Date2

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 08:03:35

rss

αναζήτηση

makripano

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε όταν πάτε για μπάνιο σε «οργανωμένες» παραλίες!

Αλλάξτε μέγεθος

ksaplostres nomos

Ο καλοκαιρινός καιρός πλέον μας οδηγεί όλους στις παραλίες.

Κάποιοι επιλέγουν ερημικές μακριά από τον πολιτισμό, κάποιοι άλλοι όμως επιθυμούν να περάσουν κάποιες ώρες ανεμελιάς και δροσιάς στις λεγόμενες οργανωμένες παραλίες αφού προτιμούν να δώσουν κάτι παραπάνω για να έχουν την ξαπλώστρα, την ομπρέλα τους αλλά και κάποιες επιπλέον παροχές χωρίς να κουραστούν.

Τί σημαίνει όμως «οργανωμένη παραλία» τί απαγορεύεται, τί επιτρέπεται και πώς μπορείτε να κινηθείτε σε παραλίες στις οποίες ξαπλώστρες και ομπρέλες έχουν τον πρώτο λόγο;

Όλα στηρίζονται σε απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών του 2015 με την οποία ορίζονται ο τρόπος παραχώρησης των παραλιών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον πέντε μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους που επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώνουν το αντίστοιχο αντίτιμο.

Επίσης απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες καθώς και η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με εξαίρεση τους ξύλινους διαδρόμους.

Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν έως 15 τ.μ. ενώ απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου διαφοροποιήσεις.

Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που είναι αρκούντως σαφή και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Μεταξύ αυτόν ισχύει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες! Ακόμα κι αν μια επιχείρηση (π.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).

Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε. Πρέπει δε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες δεν επιτρέπεται να είναι «η μία επάνω στην άλλη»: ένα τυπικό σετ (ξαπλώστρα – ομπρέλα – τραπεζάκι) πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει χώρο 5 τετραγωνικών μέτρων.

Σε παραλίες όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες της μιας επιχείρησης με ομπρέλες, αυτές πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. η καθεμιά και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (και βέβαια συνολικά να καταλαμβάνουν έως το 50% μιας παραλίας). Προσοχή όμως: Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.

Να έχετε υπόψη σας ότι τα εστιατόρια «επάνω στο κύμα» είναι παράνομα. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα γίνεται σαφές ότι απαγορεύονται κάθε είδους περιφράξεις πάνω στην άμμο και αυτό διότι η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του αγαθού. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος, όπως οι πακτώσεις με τσιμέντο.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.

Σε ό,τι αφορά τον φωτισμό, αυτός πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις λεγόμενες οργανωμένες παραλίες ενώ οι διατάξεις είναι αυστηρότερες για τις παραλίες των προστατευόμενων περιοχών (Natura), όπου υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση ισοπέδωσης των αμμοθινών και ο υποχρεωτικός καθημερινός καθαρισμός τους.

Ένα μείζον ζήτημα έχει να κάνει με το πού μπορεί να αποτανθεί ο πολίτης όταν βλέπει ότι θίγονται κάποια δικαιώματά του ως λουομένου ή κάποιοι γράφουν τις σχετικές διατάξεις στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Τυπικά λοιπόν υπεύθυνοι είναι ο δήμος αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες). Αυτοψίες πρέπει να πραγματοποιούν και οι δύο για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, επομένως ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε αυτές τις υπηρεσίες.

Καταλαβαίνουμε όλοι βέβαια πως όταν το... κακό συμβεί μια Κυριακή μεσημέρι, είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Τότε θα πρέπει να υποστούμε την παρανομία και αν έχουμε το κουράγιο, την επόμενη εργάσιμη να απευθυνθούμε στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία.

Πότε μπορεί να παρέμβει η αστυνομία ή το λιμενικό; Σε περιπτώσεις ηχορύπανσης (αρμόδια είναι η αστυνομία) ή σε περιπτώσεις ενοικίασης κάθε λογής θαλάσσιων σκαφών αναψυχής (αρμόδιο είναι το λιμενικό).

Και βέβαια το ερώτημα που πλανάται διαρκώς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι αν οι υπηρεσίες κάνουν ελέγχους.

Από τη μια η έλλειψη προσωπικού από την άλλη η έλλειψη βούλησης των στελεχών των υπηρεσιών αυτών, δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις οι οποίες μόνο προβλήματα δημιουργούν στους λουόμενους.

Παρά ταύτα υπάρχουν και επιχειρηματίες οι οποίοι σέβονται τους νόμους και αυτούς οφείλουμε να τιμούμε!

Σχόλια