Date2

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 08:08:01

rss

αναζήτηση

makripano

Νέα Μάκρη: Σε ύφεση η φωτιά – Σαφείς οι ενδείξεις εμπρησμού!

Αλλάξτε μέγεθος

livisi1

Πληθαίνουν τα στοιχεία ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δύο σημεία στη Νέα Μάκρη, στο Λιβίσι και στην Αγ. Μαρίνα, είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Αυτή την ώρα οι φλόγες έχουν περιοριστεί όμως, όμως οι κάτοικοι κυρίως στο Λιβίσι πέρασαν δύσκολες ώρες από τις 2 τα ξημερώματα οπότε και ξέσπασε η πυρκαγιά.

Πάντως τόσο ο γενικός γραμματέας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στεργιος Τσίρκας, μιλούν σαφώς για εμπρησμό.

Στις 6.15 το πρωί ο κ. Τσίρκας ανέφερε: «Έχουμε βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων. Το μέτωπο αυτή την ώρα (σ.σ. 6:15 το πρωί) εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου»!

«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές. Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής πρέπει να διερευνήσει το τι έχει συμβεί», τόνισε, στις 8.15, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πατούλης.

Μισή ώρα αργότερα – στις 8.45 – και ο κ. Χαρδαλιάς κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος αναφέροντας: «Δέκα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρξε και δεύτερο μέτωπο στην Αγία Μαρίνα»!

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρώτος που μίλησε για εμπρησμό είναι ένας έμεπιρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο επικεφαλής της υποστράτηγος Νίκος Σπάης ο οποίος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανέφερε ότι το διπλό μέτωπο που βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο, αλλά και η ώρα κατά την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, δεν αφήνουν άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού!

Πάντως η σοβαρότητα της κατάσταση γίνεται σαφής και από το γεγονός ότι ενημερώθηκε ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος βρέθηκε – και αυτός – στην περιοχή.

«Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε χειρότερα», ανέφερε στις 9 και 5 το πρωί!


Η φωτιά ξέσπασε σε δυο μέτωπα. Το πρώτο ξεκίνησε στις 2.17 τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι κοντά στον Άγιο Εφραίμ και λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε φωτιά και σε δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Η φωτιά αρχικά βρισκόταν κοντά σε σπίτια, αλλά στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση προς δασική έκταση.

Παράλληλα, ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 138 πυροσβέστες με 44 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

livisi2

Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβαν μέρος εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής με πάνω από 10 υδροφόρες, ερπυστριοφόρα καθώς και χωματουργικά μηχανήματα που συνέβαλαν στη διάνοιξη δρόμων.

Τον συντονισμό της ομάδας Πολιτικής Προστασίας είχε ο αρμόδιος aντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης, ενώ επιτόπου βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκε στο σημείο των επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία , το Δήμο Μαραθώνα και με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καταφέραμε να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πύρινο μέτωπο.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για τον συντονισμό στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στους αντιπεριφερειάρχες μου Βασίλη Κόκκαλη και Θανάση Αυγερινό, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ευστράτιο Δαβάκη, στον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Ελληνική Αστυνομία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν και στους υπαλλήλους της Περιφέρειας μας για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μου καθώς και για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για την κατάσβεση. Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Διοίκηση θα διαμορφώνουμε από κοινού το πλαίσιο θωράκισης, προστασίας και ασφάλειας της ζωής των κατοίκων της Αττικής», δήλωσε αργότερα το πρωί ο κ. Πατούλης.

fotia 2n

Σχόλια