Date2

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 05:24:07

rss

αναζήτηση

makripano

«Κόκκινος συναγερμός» από την Πολιτική Προστασία Κορωπίου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς μέχρι τη Δευτέρα! (Απαγορεύσεις κυκλοφορίας)

Αλλάξτε μέγεθος

apagorefseis kropia

Λόγω δυσμενών ή και ακραίων καιρικών συνθηκών (πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, πολύ ισχυροί κατά περιόδους άνεμοι- «μελτέμια») που θα επικρατήσουν από το Σάββατο 10 Αυγούστου και τις επόμενες τουλάχιστον δύο ημέρες (Κυριακή 11/8 και Δευτέρα 12/8) με κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς 5 (κατάσταση συναγερμού) ή 4 ενεργοποιούνται όλα τα μέτρα πρόληψης και υψηλής επιφυλακής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β ΄βαθμού.

Από το Σάββατο 9 Αυγούστου εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας - εισόδου οχημάτων σε δάση, εθνικούς δρυμούς και προστατευμένες περιοχές και η παραμονή εκδρομέων.

Στον Δήμο Κρωπίας οι απαγορεύσεις αφορούν, όλες τις περιοχές εισόδου στον Υμηττό, στο ορεινό σύμπλεγμα Παλάτι - Άγιος Νικόλαος - Κόντρες και στο διάσελο με τον κυρίως Υμηττό, ο λόφος Μπαράκο (από π. Λουμπάρδα), η πρόσβαση στο όρος «Βορρός - Πράπα Μάλι» στην Αγία Μαρίνα από την βορεινή πλευρά του.

Οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας του Δήμου Κρωπίας βρίσκονται από τον Μάιο του 2019 σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε διασύνδεση με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Π.Υ Κρωπίας και σε ύψιστη επιφυλακή με πυροσβεστικά οχήματα και περιπόλους, 3 ενεργά σημεία παρατήρησης (πυροφυλάκια) στελεχωμένα, στελεχωμένο Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας, εθελοντική ομάδα, οδηγούς και χειριστές 3 μηχανημάτων έργου – σε πλήρη ετοιμότητα - και υπό συνεχή εποπτεία του δημάρχου, Δημήτρη Κιούση και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θοδωρή Γρίβα.

Παρακαλούνται οι δημότες, κάτοικοι, εκδρομείς, εργαζόμενοι - επαγγελματίες, να δείξουν κατανόηση και να βοηθήσουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας (Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες δήμων και σωματείων, ΕΛ.ΑΣ, Δασαρχεία, Λιμενικό Σώμα κ.α) με αυξημένα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας και με αποφυγή πράξεων και συμπεριφορών που δεν επιτρέπονται κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ειδικότερα:

 • Απαγορεύεται, γενικά το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. 
 • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο 
 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή έξω από το αυτοκίνητό μας 
 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες) 
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. 
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. 
 • Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου(δυνατοί άνεμοι-κατάσταση υψίστης επιφυλακής). 
 • Δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά, δεν αδιαφορούμε.

 • Ειδοποιούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε πυρκαγιά.
 • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
 • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
 • Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
 • Η κλήση στον αριθμό 199 είναι ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ τόσο από σταθερό, όσο και από κινητό τηλέφωνο ή καρτοτηλέφωνο.

Σχόλια