Date2

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020 19:11:46

rss

αναζήτηση

makripano

Παιανία: Πρωτοβουλία καρδιάς από ευαισθητοποιημένους πολίτες για τις εγκαταλειμμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις!

Αλλάξτε μέγεθος

volley paiania

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία ομάδας ευαισθητοποιημένων πολιτών οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και πραγματικά αξίζει συγχαρητηρίων.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr, οι πολίτες αυτοί ξεκινούν μια προσπάθεια προκειμένου να ξαναδώσουν ζωή και λάμψη στα εγκαταλειμμένα Ολυμπιακά ακίνητα της Παιανίας.

Έτσι σε μια κίνηση ουσίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιοποιήσουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στον καθαρισμό του Σπιτιού του Βόλλεϊ το οποίο εδώ και πολλά χρόνια απαξιώνεται από την αδιαφορία της πολιτείας παρά τις προσπάθειες να αλλάξει η κατάσταση αυτή από τη δημοτική αρχή Στάμου.

Οι ίδιες πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες, με τη συνδρομή και του δήμου, σκοπεύουν να καλέσουν όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην πρωτοβουλία τους αυτή, με στόχο να λάβει σάρκα και οστά ο διακαής πόθος των κατοίκων για επαναλειτουργία των αθλητικών αυτών εγκαταστάσεων οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούν κόσμημα για ολόκληρη την Αττική και όχι μνημείο εγκατάλειψης!

Σήμερα το Σπίτι του Βόλλεϊ όπως και το γειτονικό Κλειστό Σπίτι του Στίβου, απαξιώνονται καθημερινά εξαιτίας της φθοράς που υφίστανται από τη μη χρήση τους αλλά και τις παρεμβάσεις ασυνείδητων οι οποίοι εισβάλλουν σε αυτά είτε για να τα βανδαλίσουν είτε για να αποκομίσουν παράνομα οφέλη από την αρπαγή υλικών.

Η κίνηση της ομάδας των πολιτών αποδεικνύει ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται στην πρωτοπορία της αξιοποίησης των εξαιρετικών εγκαταστάσεων ώστε αυτές να ξαναζωντανέψουν προς όφελος όχι μόνο των δημοτών, αλλά και του συνόλου των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι για την κατασκευή των δύο εγκαταστάσεων δαπανήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και η έκταση στην οποία βρίσκονται παραχωρήθηκε το 2002 από τον Δήμο Παιανίας. 

Η µελέτη προέβλεπε υπαίθριο συναυλιακό κέντρο, πάρκο αναψυχής, ποδηλατόδροµους, τεχνητή λίµνη και κολυµβητήριο αλλά όλα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Λόγω της πίεσης του χρόνου δεν εκδόθηκαν ούτε πολεοδοµικές άδειες, τα γυµναστήρια κατασκευάστηκαν... αυθαίρετα σε χρόνο-ρεκόρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και η ΓΓΑ πέρασε µέσα από την οµοσπονδία βόλεϊ (ΕΟΠΕ) τη χρηµατοδότηση του έργου.

Μάλιστα, αρχικά είχε σχεδιαστεί µόνο το Σπίτι του Στίβου, αλλά η ΕΟΠΕ ζήτησε και πέτυχε τη µελέτη και κατασκευή του δεύτερου και πιο µικρού γυµναστηρίου, που είναι το Σπίτι του Βόλεϊ.

kleisto paiania

Το Σπίτι του Βόλεϊ έχει µία κεντρική σάλα που χωράει άνετα δύο γήπεδα ή ένα κεντρικό µε πρόβλεψη κερκίδων για 4.000 θεατές, συν τον τεράστιο εξώστη µε την πανοραµική θέα.

∆ιαθέτει 12 ξενώνες, τεράστιους βοηθητικούς χώρους, εστιατόριο, κουζίνα, γυµναστήριο και χώρους αποθήκευσης.

Φιλοξένησε αγώνες των Εθνικών οµάδων, ενώ το 2005 είχε εκφράσει την επιθυµία ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος να το κάνει έδρα της ανδρικής οµάδας του Παναθηναϊκού αλλά λόγω του θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και των επεισοδίων στη Λεωφόρο Λαυρίου τον Μάρτιο του 2009 εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη.

Για µία επταετία τα δύο γυµναστήρια υπολειτουργούσαν µε ένα ιδιότυπο και µπερδεµένο καθεστώς που ευθύνεται και για τη διάλυσή τους.

Ποτέ δεν άνοιξαν τις πύλες τους στο ευρύ φίλαθλο κοινό, ελάχιστοι, ακόµα και σήµερα, γνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Αν και ανήκαν στον ∆ήµο Παιανίας, λειτούργησαν µε την ευθύνη των δύο οµοσπονδιών και τη χρηµατοδότηση των λειτουργικών από τη ΓΓΑ.

Η κρίση έκοψε τη χρηµατοδότηση συντήρησης των γυµναστηρίων, οι εγκαταστάσεις έγιναν µπαλάκι µεταξύ των εµπλεκόµενων φορέων και το 2011 σταµάτησε η φύλαξή τους. Από τότε άρχισε η παρακµή...

Το 2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί που οι εγκαταστάσεις θα επαναλειτουργούσαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, κάτι βέβαια που δεν έγινε ενώ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έριξε το μπαλάκι στον δήμο.

Παρά την απαξιωτική αδιαφορία της πολιτείας ο Δήμος Παιανίας - Γλυκών Νερών δεν το έβαλε κάτω. 

Η κίνηση της ομάδας των ευαισθητοποιημένων πολιτών αποδεικνύει ότι εφόσον οι εγκαταστάσεις ξαναζωντανέψουν θα πλημμυρίσουν, κυριολεκτικά, από κόσμο. 

 

 

Σχόλια