Date2

Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 07:59:18

rss

αναζήτηση

makripano

Γύρος του θανάτου: Φλερτάροντας με τον θάνατο μέσα στη βαρέλα με μοναδική ασφάλεια τη φυγόκεντρη δύναμη! (Βίντεο)



Αλλάξτε μέγεθος

gth f1

Κάποιος τους αποκάλεσε ρομαντικούς εραστές του ιλίγγου και ίσως να είχε δίκιο αν προσέθετε ότι έρχονται από το παρελθόν αφού την... τέχνη τους ελάχιστοι τη γνωρίζουν πια!

Μια ομάδα ακροβασιών με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα υπάρχει πια στην Ελλάδα, και τα μέλη της, μια οικογένεια δηλαδή, αυτή του Γιώργου Βερούτη, γυρνάει όλη τη χώρα και φλερτάροντας με τον θάνατο για 5 ευρώ (τόσο κοστίζει το εισιτήριο), βγάζει τα προς το ζην!

Ποιοί είναι οι τυχεροί που μπορούν να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να χτυπάει κόκκινο μέσα στη βαρέλα; Όσοι επισκέπτονται τις εμποροπανηγύρεις, τα πανηγύρια δηλαδή, σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, με αφορμή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Την Παναγίας, του Σταυρού, της Αγ. Μαρίνας, του προφήτη Ηλία σε χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της περιφέρειας ο γύρος του θανάτου δίνει μια άλλη όψη πιο... επικίνδυνη σ' αυτές τις γιορτές.

Δίπλα στα λούναπαρκ για μικρά παιδιά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι με τη βοήθεια της φυγόκεντρης δύναμης, μέσα σε ένα ξύλινο βαρέλι, τη βαρέλα όπως την ξέρουν όλοι, ύψους 5,5 μέτρων και διαμέτρου 10, ρισκάρουν κάνοντας τους πιο ευαίσθητους θεατές τους να κλείνουν τα μάτια!

Με μια μηχανή 550 κυβικών (Norton επεσήμαναν οι πιο ειδικοί), ο Γιώργος Βερούτης και η ομάδα του αρχίζουν να προκαλούν τον θάνατο για να εισπράξουν στο τέλος ένα χειροκρότημα!

Δεν έχει βρεθεί καμία ασφαλιστική εταιρεία να ασφαλίσει τους τελευταίους της φυλής των ριψοκίνδυνων ακροβατών!

Αυτοί όμως επιμένουν. Από τις δέκα ομάδες που υπήρχαν κάποτε στην Ελλάδα έχει απομείνει μόνο μία για το παιχνίδι με τον θάνατο που λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην Ιταλία!

Παρόμοια βαρέλια του θανάτου υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως εκεί πλέον τηρούνται μέτρα ασφαλείας. Ακόμη και τα τοιχώματα της βαρέλας δεν είναι τόσο κάθετα όσο εδώ.

Η μοναδική προστασία των ακροβατών είναι η φυγόκεντρη δύναμη που τους κολλά στα τοιχώματα και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ακροβατικά που κόβουν την ανάσα.

gth f2

Από την πρώτη στιγμή που κάποιος θεατής θα μπει στη βαρέλα, νιώθει υπερένταση. Αρχικά είναι η μυρωδιά από τη βενζίνη και τα καμένα λάδια που σε κάνει να καταλάβεις ότι άλλο... παίζεται εδώ.

Όταν η παρουσιάστρια αναφέρει τα ονόματα των ακροβατών, αν τους προσέξεις εκεί στον πάτο του βαρελιού θα τους δεις διακριτικά να κάνουν τον σταυρό τους!

Ει ο θεός μεθ' ημών ουδείς καθ' ημών, λέει η ευαγγελική ρήση. Και ίσως αυτή να είναι και η μοναδική... ασφάλειά τους!

Το στομάχι των θεατών αρχίζει να σφίγγεται μόλις η μοτοσικλέτα ξεκινά. Ο θόρυβος της κομμένης εξάτμισης σε υποβάλει ακόμη περισσότερο.

Ένας, δυο, τρεις κύκλοι και ξαφνικά βλέπεις τον αναβάτη – ακροβάτη στο χείλος της βαρέλας, δίπλα σου! Τότε όμως είναι που ξεκινάει το πραγματικό θέαμα!

Βγάζει το ένα πόδι και το αφήνει στον αέρα. Στη συνέχεια σηκώνει τα χέρια! Η μηχανή μουγκρίζει στο χείλος της βαρέλας κι αυτός (ο αναβάτης – ακροβάτης) φλερτάρει με τον θάνατο! Πολλοί από τους θεατές κλείνουν τα μάτια τους. Δεν αντέχουν αυτό που για τους ακροβάτες είναι τρόπος ζωής!

Κατεβαίνει στη βάση με τον ίδιο τρόπο που ανέβηκε. Απαλά κάνοντας τους θεατές να ανασαίνουν με ανακούφιση.

Κι ύστερα είναι η σειρά του αυτοκινήτου. Μα καλά πώς μπορεί να φτάσει ίσαμε εδώ πάνω αναρωτιούνται όλοι. Κι όμως. Ο πρώτος κύκλος γίνεται στις τρεις ρόδες κι ύστερα χωρίς να καταλάβουμε πώς βλέπουμε το αυτοκίνητο αυτό δίπλα μας στο χείλος της βαρέλας και πάλι.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται. Οι μεγάλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό. Κανόνες της φυσικής θα πει κάποιος... ψύχραιμος. Πόσοι όμως μπορούν να τους προκαλέσουν;

Η παράσταση έλαβε τέλος. Ο κόσμος χειροκροτά, κάποιοι σφυρίζουν για να δείξουν τον θαυμασμό τους, οι ακροβάτες – αναβάτες βγαίνουν από τη βαρέλα. Σε λίγα λεπτά θα ξεκινήσει η νέα παράσταση.

Πέντε λεπτά διαρκεί όμως θέλει γερό στομάχι για τους θεατές. Κι όταν βγεις από τη βαρέλα αναρωτιέσαι πώς το κάνουν.

Οι άνθρωποι της επαρχίας είναι τυχεροί για πολλά πράγματα. Ίσως ένα από αυτά – μικρό αλλά αξιοζήλευτο – είναι ότι μπορούν ακόμη να βλέπουν αυτούς τους ριψοκίνδυνους ανθρώπους που φλερτάρουν με τον θάνατο για μόλις 5 ευρώ. Κι όχι μια φορά αλλά πολλές κάθε μέρα, σε κάθε πανηγύρι!

Δείτε το βίντεο του notioanatolika.gr από ένα γύρο του θανάτου της ομάδας του Γιώργου Βερούτη στο πανηγύρι ενός χωριού της Θεσπρωτίας, της Γλυκής, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας:

Σχόλια