Date2

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 06:25:31

rss

αναζήτηση

makripano

Επανήλθε η κανονικότητα στην «πυριτιδαποθήκη» της αναλγησίας: Ήταν απλό κι έγινε πράξη! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

1raf2

Σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί άδειασε «πυριτιδαποθήκη» της αναλγησίας όπως είχε χαρακτηριστεί το οικόπεδο επί της λεωφόρου Μαραθώνος, στην Α' είσοδο του Νέου Νουτζά, στο οποίο είχαν στοιβαχτεί 20.000 τόνοι καμμένων δέντρων και κλαδιών από την τραγωδία σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα στις 23 Ιουλίου 2018.

Ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα απαιτούνταν 35 – 40 ημέρες για τον καθαρισμό τελικά χρειάστηκαν μόλις 26 αφού όλα λειτούργησαν στην εντέλεια και αυτό που φάνταζε ως αδιανόητο μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε και μάλιστα χωρίς κόστος για το ελληνικό κράτος!

Ήταν φυσικό λοιπόν, το πρωί της Παρασκευής να μεταβεί στον χώρο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει από κοντά το αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπάθειας την οποία είχε ανακοινώσει στη δευτερομιλία του στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το οικόπεδο καθαρίστηκε μέσα στις χρονικές προθεσμίες που είχαν τεθεί (σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα) και υποσχέθηκε να επισκεφθεί και πάλι τον χώρο για να τον δει φυτεμένο με αμπέλι, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το οικόπεδο καθαρίστηκε από τρεις κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς ένα ευρώ επιβάρυνση για το Δημόσιο με τις εταιρείες να αναλαμβάνουν το έργο στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης και πρόσθεσε ότι η καύσιμη ύλη θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια από βιομηχανίες.

Κατά την άφιξή του χαιρέτισε κατοίκους και τοπικούς παράγοντες, αλλά και τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στο έργο, στους οποίους απέδωσε τα εύσημα για τη δουλειά τους και τους ευχαρίστησε.

Έχουμε και θέλουμε την ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών, είπε σε άλλο σημείο του διαλόγου που είχε με τον κόσμο, και ζήτησε, το Μάτι, να πάρει ζωή, να γίνει καλύτερο από πριν, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με το σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το ενδιαφέρον Πανεπιστημίων του εξωτερικού να συμβάλουν στη χωρική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρότυπο οικισμό, με την πρόσθετη επισήμανση, «έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε».

Μιλώντας για αδικαιολόγητη απώλεια ζωών, υπογράμμισε επίσης την πρώτη υποχρέωση που έχει το κράτος έναντι των πολιτών του, που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεκτάθηκε και στην αντιπυρική -δασική πολιτική, την ανάγκη επανασχεδιασμού της, με έμφαση στην πρόληψη σημειωτέον.

Παράλληλα, στο σημείο αυτό απέδωσε τα εύσημα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το νέο γραμματέα της για την αποτελεσματικότητά τους, παρότι -όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θύμισε- δεν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος.

Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά: τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις, είπε επίσης, προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση εμφύσησε διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας.

Κλείνοντας όσα είπε, αναφέρθηκε και στους εγκαυματίες και πως δεν καλυπτόταν εξ ολοκλήρου με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ η θεραπεία τους ως τώρα. Το διορθώσαμε, χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος, τόνισε ο πρωθυπουργός, που έφυγε από το χώρο, λέγοντας στους κατοίκους, «εις το επανιδείν».

Διαβάστε σχετικά: Η... πυριτιδαποθήκη της αναλγησίας στην Ανατολική Αττική! (Βίντεο)

Οι κάτοικοι σε Μάτι και Νέο Βουτζά παίρνουν επιτέλους τις ζωές τους στα χέρια τους!

Επιτέλους τέλος στην... πυριτιδαποθήκη της αναλγησίας με τα επικίνδυνα υλικά στη λεωφ. Μαραθώνος!

Το βίντεο που ανάρτησε ο υφυπουργός, Άκης Σκέρτσος για τον καθαρισμό της «πυριτιδαποθήκης» στη Λ. Μαραθώνος!

2raf1

Το πλήρες κείμενο των σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

«Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι φαινόταν. Άρα, δεν υπήρχε καμία εξήγηση γιατί αυτό δεν είχε ήδη γίνει, γιατί υπήρχε αυτή η βόμβα στην ουσία με 90.000 κυβικά τα οποία είχαν βρεθεί εδώ πέρα καύσιμης ύλης. αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, επίσης, είναι ότι αυτό έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ, ενώ πριν υπήρχε μια σύμβαση ύψους 700.000 ευρώ που δεν συμπεριλάμβανε τη μεταφορά. Εμείς ήρθαμε σε μια άμεση συνεννόηση με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες τις οποίες και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανέλαβαν οι ίδιες το κόστος του θρυμματισμού των ξύλων, της μεταφοράς και να το τονίσω και αυτό βέβαια της αξιοποίησης της καύσιμης ύλης στην τσιμεντοβιομηχανία, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα εναπόθεσής της πάλι σε κάποιον άλλο χώρο.

Αυτό έγινε σε λιγότερο από ένα μήνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και έγινε βέβαια χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ. Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο απλό. Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί.

Αυτό το οποίο θέλω επίσης να πω, όπως γνωρίζετε, είναι ότι έχουμε ήδη ζητήσει από το ΤΕΕ να εκπονήσει το σχέδιο της νέας χωρικής ανάπτυξης του Ματιού και να είναι έτοιμο αυτό εντός ενός έτους και γνωρίζω επίσης ότι υπάρχει προσφορά και από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να συνεργαστούν, έτσι ώστε να ξανασχεδιάσουμε το Μάτι και να γίνει ένας πρότυπος οικισμός. Και το γεγονός ότι, βέβαια, προχωράμε στη σύσταση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας με τη συμμετοχή των Δήμων, της Περιφέρειας, αλλά κυρίως της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να σηματοδοτήσουμε και με αυτόν τον τρόπο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα έρχεται από κάτω προς τα πάνω, που η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα έχει λόγο και θα λογοδοτεί, βέβαια, με τη σειρά της για τον τρόπο με τον οποίον θα οργανώνεται η ζωή στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε στο Μάτι, αλλά επειδή όλοι συγκλονιστήκαμε από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή και αδικαιολόγητη και αχρείαστη απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι προσωπική δική μου δέσμευση και της κυβέρνησης το Μάτι να το ξαναφτιάξουμε πολύ καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν και να ξαναζήσει, με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο βιώσιμο. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος, τελικά, να επουλώσουμε οριστικά τις πολύ μεγάλες πληγές που άνοιξε η περσινή πυρκαγιά.

Οπότε θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι προσέφεραν στο να καθαρίσει καταρχάς αυτό το οικόπεδο, τονίζω, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν θέτουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αυτά πρέπει να τηρούνται. Αυτό σημαίνει κανονικότητα τελικά. Τα αυτονόητα να γίνονται, ο πολίτης να αισθάνεται ότι το κράτος είναι παρών εκεί που πρέπει να είναι παρών. Και, βέβαια, δεν θα κουραστώ να το λέω, η πρώτη υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας. Γι’ αυτό και με το που θα τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα προχωρήσουμε, όπως έχω δεσμευθεί, σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και θα θέσουμε σε εφαρμογή, βέβαια, και μια δασική πολιτική, η οποία θα μας επιτρέπει να κάνουμε δράσεις πρόληψης στα δάση μας το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, όποτε πρέπει να γίνονται, δηλαδή, για να είμαστε πιο έτοιμοι ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Και μιας και είμαι εδώ, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Πολιτική Προστασία και στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, αλλά είναι βέβαιον ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, με το ίδιο στελεχιακό δυναμικό, με τα ίδια κονδύλια, ούτε ανθρώπους προφτάσαμε να προσλάβουμε, απλά τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση και νομίζω ότι εμφυσήσαμε μια διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε το κράτος με τις ελλείψεις του, οι οποίες είναι δεδομένες, καταγεγραμμένες, να μπορεί να ανταποκρίνεται έτσι όπως το απαιτούν οι Έλληνες πολίτες.

Όπως βλέπετε θέλουμε να ερχόμαστε όταν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Οπότε αυτό είναι ένα μικρό τμήμα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει. Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Θα συνεχίσει ο καθαρισμός. Και, βέβαια, κάποια στιγμή θέλω να ξανάρθω σε αυτό το οικόπεδο και ελπίζω να το δω φυτεμένο με αμπέλια, όπως είναι εδώ δίπλα.

Επίσης, θέλω να πω και κάτι ακόμα για τους εγκαυματίες. Διαπιστώσαμε ότι, δυστυχώς, υπήρχαν κομμάτια της θεραπείας τους τα οποία δεν καλυπτόντουσαν σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι κάτι το οποίο το διορθώνουμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι επέζησαν και βίωσαν στην κυριολεξία αυτήν την τραγωδία, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα -και συνεχίζουν να τη ζουν και θα τη ζουν για πολύ καιρό ακόμα- να γνωρίζουν ότι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να καλύπτουμε, δηλαδή, πλήρως τη θεραπείας τους, θα γίνεται χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι τις δαπάνες αυτής της θεραπείας. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι εις το επανιδείν».

3raf4

Σχόλια