Date2

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020 04:14:42

rss

αναζήτηση

makripano

Κίνηση ματ από τον Κυρ. Μητσοτάκη η τοποθέτηση Βορίδη στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα!

Αλλάξτε μέγεθος

voridis mitsotakis

Ως μια κίνηση που χαρακτηρίζει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μάκη Βορίδη.

Μάλιστα αγροτικά στελέχη του κυβερνώντος, πλέον, κόμματος κάνουν σαφές, στις πρώτες αντιδράσεις τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ότι ο χώρος αυτός είχε πάρα πολλά χρόνια να ει ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος να αναλαμβάνει τις τύχες της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας.

«Ο τελευταίος πολιτικός με “βαρύ” όνομα που πέρασε από το υπουργείο αυτό (παλαιότερα λεγόταν Γεωργίας) ήταν ο Γιάννης Μπούτος ο οποίος διετέλεσε υπουργός σε δύο περιόδους από το 1976 έως το 1977 και από το 1978 έως το 1980», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Βέβαια στην ηγεσία του υπουργείου που αφορά το σύνολο του πρωτογενούς τομέα της χώρας, έχουν βρεθεί και άλλα κορυφαία ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, ορισμένα μάλιστα από τα οποία έγιναν ακόμη και πρωθυπουργοί ή άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Μεταξύ άλλων οι Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ιωάννης Θεοτόκης, Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, Παναγής Παπαληγούρας, Αθανάσιος Ταλιαδούρος, Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Σημίτης, Σταύρος Δήμας και Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης προέρχεται από μία περιοχή της χώρας, την ανατολική Αττική, η οποία για πολλές δεκαετίες θεωρούνταν από τις πλέον σημαντικές στον πρωτογενή τομέα, γνώρισε, στη συνέχεια, την απαξίωση ενώ καταβάλλεται ουσιαστική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από τους νεότερους αγρότες, να ξανακερδίσουν μια σημαντική θέση στην ελληνική παραγωγή.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και οι υφυπουργοί Κώστας Σκρέκας (αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική) και Φωτεινή Αραμπατζή (αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική), είναι πολλές αφού η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο να στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ώστε να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα για τους ίδιους και νέες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης αναμένεται να μπει τέλος στην εποχή της υπερφορολόγησης, με δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά και με μειώσεις του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Παράλληλα θα εισαχθεί νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και αναμένεται να μειωθεί η φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα, δίνοντας έτσι κίνητρα μέσα από τη συνεργασία να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής και να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους και καλύτερες τιμές.

Διασφαλίζουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ. Σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα κατάρτισης για να κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς κι ανταγωνιστικές.

Και βέβαια οι προκλήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι μόνον αυτές αφού στην προτεραιότητά της είναι η επανένταξη στην παραγωγή ανενεργών πόρων, - εγκαταστάσεων, υποδομών και γης – οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν στα χέρια του κράτους και άλλων φορέων αλλά και η προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται για τους πραγματικούς κινδύνους, τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά και οι αποζημιώσεις στην ώρα τους.

Στόχος επίσης των κ.κ. Βορίδη, Σκρέκα και Αραμπατζή είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αντιμετώπιση της γαγραινας των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων

Ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια να καταβληθεί ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποκτήσει επιτελικό ρόλο με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών.

Επιπροσθέτως αναμένεται να καθιερωθεί τακτικός, δομημένος διάλογος της κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν.

Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν στο τραπέζι του διαλόγου όλοι οι παράγοντες της παραγωγικής αλυσίδας (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κ.λπ.) δημιουρώντας συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά-επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για τη στρατηγική ανάπτυξη κάθε προϊόντος.

Σχόλια