Date2

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 17:28:19

rss

αναζήτηση

makripano

Λιγότερο αλλά καλύτερο το μεσογείτικο κρασί φέτος!

Αλλάξτε μέγεθος

attabel

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, την Αττική!

Έχει ολοκληρωθεί στις, λίγες, εκτάσεις με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και ξένες λευκές, ενώ στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε και το Σαββατιανό, η παραγωγή του οποίου αναμένεται μειωμένη κατά 20% φέτος, με τον συνεταιρισμό του Μαρκοπούλου να έχει ανακοινώσει ως τιμή 0,33% ευρώ/κιλό για τα Σαββατιανά.

Ο Ανδρέας Γκίκας από τον Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑΑ) υπολογίζει ότι οι τιμές θα ξεκινήσουν από 0,28 ευρώ και θα καταλήξουν στα 0,33 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οινοποιεία της περιοχής, που παίρνουν μεγάλες ποσότητες, σε ερώτηση της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα” σχετικά με τις τιμές, κρατούνκλειστά τα χαρτιά τους, απαντώντας ότι οι “τιμές θα διαμορφωθούν σιγά σιγά προς τυο τέλος του τρύγου”.

Εκπρόσωπος από τα Ελληνικά Κελάρια Οίνοι Κουρτάκη που χρησιμοποιούν μούστο από την Αττική για τη δημιουργία της ρετσίνας Αττικής αναφέρει ότι η παραγωγή δεν αναμένεται φέτος αυξημένη, με τις τιμές να διαμορφώνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά.

Η μείωση της ποσότητας, πάντως, σημαίνει καλύτερη ποιότητα για την πρώτη ύλη και άρα και το κρασί που προέρχεται από Σαββατιανό.

Σε λίγες περιοχές παρατηρείται τάση σαπίσματος από βοτρύτη, ωστόσο το γεγονός αποδίδεται σε αμέλεια των αμπελουργών, οι οποίοι της περισσότερες φορές δεν είναι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν όσο θα έπρεπε.

“Έβρεξε τον χειμώνα και τα αμπέλια πήραν δύναμη, αλλά δεν έβρεξε το καλοκαίρι και έτσι στρεσαρίστηκαν” λέει ο Ανδρέας Γκίκας.

“Το φυτό όταν στρεσάρεται αφήνει τα φύλλα, αφήνει τη ρίζα και τα δίνει όλα στο σταφύλι για να μπορέσει να αναπαραχθεί και να διαιωνιστεί και έτσι εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι. Όπως και ο ποιητής γράφει καλύτερα αν ζει λιτό βίο” συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της έγκριτης δημοσιογράφου του χώρου, Τάνιας Γεωργιοπούλου, τα τελευταία χρόνια η πασίγνωστη ποικιλία του Σαββατιανού ζει μια καινούργια αναγέννηση

Σχόλια