισε θεματοφύλακες της ιδέας της ελευθερίας που θριάμβευσε στη θρυλική μάχη του Μαραθώνα, κατάφερε να δώσει μία παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα του Γραμματικού!

Ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε και στο μέλλον των πολιτών του δήμου του τονίζοντας ότι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Μαραθώνιο Δρόμο και στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιερότητα του μοναδικού αθλητικού γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Δεν παρέλειψε δε να κάνει λόγο για τον τεράστιο αρχαιολογικό και φυσικό πλούτο του Δήμου Μαραθώνα για να προσθέσει με νόημα και καταχειροκροτούμενος:

«Και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ζητάμε από την πολιτεία να αναθεωρήσει κάθε σκέψη για εγκατάσταση ΧΥΤΑ στον ιστορικό μας δήμο και μάλιστα την ώρα που προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε από αυτή τη μεγάλη καταστροφή που είχαμε πέρυσι στο Μάτι»!

«Δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του δήμου μας. Είναι υπόθεση όλου του Λεκανοπεδίου. Η πιθανή μόλυνση του Ευβοϊκού θα επιβαρύνει όλους μας. Είναι χρέος όλων μας να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε, για να καταλήξει:

«Δηλώνω και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Μαραθώνιο Δρόμο. Οφείλουμε και πρέπει να πράξουμε το καλύτερο δυνατό, εκπληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό χρέος απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας, στον κλασικό αθλητισμό και στον δήμο μας. Και πολύ σύντομα θα έχουμε προτάσεις ώστε σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερο κόσμο. Εύχομαι καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες».

Η κίνηση αυτή του δημάρχου Μαραθώνα ο οποίος με ήρεμο και υπεύθυνο λόγο αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα του δήμου του, σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από πλήθος επισήμων και εκπροσώπων και άλλων χωρών οι οποίοι έδωσαν το παρόν στην τελετή.

Του κ. Τσίρκα είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ξεκινάμε κάθε χρόνο από τον ιστορικό αυτό χώρο, για να θυμηθούμε και να εμπνευστούμε από τις αξίες του μαραθωνίου. Ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, δύναμη της ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης. Αξίες διαχρονικές, στις οποίες έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια το σύγχρονο μήνυμα του Μαραθωνίου της Αθήνας. Το μήνυμα της συνεργασίας. Είναι ακριβώς η συνεργασία αυτή, μαζί με τον ολοκληρωμένο και σωστό σχεδιασμό και τη συστηματική προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων, που οδήγησαν στην εκρηκτική ανάπτυξη του Μαραθωνίου της Αθήνας από το 2006 έως σήμερα».

Στην εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού, αλλά και δρομέων, όπως και φιλάθλων, και την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, τον λόγο πήρε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές επισήμανε ότι «ο Μαραθώνιος θέτει με ηχηρό τρόπο το όνομα της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα» και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν αγώνα με ιστορικό υπόβαθρο, αλλά ένα πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό έναυσμα για την οικονομία.

Χαιρετισμό απηύθηνε και ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο, ο οποίος έκανε λόγο για το πόσο σημαντική τιμή είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη γενέτειρα του Μαραθωνίου.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΕΟΤ, Βαρβάρα Αυδή, μεταξύ άλλων, μίλησε για το «μήνυμα δύναμης, νίκης και ειρήνης που στέλνει ο Μαραθώνιος, ο οποίος ζωντανεύει σύμβολα, θρύλους και κατορθώματα που δίνουν ελπίδα και θάρρος για το αύριο»

Εν συνεχεία μπροστά από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, πραγματοποιήθηκε το χοροθεατρικό δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART σε πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το οποίο επιχείρησε την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες, οι οποίες αναφέρονται στις μάχες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του δημάρχου Μαραθώνα, Στέργιου Τσίρκα στο οποίο αναφέρθηκε στο πρόβλημα του Γραμματικού μπροστά σε εκπροσώπους πλήθους χωρών από όλο τον πλανήτη:

Σχόλια