Date2

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 02:51:11

rss

αναζήτηση

makripano

Παράνομη βόσκηση στα Μεσόγεια: Ημερίδα ουσίας με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος! (Βίντεο & Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

parvosk1

Μια εξαιρετικής σημασίας ημερίδα για το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης στον κάμπο των Μεσογείων, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής (11/10) οι αγροτικοί και αμπελουργικοί συνεταιρισμού του Κορωπίου, της Παιανίας, του Μαρκοπούλου και των Σπάτων, στο δημαρχείο Κρωπίας.

Οι εμπεριστατωμένες θέσεις των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου απέδειξαν την ωριμότητα που διακρίνει τον Σύνδεσμο Συνεταιρισμών Μεσογείων, στελέχη του οποίου περιέγραψαν ανάγλυφα το ζήτημα που αποτελεί, πλέον, μάστιγα για τους καλλιεργητές της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης και ο διακεκριμένος γεωπόνος (MSc Φυτικής Παραγωγής), αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών, Σωτήρης Νικολογιάννης ενημέρωσαν όλους όσους παρακολούθησαν την ημερίδα (ανάμεσά τους και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη) για το μέγεθος του προβλήματος και τις σοβαρές ζημίες που υφίστανται οι καλλιέργειες και η παραγωγή όχι μόνο των αμπελώνων αλλά και των ελαιώνων, των συκεώνων, των φιστικόδενδρων σε ολόκληρο τον Μεσογείτικο κάμπο.

Στ. Γεωργάκης: Οι φαιδρές δικαιολογίες των βοσκών

Ο κ. Γεωργάκης εξέθεσε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα αναλύοντας το νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει, τονίζοντας ότι δίνονται συνεχώς παρατάσεις από το υπουργείο στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενώ προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για την
κτηνοτροφία, όπως διατήρηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων εντός κατοικημένων περιοχών.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων και κατεδάφισης που τυχόν έχουν εκδοθεί αλλά και νομιμοποιούνται με διαδικασίες «fast track» αυθαίρετες κατασκευές κτηνοτροφικών μονάδων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας με τον οποίο τα πλημμελήματα των παραβάσεων των κτηνοτρόφων σε βάρος των αγροτών – καλλιεργητών να έχουν μετατραπεί σε πταίσματα και να έχουν μπει στο αρχείο!

Ακόμη κι όταν οι γεωργοί βρίσκουν μέσα στις καλλιέργειές τους ζώα φαιδρές είναι οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι βοσκοί για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.

«Μου έφυγαν», «κοιμήθηκε ο τσοπάνος», «με χτύπησε το κριάρι», «ήταν ο άλλος κτηνοτρόφος», «ήταν αυτός με τα ζώα από το διπλανό σπίτι», «δεν έχουν να φάνε τα ζώα», είναι μερικές από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν ενώ την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνουν επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

«Όλα αυτά», κατέληξε ο κ. Γεωργάκης, «οδηγούν στην καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, των υποδομών και του ιστορικού αμπελώνα σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων στην ευαίσθητη Ανατολική Αττική με παράλληλη συνεχή υποβάθμιση και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων».

parvosk2

Σ. Νικολογιάννης: Πλήττεται ο Αμαζόνιος της Αθήνας

Ιδιαίτερα διαφωτιστική για την κατάσταση που επικρατεί ήταν και η ανάλυση του κ. Νικολογιάννη ο οποίος έκανε λόγο για κακοποίηση και αφανισμό της καλλιεργήσιμης χλωρίδας αλλά και της αυτοφυούς βλάστησης της περιοχής από μια μικρή μερίδα ασχολούμενων με την αιγοπροβατοτροφία.

Παράλληλα ο διακεκριμένος επιστήμονας έκανε σαφές ότι το φαινόμενο της παράνομης βόσκησης εμφανίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο πονηρός βοσκός – επιχειρηματίας, κερδίζει εις βάρος όλων μας καθώς δεν καλλιεργεί τριφύλλι, μηδική ή άλλη ζωοτροφή για να θρέψει τα ζωα του, παρά καταστρέφει και κλέβει τα φύλλα, τους βλαστούς και τους καρπούς των δικών μας καλλιεργειών».

Η καταστροφή που υφίστανται όμως τα φυτά έχει αντίκτυπο και σε κλιματικές μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής με οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή, στο μέλλον, το περιβάλλον, το κλίμα και κατά συνέπεια το επαγγελματικό και κοινωνικό όφελος, ανέφερε ο κ. Νικολογιάννης ο οποίος πρόσθεσε:

«Ο Αμαζόνιος της Αθήνας, δηλαδή οι αμπελοφυτεμένες και ελαιοφυτεμένες γεωργικές εκτάσεις των Μεσογείων που αποτελούν τον κύριο πνεύμονά της, σταδιακά εγκαταλείπονται.

Τα αιγοπρόβατα εντελώς ελεύθερα και ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν μέσα στις καλλιέργειές μας, καταστρέφουν τρώγοντας, μολύνουν διασπείροντας την κοπριά τους και όποιο άρρωστο ζώο ψοφά μέσα στις καλλιέργειές μας εγκαταλείπεται από τον τσοπάνη διότι η αξία του είναι μηδενική».

Και απευθυνόμενος και προς τον υπουργό Μάκη Βορίδη ο κ. Νικολογιάννης κατέληξε: «Δεν ζητάμε να μας λυπηθείτε. Επιθυμούμε το αυτονόητο. Επιθυμούμε να εφαρμόσετε τον νόμο για το μέλλον των παιδιών μας, του περιβάλλοντος, της επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».

Στη συνέχεια μίλησαν και αρκετοί Μεσογείτες αγρότες οι οποίοι παρέθεσαν πλήθος προσωπικών παραδειγμάτων από την ανεξέλεγκτη βόσκηση ζώων η οποία οδήγησε σε καταστροφή των καλλιεργειών τους.

imerida vosk1

Δέσμη μέτρων από τον υπουργό, Μ. Βορίδη

Τον λόγο έλαβε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ο οποίος, σημειωτέον, είχε ενημερωθεί πρόσφατα από εκπροσώπους των αγροτών των Μεσογείων και για το μείζον αυτό πρόβλημα και κατέθεσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται η εισήγηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της επαναφοράς του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος της παράνομης βόσκησης, η έναρξη συζήτησης για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων στην Αττική, η ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και η αντιμετώπιση της διαχείρισης των υπολειμμάτων των ζώων με στοχευμένη νομοθεσία και με αντίστοιχα διοικητικά μέτρα.

Πάντως ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ασπάζεται τη λογική «γεωργοί εναντίον κτηνοτρόφων ή κτηνοτρόφοι εναντίον γεωργών» υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα την πολιτική θέση της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ της περιαστικής γεωργίας και γενικότερα της περιαστικής παραγωγής.

Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του κ. Βορίδη η οποία χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους δεκάδες καλλιεργητές οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα:

Σχόλια