Date2

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 10:10:25

rss

αναζήτηση

makripano

Έτσι θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της η Ανατολική Αττική μέσα στα επόμενα 4 χρόνια!

Αλλάξτε μέγεθος

anattiki eleftheroxori

Περισσότερο από σαφής είναι πλέον η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, το οποίο ταλανίζει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής τα τελευταία πολλά χρόνια.

Τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στα Γιάννενα και την επίσκεψή του στη Μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης, δίνουν μια σαφή εικόνα των κυβερνητικών προθέσεων.

Το έργο χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι η μονάδα επεξεργασίας ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».

Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ξενάγησή του στο έργο έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας όπως η Κέρκυρα και κυρίως η Αττική να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και δική μου προσωπικά ότι το ζήτημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης τετραετίας.

Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο. Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσουμε.

Τέλος, σε όλους όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, τους ζητώ να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων», κατέληξε συγχαίροντας παράλληλα την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συμβολή της στη δημιουργία του.

Η αλήθεια είναι ότι και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έχει κάνει λόγο για την αναγκαιότητα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, γεγονός που καταδεικνύει ότι τόσο το κράτος όσο και ο β' βαθμός αυτοδιοίκησης λειτουργούν ήδη προς την ίδια κατεύθυνση.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, με την οποία υλοποιείται ένα σημαντικό μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στις 27 Μαρτίου 2019 διασφαλίζοντας, επιπλέον, οριστικά την αποφυγή επιβολής προστίμων .

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εγχείρημα της αυτοδιοίκησης να εκμεταλλευτεί τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αδράξει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες, ώστε να υλοποιήσει, προς το συμφέρον των πολιτών της περιφέρειας, υποδομές οι οποίες απαλλάσσουν οριστικά την Ήπειρο από το ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Το έργο υλοποιήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου και την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την πολύτιμη συμβολή της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, και αποτελεί υπόδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς ολοκληρώθηκε με πρωτοφανείς χρόνους αδειοδότησης και κατασκευής.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ, ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία προσέγγισε το 70%.

Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση συμβατικών αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απολύτου περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικά βιώσιμες, ώστε να διασφαλίζεται η χρήση τους σε βάθος χρόνου.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα, που παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα.

Αυτό σημαίνει ότι από τη διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων, παράγεται ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου όχι μόνο συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων αλλά και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, καθιστώντας την περιφέρεια Ηπείρου μια «Πράσινη Περιφέρεια».

Η μέγιστη ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου είναι 105.000 τόνοι και επιτυγχάνεται συνολική ανάκτηση 17.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ανά έτος, ενώ παράγονται 10.800 kWh/έτος Πράσινης Ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου δημιουργήθηκαν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι θα προστεθούν τουλάχιστον 90 μόνιμες θέσεις κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).

Ενδεικτικά, κάποια από τα οφέλη της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου είναι:

• Χαμηλό τέλος εισόδου (από τα χαμηλότερα της Ευρώπης) προς όλους τους πολίτες

• Μείωση του αποτυπώματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου.

• Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με την ανάπτυξη των συστημάτων διαλογής στην πηγή, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ανακύκλωση.

• Μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

• Προώθηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

• Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών με την παγίωση μιας νέας οικολογικής και περιβαλλοντικής νοοτροπίας στη διαχείριση απορριμμάτων.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι οι περιοχές, όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες, αναζωογονούνται από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων!

Σχόλια