Date2

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 03:46:11

rss

αναζήτηση

makripano

Πυρκαγιά 2013 στο Πόρτο Ράφτη: Δημόσιο κατά Lidl και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ για αποζημίωση 2,88 εκατομμυρίων ευρώ!

Αλλάξτε μέγεθος

2fotia2013

Η πολυετής κινητοποίηση των δημοτών και ζημιωθέντων, από την μεγάλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από εργασίες, στον περίβολο του σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ στη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη και κατέκαψε συνολική έκταση, περίπου 7.000 στρεμμάτων, εντός των ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου, οδήγησε τελικά στην καταδικαστική απόφαση του Εφετείου στις 22/6/2018, που καταδίκασε τους φυσικούς αυτουργούς της πυρκαγιάς, για εμπρησμό!

Μετά την καταδικαστική αυτή απόφαση, το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αγωγή, με την οποία διεκδικεί - για πρώτη φορά -αποζημίωση για την καταστροφή της δασικής έκτασης 2.128 στρεμμάτων, που περιλαμβάνεται στην συνολική έκταση, που έχει υποστεί καταστροφή.

Η αγωγή διεκδικεί αποζημίωση από τους υπαίτιους της πυρκαγιάς, ύψους 2,88 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την πυρκαγιά, όπως αυτή έχει υπολογιστεί από τον Δασάρχη Πεντέλης, λαμβάνοντας ως επίπεδο ζημιών, την τιμή 0.85 (85%) για τους ορεινούς όγκους Χεροβούνι, Μάλι Βένι και Μερέντα, εντός των ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου!

Επισημαίνεται, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην επικείμενη δίκη, του επιβλέποντος μηχανικού του έργου, στον χώρο του σούπερ μάρκετ που είναι προγραμματισμένη, για τις 22 Φεβρουαρίου 2019, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Όσοι δημότες και ζημιωθέντες επιθυμούν να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη δίκη, μπορούν να απευθύνονται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστο Δρίτσα, στο τηλέφωνο 22990-20150 ή στη γραμματέα του Συλλόγου Πυροπλήκτων, Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, στο τηλέφωνο 6937202253.


Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε που ξεκίνησε γύρω στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Αυγούστου 2013, οφειλόταν σε ανθρώπινο σφάλμα, όταν συνεργείο υπεργολάβου της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ εκτελούσε εργασίες ανακατασκευής της περίφραξης στο σούπερ μάρκετ Lidl στη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έθεσαν τη φωτιά εκτός ελέγχου και παρά τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής κινδύνευσαν και σπίτια της περιοχής καθώς και το δάσος του Κουβαρά αλλά και το μοναστήρι της Αγίας Άννας.

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κόπασαν οι άνεμοι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς ενώ έπρεπε να φτάσει το μεσημέρι του Σαββάτου ώστε οι δυνάμεις πυρόσβεσης να κάνουν λόγο για μερικό έλεγχο της πυρκαγιάς στην κατάσβεση της οποίας συμμετείχαν για 24 σχεδόν ώρες 75 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήματα, εθελοντές και οχήματα του Δήμου Μαρκοπούλου καθώς και 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ στις 10.20 το βράδυ της Παρασκευής το notioanatolika.gr αποκάλυψε ότι «η οξυγονοκόλληση την οποία έκαναν δύο άτομα σε σημείο πολύ κοντά στο σούπερ μάρκετ Λιντλ στη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη ήταν η αιτία που οδήγησε στην πυρκαγιά που κατέκαψε σπίτια, αποθήκες αλλά και μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή από το Μαρκόπουλο έως και τον Κουβαρά». (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Αυγούστου ανακοινώθηκε η σύλληψη, από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, δύο Ελλήνων 35 και 57 ετών και ενός 50χρονου Αλβανού ως υπεύθυνων για τη μεγάλη πυρκαγιά του Πόρτο Ράφτη (Διαβάστε σχετικά εδώ).

3fotia2013

fotia portorafti2013

Σχόλια