Date2

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 21:02:59

rss

αναζήτηση

makripano

Νέος Βουτζάς: Ο εφιάλτης των πλημμυρών αποτελεί τη συνέχεια της τραγωδίας της Μαύρης Δευτέρας!

Αλλάξτε μέγεθος

voutz1

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο αποδείχτηκε, στη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, η αδιαφορία του κράτους και όλων των εμπλεκόμενων ανευθυνοϋπεύθυνων για τις περιοχές που σημαδεύτηκαν από την τραγική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου!

65 ημέρες μετά τη Μαύρη Δευτέρα, αποδείχτηκε ότι τίποτε δεν έχει γίνει για να προστατευθούν οι πολίτες του Νέου Βουτζά και του Ματιού από τις συνέπειες της φωτιάς και εάν η... τακτική αυτή συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα διόλου απίθανο να γίνουμε μάρτυρες νέων καταστροφών.

Παράλληλα οι κάτοικοι τόσο του Νέου Βουτζά όσο και του Ματιού εκφράζουν την εντονότατη ανησυχία τους αφού η φωτιά έχει διαλύσει ακόμη και τις στοιχειώδεις άμυνες της φύσης για να αντιμετωπίσει κάθε λογής φαινόμενα – και βέβαια και πλημμυρικά – από μια σφοδρή κακοκαιρία!

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που ανάρτησαν κάτοικοι των δύο περιοχών από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, όταν ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς χτύπησε και το Μάτι και τον Νέο Βουτζά απέδειξαν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι οι κάτοικοί τους βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Η πλημμυρισμένη λεωφόρος Μαραθώνος φαίνεται να είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας αφού οι δρόμοι του Νέου Βουτζά γέμισαν λάσπες δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να ανασχεθούν οι μεγάλοι όγκοι νερού λόγω έλλειψης των φυσικών αναχωμάτων που υπήρχαν μέχρι της 23 Ιουλίου.

Παράλληλα όμως δεν έχει γίνει και κάποια τεχνητή προσπάθεια προστασίας της περιοχής και των κατοίκων της αφού, για παράδειγμα, κορμοδέματα δεν έχουν τοποθετηθεί αφού και η υλοτόμηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσαν στο notioanatolika.gr, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων του Νέου Βουτζά, υπάρχει μία μελέτη του δασαρχείου η οποία όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα καθώς και ότι όπως τους διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι, τα αντιπλημμυρικά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Αυτό βέβαια στην καλύτερη περίπτωση και σημαίνει ότι κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ο Νέος Βουτζάς θα είναι ανοχύρωτη πόλη με ό,τι σημαίνει αυτό και για τη λεωφόρο Μαραθώνος αλλά και για το Μάτι.

voutz2

Σκεφτόμαστε να αναθέσουμε εμείς σε ιδιώτες την εκπόνηση μιας μελέτης, πρόσθεσαν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής η οποία υπολογίζουμε ότι θα κοστίσει περί τα 40.000 ευρώ ζητώντας παράλληλα βοήθεια από την ΕΕ ή τον δήμο μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η απραξία όμως που υπάρχει από τους ανευθυνοϋπεύθυνους της πολιτείας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και αισιοδοξία ότι οι άνθρωποι θα καταφέρουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Δεν υπάρχει άκρη. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απάντηση, είναι η πρώτη και η τελευταία αντίδραση, των κατοίκων του Νέου Βουτζά σε σχετικές ερωτήσεις.

Οι μαύρες λάσπες που κατάκλυσαν τον οικισμό, η δημιουργία ποταμιών με κάθε λογής φερτά υλικά ακόμη και σε σημεία που αυτό ήταν αδιανόητο πριν από τη Μαύρη Δευτέρας, δίνουν ανάγλυφα το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια του χειμώνα με την ελπίδα ότι η φύση θα αναλάβει μόνη της να... προστατευθεί!

voutz14

Σχόλια