Date2

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020 22:17:39

rss

αναζήτηση

makripano

Πώς αποσοβήθηκε ένα νέο «Μάτι» στο Κορωπί εξαιτίας της άμεσης κινητοποίησης δήμου, Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ.!

Αλλάξτε μέγεθος

1trox mati

Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής (17 Μαΐου) στο 27ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαρκοπούλου – Κορωπίου (παλαιάς λεωφόρου Λαυρίου) και κόστισε τη ζωή σε δυο άτομα αλλά και τον τραυματισμό ενός ακόμη, θα μπορούσε, αν δεν υπήρχε η άμεση παρέμβαση της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας, να οδηγήσει στον θάνατο, εκατοντάδες, κυριολεκτικά, ανθρώπους!

Ανεξάρτητα από τις ευθύνες για το δυστύχημα, μόλις αυτό σημειώθηκε, πολίτες ειδοποίησαν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονταν πολύ κοντά και τα οποία σε λιγότερο από δέκα λεπτά βρίσκονταν στο σημείο.

«Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν αυτοκίνητα να έχουν μπλοκαριστεί από τη σύγκρουση, να έχουν βγει από τα αυτοκίνητά τους και με τα κινητά τους να προσπαθούν να καλέσουν σε βοήθεια ή να φωτογραφίσουν αυτό που έβλεπαν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάποια από αυτά, στο notioanatolika.gr.

«Παράλληλα όμως νιώσαμε μια έντονη μυρωδιά βενζίνης και τότε καταλάβαμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αμέσως ζητήσαμε από τους πολίτες να μπουν στα οχήματά τους και να απομακρυνθούν, ενώ δώσαμε σήμα για σύγκρουση βυτιοφόρου καυσίμων». (σ.σ.: η κινητοποίηση των πάντων είναι εντελώς διαφορετικού επιπέδου σε τέτοια περίπτωση).

«Επιτόπου κατέφθασαν οχήματα της Πυροσβεστικής, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., ο δήμαρχος Δημ. Κιούσης και ο αντιδήμαρχος Πολ. Προστασίας, Θοδ. Γρίβας. Σχεδόν σε ίδιο χρόνο και ο Αττικάρχης της Πυροσβεστικής, Νίκ. Σπαής καθώς και ο διοικητής της περιφ. διεύθυνσης Ανατ. Αττικής, Χαρ. Χιώνης», πρόσθεσε για να συνεχίσει: «Αυτό που εξαρχής φοβόμαστε επαληθεύτηκε. Το βυτιοφόρο μετέφερε περίπου 40 τόνους βενζίνης, η οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη. Μια σπίθα ήταν αρκετή για να γίνει παρανάλωμα του πυρός ολόκληρη η περιοχή. Αμέσως και επιτόπου συγκλήθηκε Συντονιστικό Τοπικό Όργανο και αποφασίστηκε μέσα σε δέκα λεπτά η εκκένωση της γύρω περιοχής».

«Δεν υπήρχε το περιθώριο ούτε της ελάχιστης καθυστέρησης. Οι αστυνομικοί με περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΔΙ.ΑΣ. “έκλεισαν” όλους τους παραδρόμους προς τη λεωφόρο Κορωπίου – Μαρκοπούλου και εμείς (σ.σ.: τα στελέχη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας) αναλάβαμε να ειδοποιήσουμε τους κατοίκους σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο, να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Χρειαστήκαμε περίπου 20 λεπτά για να απομακρύνουμε από την περιοχή του Αγ. Μάρκου, όπως λέγεται, περίπου 1500 άτομα, κατοίκους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις»!

«Όπως μας εξήγησαν στελέχη της εταιρειών στις οποίες ανήκε το βυτιοφόρο (ΕΚΟ και ΕΛΠΕ), αυτή ήταν η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση διότι αν το βυτίο αναφλεγόταν και εκρηγνυόταν, θα δημιουργούνταν θερμικό κύμα σε ακτίνα 400 – 500 μέτρων και ωστικό κύμα (από την έκρηξη) σε ακτίνα 800 μέτρων. Καταλαβαίνετε λοιπόν τί θα συνέβαινε αν είχαμε έκρηξη και ενώ εν τω μεταξύ περίπου δέκα τόνοι βενζίνης χύθηκαν στην άσφαλτο και στο χώμα στο σημείο. Το άναμμα και μόνο ενός τσιγάρου ή η χρήση κινητού τηλεφώνου σε μικρή απόσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει απόλυτη καταστροφή», πρόσθεσε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε και από το γεγονός ότι στο σημείο του δυστυχήματος έφτασε και ειδικό όχημα των διυλιστηρίων το οποίο έχει τη δυνατότητα να ρίχνει 18 τόνους ειδικού αφρού σε μόλις τρία λεπτά. Η μετάβασή του στο σημείο – και ενώ χρησιμοποιείται μόνον μέσα στα διυλιστήρια – κρίθηκε επιβεβλημένη αφού ο κίνδυνος ανάφλεξης του βυτιοφόρου ήταν, για πολλές ώρες, ορατός!

Ο υποδειγματικός τρόπος που λειτούργησε ο Δήμος Κρωπίας και η άμεση συνεργασία του με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία αλλά και τους υπεύθυνους της ΕΚΟ και των ΕΛΠΕ αποσόβησαν, κυριολεκτικά, ένα νέο «Μάτι» στο οποίο οι νεκροί της τραγωδίας της Μαύρης εκείνης Δευτέρας της 23ης Ιουλίου θα ήταν ελάχιστοι μπροστά σε αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο Κορωπί.

«Βέβαια είχαμε και την τύχη με το μέρος μας. Έτσι όπως διπλώθηκε το βυτιοφόρο και κατά ένα τρόπο σύρθηκε πάνω στην άσφαλτο έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από κολώνες με καλώδια ΔΕΗ υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Εάν απλά τα ταρακουνούσε, θα δημιουργούνταν σπινθήρες με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή αφού ήδη είχε ξεκινήσει η διαρροή της βενζίνης», συμπλήρωσε το συγκεκριμένο στέλεχος της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας για να καταλήξει: «Μετά από αυτό που έζησα την παρασκευή, το πρωί της Κυριακής πήγα και κοινώνησα ευχαριστώντας τον Θεό γιατί δεν βιώσαμε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία»!

Το notioanatolika.gr έχει γράψει πολλές φορές για την αποτελεσματικότητα και τον εξαιρετικό τρόπο λειτουργίας της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας. Και τα όσα θετικά έχουν γραφεί επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο το πρωί της Παρασκευής, 17ης Μαΐου! Παράλληλα βέβαια επιβεβαιώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας οι οποίες λειτούργησαν μακριά από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και με μόνο γνώμονα την προστασία των ζωών και των περιουσιών εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής!

Διαβάστε σχετικά: Τραγωδία στην λεωφόρο Κορωπίου – Μαρκοπούλου με δύο νεκρούς! (Φωτός)

Σχόλια